Făgărășean implicat activ în purificarea apei la nivel mondial

 

Dr. Khaled Almezayen, a cărui mamă este originară din satul Veneția de Jos, Țara Făgărașului, căsătorită cu un medic de origine siriană, este un tânăr cu un viitor promițător.  El a dezvoltat proiectul SOWAT, un sistem portabil care produce apă potabilă pornind de la orice sursă de apă dulce, oriunde în lume.

A conceput și fabrică la Cluj sisteme transportabile de purificare a apei, SOWAT pe numele lor, remarcabil de eficiente. Este de presupus că în următorii ani sistemele SOWAT vor salva de la moarte (apa infestată este de cele mai multe ori fatală) mii, sute de mii – și de ce nu – milioane de oameni.

Sistemul de purificare a apei SOWAT poate fi transportat pe un europalet (1.20 m x 0.8m x 1.4 m) și cântărește 250 de kilograme. Este ușor de mutat și instalat. Procesul de purificare a apei este 100% mecanic, nu sunt implicate niciun fel de substanțe chimice. Costul la care SOWAT livrează apă potabilă corespunzătoare consumului unui om într-un an este de 2 euro. Întreținerea este simplă. Producătorul promite că timp de zece ani nu este nevoie de intervenții majore. SOWAT are un sistem propriu, backwash, care curăță automat filtrele.

Dr. Khaled are nevoie și de sprijinul nostru, pentru că participă la o competiție internațională de unde poate câștiga mai multă finanțare pentru proiectele sale de viitor.

Timp de 5 săptămâni, publicul este cel care decide prin vot proporția în care va fi distribuită finanțarea totală de 250 000$, oferită în această etapă a competiției, către fiecare dintre cei 30 de finaliști. Susținătorii SOWAT, start-up-ul românesc din finala Chivas The Venture, pot vota acordând un singur vot săptămânal, pe www.theventure.com. Fiecare vot înseamnă o șansă în plus pentru SOWAT de a primi o parte cât mai mare din finanțarea oferită de Chivas The Venture.

Pentru cei care nu știu, proiectul lui Khaled este deja implementat în localități din mărginimea Sibiului, dar și în localitatea făgărășeană Comăna de Sus. Totodată, el a obținut promisiuni și din satele și comunele învecinate.

(Petruța Socaciu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.