Elevi din tot județul s-au întrecut la Făgăraș, la Junior Șenchea Chef

 A devenit deja tradiție ca micii bucătari de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ să se întreacă în cadrul unui concurs de gătit. Numai că de această dată, concursul a fost organizat la nivel județean. Astfel că elevii liceului făgărășean s-au întrecut cu echipe de la licee similare din Brașov și Codlea în cadrul Junior Chef Șenchea.

 Echipe de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ din Făgăraș, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu“ din Brașov, Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu“ din Brașov și Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți“ din Codlea s-au întrecut la prima ediție județeană a concursului de gătit „Junior Șenchea Chef“. Elevii de la clasele cu profil de alimentație au vrut să le demonstreze juriului, dar și tuturor celor prezenți că reușesc de pe acum să impresioneze prin preparatele lor culinare.

Așadar, juriul, format din bucătari și agenți economici, a fost atent la cele mai mici detalii de pe masa de lucru.

„Am o impresie bună și copiii se străduiesc să facă lucruri mai speciale pentru că acest concurs este mai special pentru că este prima ediție la nivel județean. Eu sper că ne putem baza pe viitori bucătari de aici, mai e mult de muncă, dar sper că cu timpul o să fie mai mulți bucătari care să ducă mai departe această meserie“ ne-a spus chef Adrian Boșcu, bucătar la Casa de Oaspeți din Cincșor.

 

 

„Invitați ai acestei școli sunt alte trei licee din județ. Mi se pare un lucru absolut minunat și necesar aș putea spune, școala are deja un istoric în acest sens și e firesc să invite copii din alte școli. Sunt uimită de gestica lor care îi duce spre viitori profesioniști, sunt atenți, nu sunt animați de emoție astfel încât să simți că vor da lucrurile peste cap, acționează extrem de disciplinar pe suprafața lor de lucru, ustensilele și ingredientele sunt bine organizate, se simte că sunt la școli cu un asemenea profil“, ne-a spus Elena Daniela Graură, adiministrator Casa Terra și unul din colaboratorii Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

Fiecare echipă participantă în concurs s-a străduit să realizeze preparatele cât mai bine. Asta pentru a demonstra celor prezenți că pot, cu ajutorul cunoștințelor acumulate, să-și demonstreze abilitățile de viitori profesioniști.

 

Am pregătit gordon bleu cu orez sârbesc și chifteluțe din legume. Nu e greu. Îmi place foarte mult, am această pasiune de mică“, ne-a spus Cătălina, elevă la Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu“ din Brașov.

„Sunt de la Liceul Tehnic Simion Mehedinți și pregătim astăzi o rualdă din piept de pui ca aperitiv și  mușchiuleț de porc împănat cu garnitură de cartofi umpluți și sos de fructe de pădure“, ne-a spus Adriana, elevă la Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți.

 

„Sunt de la Liceul Bârseanu și pregătim rulouri umplute cu carne de pui și spanac și vinete umplute cu legume și costiță. Vreau să fiu bucătar“, ne-a spus Petruț.

 

„Azi am pregătit clătite și păstrăv, mămăligă și spanac sote. Vreau să fiu bucătar, este o meserie care mi se potrivește“, ne-a spus Cătălin de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“

 

„Liceul nostru s-a pregătit în cadrul concursului cu două preparate bine stabilite: un preparat cald, un antreu care se numește clădite umplute cu ciuperci, verdeață și gratinate și ca fel principal am ales peștele, un păstrăv file foarte bun, de sezon cu  spanac sote, pe un pat de mămăliguță, cu verdețuri“, ne-a spus Silvia Monea, profesoară la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“

Concursul a fost un prilej bun pentru a mai face un pas în realizarea învățământului dual la Liceul Șenchea. Președinta Asociației Pro Turism Țara Făgărașului, dar și membrii ai asociației, respectiv agenți economici, au fost prezenți la eveniment.

„Suntem la a cincea ediție a concursului Junior Șenchea, până acum au fost ediții pe plan local, dar ne-am gândit să facem un concurs mai amplu, la nivel județean la care să chemăm principalele școli de profil, respectiv Colegiul Economic, Colegiul Baiulescu și Colegiul Mehedinți din Codlea. Ne-au onorat cu prezența, și am invitat un juriu, reprezentanți ai agenților economici, majoritatea sunt bucătari sau manageri în unităile lor. Concursul se desfășoară în condiții foarte bune. Tot cu această ocazie, având invitați de marcă, domnul Macedonschi din partea Asociației de Promovare a Turismului Brașov, Doamna Carmen Schuster, președinta asociației Pro Turism Țara Făgărașului, asociație nou înființată. La noi în școală a apărut ideea de a înființa un învățământ dual de mai bine de doi ani, la inițiativa domnului Macedonschi. Am cerut în planul de școlarizare clasă de turism și alimentație pe profesională, avem acreditarea, dar nu aveam al doilea partener, respectiv asociația pentru că numai cu o asociație poți să faci un învățământ dual. Dar în asociație sunt mai mult de 50 de membri și eu zic că învățământul dual cât de curând va fi parafat și va funcționa. În zonă sunt mulți agenți economici în domeniul turismului și au nevoie de personal calificat“, ne-a spus Aurel Paler, directorul Liceului Tehnologic „Dr. ioan Șenchea“

 

Sunt încântată să văd echipele muncind din greu pentru a ne surprinde cu preparatele deosebite. Cred că este un model foarte bun modelul acesta de combina practica cu teoria, și anume modelul aesta dual la care încercăm să punem umărul Asociația Pro Turism Țara Făgărașului în sensul că oferimpe de o parte locuri de practică în restaurantele și casele noastre de oaspeți și pe de altă parte susținem școala pentru a-i pregăti asftel încât să devină niște adevărați profesioniși. Să lucrezi în domeniul hotelier, gastronomic înseamnă să te perfecționezi în permanență, niciodată nu ai terminat, dar în același timp ai satisfacția că poti produce surprize foarte plăcute tuturor celor din jurul tău“, ne-a spus Carmen Schuster, președintele Asociației Pro Turism Țara Făgărașului.

 

La eveniment au luat parte și reprezentați ai Inspectoratului Școlar Județean, dar și ai Asociației de dezvoltare a turismului din Brașov.

„Ca în fiecare an, particip la acest eveniment. Este un lucru extraordinar, dacă până acum s-a organizat cu echipe din zona Făgărașului, anul acesta avem echipe din toate liceele de profil din Brașov. Consider că e un pas înainte, mai ales pentru învățământul dual. Acești copii trebuie să se specializeze într-un domeniu, să termine într-o specializare și să-și găsească un loc de muncă. Cred că în tot județul Brașov, și nu numai, operatorii economici trebuie să înceapă să fie conștienți că doar cu acești mici spcialiști vor putea în continuare să-și asigure și dânșii profesioniștii de care au nevoie și oamenii de încredere, de bază cu care vor putea să-și continue afacerile“, ne-a spus Ion Negrilă, inspector general adjunct al ISJ Brașov.

 

„Acest concurs este minunat așa cum a fost și anii trecuți. Aș vrea să spun că acest concurs a luat-o înaintea legislației. La momentul acesta încă nu există concursuri profesionale așa cum există la cei de liceu. Anul acesta a apărut deja un draft de metodologie, iar anul viitor va fi în calendarul ministerului, dar sigur că școlile noastre și avem reprezentați din patru școli bune în domeniul turism și alimentație publică, au luat-o înainte. Iată că omul sfințește locul! Din an în an a crescut calitatea elevilor, exigența juriului și cred că este un pas mare înainte și în perspectiva dezvoltării învățământului profesional în sistem clasic sau în sistem dual prin implicarea teribil de mare a agenților economici de profil“, ne-a spus Daniela Țucanu, inspector pentru învățământul profesional și tehnic la ISJ Brașov.

 

„Să știți că aici au început primele demersuri pentru introducerea învățământului dual în  domeniul turistic, hotelier, gastronomic. Chiar țin minte că în 2013 am vizitat școala profesională de hotelărie și gastronomie la Rothenburg cu doamna Popa care reprezenta liceul Șenchea, cu domnul Molnar de la Inspectorat Județan și uitați  că din 2013 și până anul acesta am reușit să introducem sistemul acesta în județul Brașov, în primă fază la Liceul Baiulescu, dar  și la Făgăraș s-a concretizat și cu ajutorul unei asociații în care un rol deosebit de important îl are mediul  privat. Mediul privat trebuie să dea locurile de practică, trebuie să aibă tutori care să stea lângă copii să-i învețe meseria, iar școlile dă teoria în acești trei ani“, ne-a spus Cristian Macedonschi, reprezentant al Asociației de Devoltare Turistică a Județului Brașov.

La finalul concursului, echipele participante au fost premiate, premiul întâi revenind elevilor de la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.