Centrele de plasament „Floare de Colț“ din Făgăraș și „Azur“ din Victoria, închise?

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov își dorește să închidă, în următoarea perioadă, ultimele centre de tip rezidențial mari, urmând să pună accentul pe dezvoltarea de servicii de sprijin în comunitate, pe creșterea numărului de asistenți maternali profesioniști și de construire de căsuțe de tip familial, scrie mytex.ro.

„În urma evaluării realizate pe teren, de către specialiștii Băncii Mondiale, a situației instituțiilor de tip rezidențial clasic, s-a desprins concluzia că în următorii ani trebuie închise/desființate un număr de 50 de centre de plasament dintr-un număr total de 164. Ca urmare a planului de prioritizare stabilit la întâlnirea de lucru a ANPDCA cu conducerile DGASPC-urilor din țară, care a avut loc joi la sediul reprezentanței Băncii Mondiale în România, pe lista celor 50 de centre eligibile pentru a se închide în perioada următoare se numără și 7 centre de tip rezidențial din subordinea DGASPC Brașov”, a transmis directorul general adjunct, Daniela Luca.

Centrele care vor fi închise sunt: „Ghiocelul” din cadrul Complexului de Reabilitare Școlară Brădet, „Azur” din cadrul Complexului de Servicii Victoria, „Floare de Colț“ din cadrul Complexului de Servicii Făgăraș, „Alice”, „Aurora”, „Albina” și „Speranța”, ultimele patru din cadrul Complexului de Servicii „Măgura” Codlea, în care sunt instituționalizați 248 de copii.

„Acest proiect presupune analizarea atentă a specificului fiecărui centru în parte, analiză realizată de echipa de proiect împreună cu specialiștii Direcțiilor selectate, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru fiecare centru. În ceea ce privește beneficiarii instituționalizați acum în centrele care vor face obiectul proiectului se au în vedere mai multe variante. O parte se vor reintegra în familii, cu sprijin financiar prin proiect, alții vor fi plasați în rețeaua de asistenți maternali profesioniști care se creează special prin aceast proiect, iar pentru o parte se vor căuta soluții pentru plasament familial, de asemenea cu sprijin financiar”, a adăugat pentru mytex.ro, Luca.

Aceste acțiuni vor fi realizate prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU). Pentru cei pentru care nu se vor putea institui nici una dintre măsurile de mai înainte, vor fi construite căsuțe de tip familial, prin Programul Operațional Regional (POR).

Pentru punerea în aplicare a planului de închidere a centrelor rezidențiale clasice din subordine, DGASPC Brașov are nevoie de sprijinul autorităților locale, în vederea identificării și alocării de spații pentru construirea căsuțelor de tip familial și a centrelor de zi pentru acordarea de servicii de sprijin în comunitate.

„Deschidere și implicare în această direcție există din partea autorităților locale din Făgăraș, Victoria, Viștea, Mercheașa, Prejmer și Budila. În perioada următoare, ANPDCA va transmite către Consiliul Județean și DGASPC Brașov lista centrelor eligibile pentru a fi închise, în vederea obținerii acordului acestor instituții. Precizăm că închiderea/desființarea centrelor de tip rezidențial clasic reprezintă una dintre prioritățile Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului pentru perioada 2014-2020, adoptată de Guvernul României”, a încheiat sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.