În comuna Beclean se iau măsuri pentru evitarea inundațiilor

Nu mai este o noutate faptul că în ultimii ani, ploile abundente au adus prăpăd în unele sate din Țara Făgărașului. Un astfel de exemplu sunt și satele Calbor și Boholț, unde apele venite de pe dealurile din preajma localităților au distrus case, drumuri, grădini. Acesta este și motivul pentru care autoritățile au început să curețe toate șanțurile de scurgere a apei pluviale și să decolmateze pâraiele.

În satul Boholț se lucrează de zor la curățarea șanțurilor și pâraielor. Oamenii au ieșit din case și privesc la lucrările din sat pe care le-au așteptat ani de zile. O boholțeancă de 75 de ani spune că nu își aduce aminte să se fi făcut astfel de lucrări în sat. „Poate pe vremea comuniștilor, nici nu mai știu, să se fi curățat șanțurile“.

Prin aceste lucrări de strictă necesitate, autoritățile speră ca apele venite din abundență în urma ploilor să nu mai facă atâtea pagube.

„Curățăm aceste șanțuri și podețe. Unde nu sunt podețe, le construim acum, schimbăm țevile colmatate, sparte și facem acest lucru pentru ca apa pluvială să nu ne mai creeze probleme ca anii trecuți. Dacă știți au fost mari probleme. Ani la rând nu au fost curățate aceste șanțuri și aceste pâraie din satele noastre și am venit acum să le curățăm ca să nu mai avem probleme cu apa pluvială. Efectiv aceste văi să poată să preia apele din ploi, să nu mai intre în gospodăriile oamenilor și să le distrugă bunurile“, a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

La Calbor s-au finalizat aceste lucrări. Mai sunt de efectuat mici retușuri pe malurile apelor.

foto ISU arhiva

„În vara anului trecut, aici, în Calbor, unde suntem curgea apă multă și a intrat prin gospodăriile oamenilor. Acum am curățat valea din sat, am decolmatat și aici, astfel încât să nu mai avem probleme cu viiturile. Sunt precipitații an de an tot mai multe și apele pluviale de pe versanți, de pe dealuri, se scurg aici, satul fiind în vale. Dacă văile sunt curățate, apele curg pe rigole, pe văi“, ne-a mai spus primarul comunei.

Pentru aceste lucrări sunt alocați bani din bugetul propriu al comunei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.