“NoStress Bike&Like – Turul Ciclist al Bisericilor Fortificate din Țara Făgărașului/Colinele Transilvaniei”

Asociatia “No Stress” , în parteneriat cu Primăria Făgăraș, asociația „Descoperă Sufletul Transilvaniei și Colinele Transilvaniei, vă propune o experiență inedită, un concept nou, care îmbină o COMPETITIE DE CICLISM MTB cu DESCOPERIREA TURISTICĂ a unor zone, comunități și povești de viață autentice: Bike&Like – Turul ciclist al Bisericilor Fortificate din Tara Fagarasului/Colinele Transilvaniei.

Bike&Like este o competitie specială din mai multe puncte de vedere, pentru că este, în același timp, o competiție ciclistă cu o atmosferă de concurs veritabilă, la standarde europene și o incursiune turistică “out of the beaten track”  în zonele profunde, autentice, ale României. Ieri, la Primăria Făgăraș a avut loc o întâlnire  cu partenerii din proiect.

Primăria Făgăraș a semnat un parteneriat cu Asociația Club Sportiv No Stress în vederea organizării competiției sportive Bike&Like, Turul Ciclist al Bisericilor fortificate din Transilvania. Astăzi, reprezentanții acestei asociații au venit să punem la punct ultimele detalii, să discute cu noi, cu colegii de la Poliția Locală, cu colegii de la Poliția Rutieră, Jandarmeria, Pomperii și Salvarea  pentru a evita orice incident ar putea să aibă loc în timpul acestei competiții. Turul ciclist se va desfășura în perioada 27-28 mai pe două trasee, iar plecarea va fi de la Cetatea Făgărașului“, ne-a spus Valentin Clonț, viceprimarul municipiului Făgăraș.

Ne-am întâlnit astăzi cu toți reprezentanții instituțiilor implicate pentru buna organizare a evenimentului. Sperăm ca vremea să țină cu noi și evenimentul să fie de bun augur, atât Făgărașului, cât și zonei“, ne-a spus și Cristina Poparad, consilier, Compartiment mediu din cadrul Primăriei Făgăraș.

Competiția ciclista nu este punctuala, ci se intinde pe durata a doua zile, fiecare zi avand etape distincte. Anul acesta se vor parcurge patru etape, iar clasamentul final se va alcatui pe baza timpilor adunati ai fiecarei etape.

Fiecare final de etapa reprezinta un popas turistic cu surprize de toate felurile, de la mancaruri specifice zonei pana la concerte de orga in interiorul unei biserici fortificate cu o istorie seculara. Imaginati-va sute de ciclisti, cei mai multi cu SPD-uri, care brusc isi opresc clantanitul pe cimentul podelei si tac, pentru a lasa sa se auda o sonata de Bach. Cateva zeci de minute mai tarziu, aceiasi ciclisti se aliniaza la start pentru a porni intr-o noua etapa ciclista, pe poteci, prin paduri si dealuri.

Bike&Like e un eveniment unic, pentru ca in fiecare an parcurge alte locuri, asadar fiecare editie se organizeaza doar odata in zona respective. Bike&Like a parcurs imprejurimile Sibiului in editia 1 din 2014, Mediasul si minunatele sale cetati medievale prea putin explorate turistic in editia 2 din 2015, iar in 2016, in editia a 3-a, am vizitat Tara Barsei, cu cartierul general in Codlea. In 2017, turul Bike&Like merge in Tara Fagarasului/Colinele Transilvaniei.

Din punct de vedere al cifrelor cicliste, anul acesta cursa va fi mai dificila, mai dedicata celor care iubesc MTB-ul. Traseul nu e dificil din punct de vedere tehnic, dar e mai lung si mai provocator. Asta nu inseamna ca nu vor face fata si cei care merg mai rar pe bicicleta, va fi cu atat mai mult un titlu de glorie la finalul de competite. Traseul este OFFROAD in proportie de 50%, parcurgand plaiuri, dealuri, paduri de o rara frumusete.

In prima zi, participantii vor parcurge 2 etape, a cate 32 si respectiv 28 km, cu diferenta de nivel de aprox 450 m pe fiecare etapa, plus o plimbare in afara concursului de 4 km. Startul se va da din Cetatea Fagarasului de catre Primarul Municipiului Fagaras, sub supravegherea Garzii Cetatii.

Finishul primei etape este la Biserica Fortificata Barcut, unde va avea loc evenimentului “Ziua Portilor Deschise” si un miniconcert de orga. Dupa refacerea fortelor cu “tocana de Barcut”, participantii se indreapta catre Biserica Fortificata Selistat, unde vor vizita cetatea si vor participa la lansarea aplicatiei audio si a Eco-trail-ului de la Selistat.

Etapa a doua este Selistat – Cetatea Fagarasului, unde participantii sunt intampinati de aerul medieval al cetatii, sustinut si de un superb concert de muzica medievala.

A doua zi este mai usoara din punct de vedere ciclist, cu 2 etape a cate 14 km fiecare, practic pe plat, prin lunca Oltului.

Startul se va da tot din Cetatea Fagarasului pentru etapa a treia, pana la Biserica Fortificata Cincsor, unde participantii vor fi intampinati cu “Placinta de Cincsor”, la deschiderea Expozitiei “”Europa se schimba: 500 de ani de la Reforma in Transilvania”. Vor audia apoi un concert de orga de aproximativ 30 minute si apoi urmeaza etapa a patra, inapoi catre Cetatea Fagarasului. Dupa vizitarea expozitiei “Tara Fagarasului – Biserici sasesti”, va avea loc Festivitatea de Premiere a competitiei Bike&Like – Tara Fagarasului/Colinele Transilvaniei, respectiv incheierea acestui frumos eveniment sportive, turistic si cultural.

Taxa de participare este de 150 Ron in aprilie si 170 Ron in mai si cuprinde:

-Kitul de participare la competitie cu tricoul official, medalia de finisher, cipul de cronometrare.

-4 programe turistice si tot atatea surprize (gustari la fiecare, concert de orga, tur ghidat)

-Hidratare

-Asistenta medicala, traseu marcat, peste 30 de voluntari care va vor sta la dispozitie

-Premii in valoare de peste 10.000 Ron

-Alte surprize si multa voie buna

Inscrierile se pot face pe site-ul www.nostressevents.ro pana pe data de 19 mai.

Traseu BIKE & LIKE 2017

Ziua 1 – 27 mai: total 63 km

Etapa 1(regim de concurs) – Cetatea Fagarasului –  Biserica Fortificata Barcut 28 km, offroad, drum forestier, drum judetean, 480 m diferenta de nivel pozitiva. Intre Barcut si Selistat (5 km) plutonul se va deplasa in regim de plimbare

Etapa 2 (regim de concurs) – Biserica Fortificata Selistat – Cetatea Fagarasului 32 km, offroad, drum forestier, drum judetean, 440 m diferenta de nivel pozitiva

Ziua 2 – 28 mai: total  28 km

Etapa 3. Cetatea Fagarasului – Biserica Fortificata Cincsor 14 km, offroad, plat

Etapa 4. Biserica Fortificata Cincsor – Cetatea Fagarasului 14 km, offroad, plat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.