Campanie de interes local, dar și național. Făgărășenii, ajutați să colecteze selectiv gunoiul

 Închiderea gropii de gunoi din Făgăraș generează costuri mai mari pentru societatea de salubritate pentru că instituția este nevoită să transporte tot gunoiul Făgărașului la rampe autorizate cu care are contract în acest sens. O soluție despre care se tot vorbește atât la nivel local, cât și la nivel național și pe care suntem obligați să o adoptăm este colectarea selectivă. Pentru Făgăraș, colectarea selectivă a gunoiului înseamnă costuri mai mici pentru Salco Serv prin reducerea gunoiului depozitat la rampele amenajate din județul Brașov. În acest sens, reprezentanții Salco Serv au demarat o amplă acțiune de informare și de ajutorare a făgărășenilor pentru a colecta deșeurile selectiv.

Astăzi, aceștia au împărțit pliante și saci de gunoi gratuit pentru fiecare tip de deșeu. Cartierul Florilor este prima zonă în care s-a început programul de colectare selectivă.

„Este prima zi în care distribuim aceste materiale. Am început pe frig, dar sperăm să reușim să împărțim astăzi cât mai mulți saci, cât mai multe materiale. Am început cu cartierul Florilor, iar oamenii sunt foarte receptivi la această campanie. Vom continua cu această campanie în tot orașul și în special la locuitorii de la case. Sacii sunt pe culori, fiecare culoare este asociată unui tip de deșeu, cei galbeni pentru plastic și metal, culoarea verde pentru sticlă, iar albastră pentru hârtie, carton. Îi dăm gratuit utilizatorilor și îi ridicăm gratuit“, ne-a declarat Dragoș Bârsă, directorul Salco Serv.

O astfel de campanie nu a mai avut loc la nivelul Făgărașului. Anii trecuți, s-a implementat un proiect pilot pe două străzi, însă se pare că nu a prea avut succes.

„S-a mai încercat o astfel de campanie. Au fost două străzi pilot anii trecuți, din ce am înțeles, pe Doamna Stanca și pe Trandafirilor unde s-au dat pubele verzi pentru plastic și metal. Din ce am înțeles, nu sunt folosiți în acest scop, fapt pentru care îi și anunțăm pe utilizatorii respectivi că vom face o inventariere a acestor pubele și eventual să le ridicăm și să le folosim în alte scopuri, pentru că dacă acum dăm gratuit acești saci nu o să mai fie nevoie de aceste pubele“, ne-a mai spus Dragoș Bârsă.

Iar acesta este numai un pas din cadrul campaniei. Pe lângă adulți, educația privind colectarea selectivă va începe și în școli în urma unor proiecte și parteneriate derulate în comun.

„Sperăm să îmbunătățim colectarea selectivă pentru că este o problemă la Făgăraș și nu numai, este o problemă a întregii țări. Vrem să fie o educație civică pentru cetățeni, să ne ajute, până la urmă trebuie să ne aliniem țărilor dezvoltate care fac acest lucru de ani buni. Deja am luat legătura cu mai mulți profesori care la fel au fost foarte deschiși pentru acest lucru pentru a face un parteneriat cu ei, cu școlile“, a mai spus Dragoș Bârsă.

Campania va continua și în perioada următoare la locuitorii de la case. Sunt în jur de 2500 de clienți care locuiesc la case. Angajații Salco se vor întoarce și zilele următoare acolo unde făgărășenii nu au fost găsiți acasă sau oamenii pot solicita acești saci de la casieria societății aflată în sediul Ecoterm sau direct de la sediul Salco Serv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.