Stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsoară 1,6 metri și e risc de avalanșe

sursa foto: antena3.ro

Riscul de producere a avalanșelor este mare (de 4 pe o scară până la 5) în munții Bucegi și Făgăraș – la altitudini de peste 1.800 de metri și însemnat (3) la altitudini sub 1.800 de metri, potrivit buletinului nivometeorologic emis astăzi de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), scrie mytex.ro.

În ultimele 24 de ore, cerul a fost acoperit şi a nins în întreaga zonă montană, în general slab. Cantităţile de apă au depăşit doar izolat 10 l/mp (la Bâlea-Lac). Vântul a suflat moderat, cu intensificări până la tare în zonele înalte (cu rafale de până la 80 km/h) viscolind şi troienind ninsoarea. Stratul de zăpadă a crescut cu până la 7 cm în zona monitorizată, dar, datorită vântului, a şi diminuat la unele staţii”, se menționează în buletin.
Astfel, la orele 14.00, stratul de zăpadă măsura 167 cm la Bâlea-Lac, 50 cm la Fundata, 45 cm la Predeal, 31 cm la Sinaia şi 26 cm la Vârfu Omu. În zonele
adăpostite şi pe văi sunt depozite însemnate de zăpadă şi sunt formate troiene.

Evoluția vremii în următoarele ore
Potrivit prognozei făcute pentru intervalul 7 ianuarie (astăzi) orele 20.00 – 8 ianuarie orele 20.00, vremea va fi geroasă, cerul va fi mai mult noros şi va continua să ningă, mai însemnat în a doua jumătate a intervalului. Cantitățile de apă vor putea depăşi 10 l/mp, iar stratul de zăpadă proaspătă 15…20 cm. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări susţinute la nivelul crestelor montane (de peste 80 km/h), viscolind şi troienind zăpada. Local se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.
La peste 1.800 m, temperaturile minime vor fi între -26 și -22 gr.C, iar temperaturile maxime vor fi între -22 și -18 gr.C.
La sub 1.800 m: temperaturile minime vor fi între -22 și -19 gr.C, iar temperaturile maxime vor fi între -18 la -15 gr.C.

Stabilitatea și evoluția stratului de zăpadă:

  • La altitudini mai mari de 1800 m

În partea superioară, stratul de zăpadă pulver, uşoară şi fără coeziune va mai creşte, atingând circa 40-50 cm.Datorită intensificărilor de vânt în zonele adăpostite şi pe văi sunt acumulări însemnate de zăpadă şi sunt formate troiene. Stratul nou depus este instabil, fără coeziune la stratul mai vechi, iar temperaturile extrem de scăzute vor menţine această stare a zăpezii, încetinind transformarea cristalelor. În aceste condiţii se pot declanşa atât avalanşe spontane, cât şi la supraîncărcări slabe, pe numeroase pante suficient de înclinate.

  • La altitudini mai mici de 1800m

Şi la altitudini mai joase, stratul nou-depus (în medie de circa 30…35 cm, la altitudini mai înalte) este puţin stabilizat, fiind alcătuit din zăpadă uşoară, de tip pulver, cu coeziune slabă între cristale şi faţă de stratul vechi, mai compact, peste care poate aluneca cu uşurinţă. În aceste condiţii, pe pantele suficient de înclinate, declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncărcări, iar în anumite condiţii sunt posibile unele declanşări spontane de avalanşe medii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.