Făgărașul, capitala tradițiilor. Festivalul cetelor, ediția a XI-a. Video- foto
Făgărașul a devenit astăzi capital tradițiilor de airnă și a portului popular. 36 de cete de feciori au fost prezente astăzi în muncipiul Făgăraș pentru a lua parte la deja tradiționalul Festival al Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului, ajuns la cea de-a XI-a ediție. După slujba de la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul“oficiată de un sobor de preți în frunte cu IPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, cetașii i-au colindat pe cei prezenți în locașul de cult, devenit neîncăpător pentru câteva ore.
„Vă mulțumim tuturor pentru dragostea pe care o aveți față de neam, față de popor, față de tradițiile noastre. Manifestarea aceasta e o bucurie nemaipomenită pe care ne-o exprimăm nu numai prin costumația voastră, dar și prin jocurile pe care le interpretați. Să vă dea Dumnezeu sămătate și să avem și noi ocazia să vă vedem în locul nostru, să vă vedem mari, maturi“, le-a transmis IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardelaului, cetașilor aflați la festival.
„Se păstrează tradiția pentru că noi făgărășenii o avem în sânge, atât tradiția, cât și portul popular. E bine să păstrăm aceste tradiții, iar această manifestare este dovada faptului că noi făgărășenii ne păstrăm identitatea de făgărășean“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului
Momentul mult așteptat de toți făgărășenii a fost parada celor 750 de cetași și fete, însoțiți de primari sau viceprimari prin centrul Făgărașului, până la scena amplasată în centrul vechi.
„Am venit cu ceata din Boholț. E bine că se păstrează tradițiile satului Boholț. Din păcate, anul acesta, având în vedere un transfer de generații în celelate sate ale comunei nu s-a mai făcut acest obicei, însă avem în vedere ca de anul viitor să ne organizăm foarte temeinic, să ducem înainte tradițiile . Suntem cu toții bucuroși că în Țara Făgărașului se respect tradițiile și se încheie de Sfântul Ion aceste sărbători de iarnă frumoase într-n peisaj mirific, lângă Catedrala Ortodoxă. “ ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.
„Suntem cu ceata din satul Lisa și cu obiceiul nostru „Straiul“ pe care îl vom prezenta în fața celor prezenți. Este un obicei străvechi și chiar numai la noi, în satul Lisa, se face acest obicei în ziua de Anul Nou“,ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.
„Suntem cu ceata de la Cincu, o ceată mare, 15 băieți și 12 fete, 27 de persoane. E un obicei care se păstrează la Cincu, și văd că tot mai bine, un eveniment care aș vrea să se păstreze mult timp de acum înainte.“, ne-a spus Aurel Suciu, primarul comunei Cincu.
„Comuna Hârseni a venit cu două cete: ceata din Copăcel și ceata din Mărgineni să-i colinde pe cetățenii Țării Făgărașului și să prezinte portul popular din zona noastră și colindele din satele noastre“, ne-a spus Mihai Oltean, primarul comunei Hârseni.
„E foarte bine să fim uniți în ultima zi de sărbătoare. Toate cetele sunt adunate, e spirit de sărbătoare și e foarte frumos. Am venit cu cetele din Voievodeni și din Ludișor“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.
„Sunt cu cetele din Șinca și Șercăița și ca în fiecare an venim să colindăm făgărășenii. E foarte frumos și ne bucurăm că încă se mai păstrează tradițiile“, ne-a spus Victor Bârlez, primarul comunei Șinca.
„Susținem tradiția prin activitatea și prin alocările de fonduri, nu mari, simbolice ale Consiliului Local către cetele din Șercaia și Vad. Menținem și am înfiripat destul de bine ideea că trebuie să se organizeze cete pentru că altfel nu pot trece sărbătorile de iarnă, sunt alături de ei, mă simt și eu mai tânăr și le urez tutror multă sănătate în Noul An“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Șercaia.