Părintele Constantin Necula a adus “Bucuria Betleemului” la Făgăraş

foto pagina de facebook a părintelui prof. Necula
foto pagina de facebook a părintelui prof. Necula

Ieri seară, 8 decembrie, sala mare a Casei de Cultură s-a dovedit neîncăpătoare pentru făgărăşenii dornici să îl vadă şi să îl asculte pe îndrăgitul părinte Necula, de la Sibiu. Peste 450 de oameni au fost prezenţi în sală, începând cu orele 18.00. Printre aceştia s-au numărat preoţi şi teologi din Făgăraş şi din zonă, oficialităţi locale, dar şi foarte mulţi localnici, de toate vârstele. Preotul prof. Constantin Necula a urcat pe scenă însoţit de părintele protopop Marius Corlean şi de managerul Casei Municipale de Cultură, Diana Gribincea Popa.

Conferinţa a debutat cu rostirea rugăciunii “Împărate ceresc”, după care invitatul special al serii a ţinut să precizeze care este unul din motivele pentru care a venit exact în data de 8 decembrie, şi nu în altă zi la Făgăraş; acela de a-i ura “La mulţi ani! “ şi de a-i face un cadou de suflet Dianei Gribincea, chiar de ziua ei.

Imediat după aceea a luat cuvântul şi protopopul Corlean, care a dorit să îşi exprime mulţumirea şi bucuria pentru prezenţa părintelui profesor Constantin Necula, la noi în municipiu. “Voi spune două lucruri. Primul, să îi mulţumesc lui Dumnezeu că îl avem pe părintele profesor, şi că ni l-a dat. Este un dar pentru noi, fără nici un fel de exagerare. Să-l ţină Dumnezeu în putere, să ne bucure şi să bucure multe generaţii, de tineri şi nu numai, cu cuvântul său. În al doilea rând, îi mulţumesc doamnei director Diana pentru implicare, pentru că efortul este al dânsei în mare parte. Noi suntem într-o colaborare bună, dar dânsa a depus toate eforturile pentru ca această seară minunată să devină posibilă”.

Întâlnirea cu minunatul părinte a adus bucuria Naşterii Mântuitorului mai aproape de inimile făgărăşenilor. De altfel, tema conferinţei, “Bucuria Betleemului” nu a fost aleasă întâmplător. În cele peste 2 ore, cât a durat întâlnirea părintelui prof. Necula cu făgărăşenii, acesta a încercat să le insufle celor prezenţi în sală curaj pentru a putea înfrunta problemele şi gândurile cu care fiecare se confruntă, dar şi dragoste creştină faţă de semeni.

Naşterea lui Hristos, după 2000 de ani

În prima parte a evenimentului, părintele prof. a vorbit auditoriului despre Naşterea Domnului Hristos, atât pe înţelesul celor mari, cât şi pe înţelesul celor mici, într-un limbaj de la suflet la suflet. Acesta chiar a asociat familia sfântă cu o familie din zilele noastre, care s-ar prezenta, seara târziu, în ajunul unei mari sărbători, la casa cuiva care are deja totul pregătit pentru ziua următoare. Şi chiar a insistat pe faptul că, dacă Hristos ar trebui să se nască în zilele noastre, la fel s-ar întâmpla. Ar fi primiţi cu refuz, ca atunci, pe motiv că au întârziat la pregătiri. Părintele Necula a vorbit şi despre înţelesul şi semnificaţia colindelor, care sunt de fapt ecoul informaţiilor propagate din gură în gură de copiii atraşi ca un magnet de păstorii care mergeau cu turmele lor prin oraş, să îi aducă jertfa lor pruncului Hristos. Colindul este de fapt ceea ce păstorii văd că se întâmplă şi transmit mai departe copiilor care îi urmează, iar apoi spun mai departe şi părinţilor lor. Fiecare element din cosmos, şi fiecare dintre cei prezenţi îi aduce un dar Lui Hristos, la naşterea Sa.

sursa facebook părintele Necula
sursa facebook părintele Necula

“Aş vrea să vă rog să ne bucurăm în seara aceasta pentru că suntem împreună, că am văzut că o singură inimă purtăm toţi şi inima aceasta bate unii pentru ceilalţi. Personal m-am cam săturat de conferinţe, de cuvinte şi de vorbe. Mi-ar fi plăcut să fim şi să ne rugăm împreună în seara aceasta, dar Dumnezeu ne rânduie şi vreme de rugăciune şi vreme de vorbire. Am ales bucuria aceasta a Betleemului ca temă şi ca să vă bucuraţi, că e destulă întristare în jur, şi suntem în continuare destul de stresaţi din toate punctele de vedere. Măcar la biserică să vă mai bucuraţi, şi dacă Biserica are ca anticameră Casa de Cultură e şi mai bine, pentru că adevărata cultură se face cu faţa spre Biserică, nu cu spatele la ea, oricât de mult ar crede unii că…în ultima vreme, e mai valoros spatele decât faţa…Poate că mulţi se întrebă de ce mai este important să vorbim acum, la peste 2000 de ani distanţă despre naşterea lui Hristos?! Eu personal, până nu am văzut Betleemul n-am înţeles nimic. Sigur că predicam, ziceam cuminte despre asta. Betleemul nu este foarte departe de Ierusalim. Până să învăţ la arheologie biblică despre asta credeam că este în capătul opus al ţării, dar în realitate este mult mai aproape decât pare. Nu e un oraş impozant, cu grădini suspendate şi cetăţi contruite. E un fel de Făgăraş pe lângă alte oraşe mai mari. Betleemul era valoros prin sămânţa lui davidică, era cetatea lui David. Betleem înseamnă “casa pâinii”, şi lecţia cea mai de preţ pe care ne-o dăruieşte Hristos este că El se naşte într-un loc în care avea să se nască pentru noi “Pâinea cea de Sus”. Nu este întâmplător că se naşte în casa pâinii câtă vreme El devine Pâinea cea de Sus, cea din care cine va mânca nu va pierii în veac. Nu avem date importante despre Betleem, numai unul dintre profeţi aminteşte de el în treacăt. De aceea, magii după ce au epuizat toate variantele posibile, unul dintre ei, şi-a adus aminte şi de Betleemul Iudeii, aşa în treacăt. Există un scriitor modern, francez, care scrie o carte întregă despre cei trei magi. Se povesteşte cum fiecare vin în întâmpinarea lui Hristos, cu greutăţile lor. Ei nu vin doar urmărind Steaua ci şi căutând să îşi vindece rănile. Cam aşa ne apropiem şi noi de Crăciun, de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Noi mergem urmărind steaua aceasta a Crăciunului, dar fiecare mergem cu suferinţa noastră, cu tristeţea noastră, cu bucuria noastră, cu lucrurile pe care vrem să le împlinim ca oameni înainte de a-I duce ca rod lui Dumnezeu, o data în plus, Naşterea Lui. E foarte greu să spui unei Românii, unei Europe şi unei lumi, în care toţi se luptă să-L dezîntrupeze pe Hrisos, să-L scoată din trupul lumii, e foarte greu să îi faci pe oameni să înţeleagă că dacă ne lipseşte Hristos din preocupări şi din viaţa lumii, viaţa noastră nu mai este viaţă, este moarte. La 2000 şi ceva de ani, suntem rodul Betleemului. Depinde de noi să păstrăm şi să transmitem mai departe bucuria”, a predicat părintele Necula.

 

Un braşovean cu sufletul mereu acasă

Spre surpriza celor din sală, părintele Necula a povestit întâmplări din tinereţea şi copilăria lui, dezvăluind faptul că este braşovean, deşi de aproape trei decenii locuieşte la Sibiu.

 “Braşoveanul din mine mereu o să spună că rămân cele mai importante oraşe ale ţării, Braşov, Făgăraş, Sibiu. Rămân vertebralitatea culturii româneşti.”

Cea de-a doua parte a întâlnirii a fost dedicate întrebărilor publicului, la care părintele a răspuns în stilul specific, acela de a-i atrage pe oameni şi a-i aduce mai aproape de Biserică, prin simpatie, credinţă şi dorinţă de a aparţine unei comunităţi bine închegate.

“Taina trăirii Lui Hristos şi a bucuriei vieţii în Hristos nu este dată de starea noastră materială şi socială, ci în primul rând, de starea noastră sufletească. Mingiile de cârpă au făcut fotbaliştii mari, nu jocurile pe calculator. Creioanele noastre, care se rupeau des, dar învăţam să scriem litere, sunt mai de preţ decât tabletele pe care copiii noştri n-o să le aibă nici în următorii 20 de ani în şcoală. Nu din  promisiuni se fac vieţile, ci din împliniri. Singura pedeapsă în viaţa unui om este să nu se poată bucura de viaţa lui aşa cum eu îmi văd de Dumnezeu. Tot timpul ne uităm în altă parte, şi asta ne costă, tot timpul nu mai zicem să moară capra vecinului, ci să moară vecinul şi să îi luăm capra. Tot timpul suntem neatenţi la darurile acestea pe care Dumnezeu ni le pune la îndemână şi nu ştim să ne bucurăm de ele. Ca să putem să rămânem oameni trebuie să creştem altfel lucrurile acestea. Trebuie să admitem că întotdeauna când vrem să numărăm până la infinit trebuie să începem de la zero. Învăţaţi să-i iubiţi pe copii, nu să le explicate copiilor. Singurul mod prin care reuşeşti să îi explici unui copil ce e valoros este oferindu-i dragoste în plus pentru fiecare lucru pe care îl are de făcut”, a explicat părintele prof. dr. Constantin Necula.

De asemenea, părintele a îndemnat publicul ascultător să înveţe să spună adevărul chiar şi atunci când greşeşte, să îşi asume alegerile făcute şi urmările lor, având un cuvânt şi pentru preoţii prezenţi în sală. “Trebuie să învăţăm să spunem cu sinceritate atunci când greşim, ca să poţi predica trebuie să ai 50,1% sau 51% curaj, şi restul cultură”.

Limbajul atipic pentru mulţi din preoţii zilelor noastre şi modul de a încerca să aducă Biserica mai aproape de semenii săi, prin exemple pe înţelesul tuturor, i-a adus în timp părintelui Necula, simpatia tuturor celor care au ascultat măcar câteva cuvinte rostite de acesta. Practic, părintele nu face decât să aducă în atenţia ascultătorilor şi credincioşilor faptul că Biserica este mereu prezentă în viaţa noastră mai mult sau mai puţin vizibil, şi că, de fapt, Biserica suntem fiecare dintre noi, prin faptele bune sau rele, pe care alegem să le facem. De asemenea, părintele prof. i-a îndemnat pe tineri să vină la Biserică, să îşi aleagă un părinte duhovnic, să treacă peste clevetirile “lămâilor care provoacă greaţă” prin mulţimea lor, şi să meargă să asculte slujbele religioase pentru bucuria sufletelor lor.

“Pentru mine este foarte onorant că această Casă de Cultură şi-a regăsit un pic ritmul. Vreau să vă mulţumesc foarte mult pentru seara aceasta, pentru că am intrat într-o normalitate de relaţie umană. Îi mulţumesc şi lui Marius (n.r. preotul Corlean), pentru că astăzi a dat o mărturie pentru Făgăraş de nota 100 în faţa înaltpreasfinţitului, a prezentat ce s-a întâmplat la Bucium, cu copiii. Am văzut şi eu studenţii cum stau cu gura căscată, de ziceai că sunt la stomatolog. Pentru că aveţi foarte multe de dat, nu vă mai socotiţi second- handul judeţului, vă rog eu mult de tot. veniţi-vă în fire! Sunteţi cetate voevodală. Trăiţi din propria istorie, sunteţi parte integrantă. Sunteţi polul rezistenţei anticomuniste. Toţi plecaţi pe stradă cu o medalie. Când răsare soarele în vârful inimii se reflect lumina pe o medalie, aveţi acolo un bunic sau un neam care a rezistat şi n-a cedat. Fiţi ceea ce sunteţi! Nu faceţi rabat de la nimic în a fi slujitorii lui Hristos până la capăt!”, şi-a încheiat preotul invitat prelegerea.

 

Conferinţa transmisă live pe internet

Pentru că foarte mulţi făgărăşeni şi-au arătat dorinţa de a participa la întâlnirea de suflet cu părintele Necula, dar capacitatea Casei de Cultură era insuficientă pentru a-i putea găzdui pe toţi s-a luat decizia de a transmite live, pe canalul youtube, conferinţa părintelui, pentru cei care nu au putut ocupa un loc în sală.

“A fost o seară pentru bucuria sufletelor. Darul meu vi l-am oferit dumneavoastră, spre slava lui Dumnezeu. Totul a fost perfect, oamenii au plecat încărcaţi cu energie pozitivă. Bucuria sufletească este cea mai importantă. Au fost peste 450 de participanţi, şi le mulţumesc pentru că au fost alături de noi în această seară. Deşi sala are o capacitate de 411 locuri, am suplinit diferenţa cu scaune pentru toate invitaţiile pe care le-am imprimat. Vreau să mulţumesc şi prietenului meu Vlad Vasile, care a făcut posibilă transmisiunea live“, ne-a declarat Diana Gribincea Popa, managerul Casei de Cultură din Făgăraş.

2 comentarii la „Părintele Constantin Necula a adus “Bucuria Betleemului” la Făgăraş

 • decembrie 9, 2016 la 4:58 pm
  Permalink

  Va multumesc din suflet doamna Diana Gribincea ca ati facut posibila vizionarea predicii Parintelui Necula si pe internet. Asa au putut sa urmareasca si fratele si verisoara mea aflati departe si nemangaiati. S-au simtit mai aproape de Fagaras datorita dv iar noi in sala am putut vedea un OM cum nu sunt multi in tara asta. Sa va deie Dumnezeu sanatate si viata indelungata si dv. si Parintelui

  Răspunde
 • decembrie 10, 2016 la 6:01 pm
  Permalink

  Și eu am urmărit pe Facebook și a f f bine . Mulțumim!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.