PRIMA REACŢIE A PROPRIETARILOR DE PĂDURI FAŢĂ DE ÎNFIINŢAREA PARCULUI NAŢIONAL MUNŢII FĂGĂRAŞULUI
Zeci de proprietari de păduri din Ţara Făgăraşului, dar şi reprezentanţi ai primăriilor şi ocoalelor silvice au luat astăzi parte la o întâlnire de lucru, organizată la un restaurant din Şercăiţa. Tema întâlnirii a fost înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Făgăraşului.
„Întâlnirea de astăzi este, să zicem, ad-hoc, şi este reacţia proprietarilor de păduri în momentul în care au aflat că, fără nicio dezbatere, Guvernul a iniţiat un memorandum pentru înfiinţarea Parcului Naţional Făgăraş pe o suprafaţă imensă, 200.000 de hectare, practic toţi munţii Făgăraş, de la defileul Oltului până către Piatra Craiului, până în Curtea de Argeş. Sunt 138 de localităţi şi bineînţeles parte din aceste păduri sunt incluse într-un sit Natura 2000, iar oamenii au văzut ce înseamnă să fi inclus într-un sit de arie protejată, în sensul că s-au compromis planurile de dezvoltare locală. Includerea într-un parc naţional, parc naţional care se doreşte pe 75% din suprafaţă să fie cu regim strict de arie protejată, adică non intervenţie, asta înseamnă blocarea completă a tuturor activităţilor tradiţionale din zonă: administrarea pădurilor, exploatarea lemnului până la oierit, creşterea animalelor, deci practic 138 de comunităţi îşi văd puse în pericol toate activităţile şi modul de viaţă tradiţional. Iniţiativa e pornită de la proprietarii de păduri, iar în această zonă sunt foarte mulţi“, a spus vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu.
Guvernul a aprobat inițierea procesului de înființare a Parcului Național Munții Făgăraș, ca un parc emblematic al României și Europei, conform unui memorandum adoptat în ședința Executivului din 14 septembrie. Actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc național, care se vor derula în perioada octombrie 2016 – 2020.
Practic, această întâlnire este prima reacţie a proprietarilor de păduri( UAT-uri, composesorate) din Ţara Făgăraşului asupra faptului că nu s-a făcut nicio dezbatere în acest sens. Iar instituirea unui parc naţional în Munţii Făgăraş ar însemna blocarea tuturor activităţilor umane în această zonă.
„Mă bucur foarte tare pentru că au venit foarte mulţi reprezentanţi ai proprietarilor de păduri de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş, aţi văzut că sala a devenit neîncăpătoare. Sunt primari care reprezintă unităţile administrativ teritoriale, sunt preşedinţi ai composesoratelor, sunt şefi ai ocoalelor silvice, specialişti de la diferite instituţii, şi ne-am adunat cu toţii ca să elaborăm un punct de vedere comun pentru a ne apăra interesele comunităţii, proprietăţile asupra unor sarcini pe care, cu o grabă nejustificată, în ultimele zile ale acestui Guvern, se doreşte să se facă paşi mari în crearea parcului Naţional. Pe mine şi pe proprietari ne derajează faptul că se evită o dezbatere publică normală, practic se diminuează dezbaterea publică prin emiterea unor comunicate, dar practic nu se ţine cont deloc de interesele proprietarului. Până la urmă acest parc nu se face pe proprietatea statului. Partea statului reprezintă doar câteva procente, majoritatea covârşitoare a proprietăţii e privată şi oamenii nu ştiu ce li se pregăteşte, pentru că vor fi sarcini foarte mari: nu o să se mai poată intra în pădure, nu o să se mai poată vâna, nu se mai poate păşuna,nu se mai pot aduce lemne, iar lucrul acesta va periclita existenţa localităţilor, economic le vor dărâma. Ori vrem ca să facem un document comun, să ne punem un punct de vedere clar, să fie luat în seamă de către Ministerul Mediului“, ne-a spus Dumitru Flucuş, primarul com. Şinca Nouă.
„E o întâlnire de lucru referitoare la înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Făgraşului. Din cauza faptului că noi am avut o problemă cu sit-ul Natura 2000 din 2007 şi nu am fost întrebaţi de nimeni la acel moment, mulţi locuitori din comună şi din zona Făgăraşului au mari probleme cu acest sit. Ca urmare, preventiv, ne-am decis ca toţi proprietarii de păduri să ne întâlnim la Şercăiţa fiind centrul de întâlnire, şi venim preventiv pentru a lua atitudine la înfiinţarea acestui parc. Iniţiatorii suntem toţi proprietarii de păduri şi vrem să facem treabă bună, să nu fim cumpăraţi cu toţii. Proprietarii de păduri sunt împotriva înfiinţării Parcului Naţional Munţii Făgărşului“, ne-a spusVictor Bârlez, primarul com. Şinca.
Mulţi dintre proprietarii de păduri nu ştiau exact ce presune acest Parc Naţional, astfel că la întâlnire cei prezenţi au fost informaţii despre ceea ce însemană transformarea Munţilor Făgăraş într-un parc naţional.
„La iniţiativa proprietarilor de păduri din raza Ocolului Pădurile Şincii, văzând memorandumul adoptat în data de 14 septembrie privind iniţierea instituirii Parcului Naţional Munţii Făgăraşului, am decis să facem o întâlnire cu proprietarii de păduri şi din alte părţi pentru a lua o poziţie comună, pentru a lua la cunoştinţă prevederile memorandumului şi de a vedea ce e de făcut în ideea constituirii acestui parc. Suntem conştienţi de legislaţia de mediu în vigoare şi ne referim la legea 49/2011 care aprobă Ordonanţa57/2007 privind ariile naturale protejate şi instituirea acestui parc naţional va impune împărţirea în patru zone: o zonă de protecţie strictă, o zonă de protecţie integrală, o zonă tampon şi o zonă de dezvoltare durabilă a activităţilor umane. În zona de protecţie strictă, zona de protecţie integrală, aproape toate activităţile umane sunt interzise, cu excepţia celor de ecoturism, educative, ştiinţifice; în zona tampon sunt permise câteva intervenţii antropice, cu avizul administratorului, respectiv al consiliului ştiinţific al parcului care se va crea pentru acest parc, iar în zona de dezvoltare durabilă, aici sunt permise activităţile umane, însă numai cu avizul administraţiei parcului.
Noi ca administratorii pădurilor proprietarilor care vor fi afectaţi de înfiinţarea acestui parc naţional, ne facem datoria ca proprietarii să aibă o poziţie vizavi de aceste interdicţii, să fie înştiinţaţi în primul rând şi în planul doi să vadă cam ce ar însemna asta“, ne-a declarat Sorin Urdea, şefului Ocolului Silvic „Pădurile Şincii“.
În urma acestei întâlniri, proprietarii de păduri vor înainta Ministerului Mediului un act privind poziţia lor faţă de înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Făgăraşului.