GROAPA DE GUNOI DE PE DEALUL GALAŢIULUI, ÎNCHISĂ

img_3621Gropile de gunoi neconforme au fost subiect şi pentru posturile naţionale de presă ani la rând. Făgăraşul nu a făcut excepţie, şi nu de puţine ori a fost arătat cu degetul, atunci când a venit vorba despre gestionarea gunoaielor. Deşi închisă groapa de gunoi de pe Dealul Galaţiului, societatea de salubritate, cu acordul fostei conduceri a administraţiei locale, a depozitat în continuare gunoiul populaţiei în groapa neconformă, neţinând cont de indicaţiile şi amenzile Gărzii de Mediu.

Amenzi s-au primit, şi chiar firma SALCO a primit amenzi de la Garda de Mediu. Responsabilitatea este şi a Primăriei pentru că este în proprietatea UAT Făgăraş. Am avut discuţii cu fosta conducere a firmei de salubritate ca să găsim soluţii şi acum două luni am solicitat să nu se mai depoziteze acolo gunoiul menajer. Firma de salubritate nu a găsit soluţii, a rămas cu gunoiul în curte. Negăsind soluţii nu puteam să lăsăm oraşul necurăţat, şi după cum vedeţi, după ce s-a schimbat conducerea, în decurs de o săptămână, s-au găsit soluţii. Concluziile le putem trage singuri“, a spus primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu.

„S-au găsit soluţii fără a creşte preţul la factura de salubritate. Fosta conducere propunea un preţ aproape dublu, peste 11 lei“, a spus Valentin Clonţ, viceprimarul Făgăraşului.

img_1380Ce-i drept soluţia este una provizorie şi nu rezolvă în totalitate una din problemele stringente ale oraşului. Deocamdată, gunoaiele oraşului vor ajunge la alte rampe conforme din judeţ. Astfel, de ieri s-a pus şi fizic lacăt pe groapa de gunoi de pe Dealul Galaţiului.

„Am ajuns şi în momentul în care să spunem că într-adevăr groapa a fost închisă şi fizic. O să punem şi un lacăt acolo, bineînţeles  că vom depozita deşeurile vegetale şi molozul, dar doar  pe baza documentelor. Practic acolo se va institui un post de pază şi automat, toţi cei care vor intra, vor trebui să prezinte documentele şi se vor verifica şi cantităţile de deşeurile depuse pe rampa respectivă“, ne-a spus Dragoş Bârsă, directorul Salco Serv.

Închiderea gropii de gunoi nu a dus la creşterea preţului la populaţie, însă se vor lua măsuri pentru a acoperi aceste cheltuieli cu transportul gunoiului.

img_1384„Categoric preţul gunoiului nu va creşte, dar pe de altă parte, va trebui ca veniturile să crească prin o mai bună organizare a colectării taxelor de la populaţie. Încercăm să mărim  programul casieriei, astfel încât toţi clienţii noştri să poată să plătească mai eficient, să nu se mai învoiască de la serviciu. Până acum programul era destul de scurt, între orele 8.00- 13.00, iar acum vrem să-l prelungit până la ora 18.00“, a mai spus Dragoş Bârsă.

Colectarea selectivă este o altă soluţie pentru a reduce gunoiul menajer şi, inclusiv, costul transportului la rampele de gunoi din judeţ.

„Ca să nu fim nevoiţi să creştem preţul gunoiului menajer va trebui să mărim cantitatea de produse reciclate. Prin intermediul dumneavoastră fac un apel către făgărăşeni să încerce să selecteze cât mai mult din gunoiul menajer. 

Nici containerele pentru colectarea selectivă nu sunt suficiente. Vom încerca să găsim soluţii în acest sens, iar pentru anul viitor să le prindem ca investiţii“, a mai precizat Dragoş Bârsă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *