Mai multe proiecte pregătite pentru a aduce bani europeni în Făgăraş
O soluţie foarte importantă pentru dezvoltarea Făgăraşului şi despre care s-a tot discutat de câţiva ani încoace, dar nu s-au făcut prea multe demersuri în acest sens, este atragerea fondurilor europene. În doar câteva luni, Primăria Făgăraş a realizat mai multe astfel de proiecte în valoare de câteva milioane de euro, proiecte care dacă vor fi aprobate, vor aduce un plus de bunăstare în viaţa făgărăşenilor. La ultima şedinţă de consiliu, aleşii au votat participarea Primăriei Făgăraş în calitate de partener sau aplicant pentru cinci proiecte.
Consilierii locali au fost convocaţi din nou în şedinţă extraordinară vineri, 11 noiembrie. Cele mai urgente proiecte de hotărâre au fost cele care vizau aprobarea de către Consiliul Local a participării Primăriei Făgăraş în calitate de partener sau aplicant pentru cinci proiecte. Astfel, săptămâna acesta trebuie depuse mai multe proiecte referitoare la „Afacerişti în centru“, „ANTS2 – NEW WAVE – Şcoala Antreprenorială“, „GAL pentru regenerarea urbană a municipiului Făgăraş“, „Vreau la şcoală“, „Profesori dedicaţi, elevi motivaţi“.
„Unul din proiectele unde noi suntem aplicanţi şi avem parteneri, se referă la firme nou înfiinţate. Avem un grup ţintă de oameni iar aceştia vor participa la cursurile prevăzute de proiect. După un examen, Primăria Făgăraş, împreună cu partenerii, va decide din tot Centru 7, cui o să-i fie alocat câte un proiect de 40.000 de euro. Vor fi 40 de proiecte în valoare totală de 1.600.000 de euro, adică 40.000 de euro pentru fiecare proiect“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului.
Un alt proiect unde Primăria Făgăraş este aplicant este „GAL pentru regenerarea urbană a Municipiului Făgăraş“. Obiectivul general al proiectului este implementarea în Municipiul Făgăraş a noului instrument de dezvoltare teritorială locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii în vederea combaterii sărăciei şi a excluziunii sociale, în zonele urbane marginalizate de la nivelul municipiului, prin stimularea implicării comunităţilor în dezvoltarea locală.
„De asemenea, vom aplica să depunem o strategie pentru a înfiinţa GAL-ul în mediul urban pe cartiere marginalizate. Noi am mai avut o aplicaţie în luna septembrie pe 4.1, unde cartierul Galaţi şi cartierul Combinat vor intra pe un proiect, iar un procent din bani se va îndrepta spre Şcoala nr. 3. Este vorba de reabilitarea şcolii, de amenajarea unui cabinet medical. În plus, se vor face utilităţi la blocurile unde stau persoane cu situaţie precară. Tot în acel proiect, 30 de întreprinzători vor primi 25.000 de euro pentru a-şi face o afacere.
Pe acest GAL, am introdus cartierul Tudor Vladmirescu, cartierul 13 Decembrie şi strada Salcâmului. Depunem acea strategie şi dacă va fi aprobată de Autoritatea de Management, prin acea strategie se vor aloca până la 7 milioane de euro. Se vor deschide linii de finanţare pentru mici proiecte din aceste cartiere, linii de finanţare pentru micii întreprinzători, ONG-uri. De exemplu o mica investiţie ar putea fi o farmacie umană, sau firme care fac producţie, prestări servicii. Acestea primesc o sumă de 40.000 de euro. Aceste afaceri pot fi făcute în aceste cartiere şi de cei care locuiesc în aceste cartiere“, a mai spus primarul Făgăraşului.
De asemenea, Primăria Făgăraş este partener în alte două proiecte: unul al Şcolii Gimnaziale „Ovid Densuşianu“, iar altul al Inspectoratului Şcolar Judeţean, beneficiar fiind Colegiul „Aurel Vijoli“.