A fost alertă într-o grădiniţă din Făgăraş

 

alerta-1A fost alertă marţi într-o grădiniţă din Făgăraş. Mai mulţi copii au ajuns la spital cu greţuri, vărsături, dureri de burtă. Iniţial părinţii au crezut că e de la mâncare, însă medicii susţin că nu aceasta e cauza. Aceştia explică faptul că micuţii care s-au simţit rău frecventează aceeaşi grădiniţă şi provin din aceeaşi grupă. Ori mâncarea servită copiilor este aceeaşi pentru toată grădiniţa. Cei mici au contactat mai spun medicii o boală care se manifestă vara şi toamna: se numeşte enteroviroză şi se manifestă prin stări de greaţă, vărsături şi diaree. Cei mai afectaţi sunt copiii care frecventează creşa sau grădiniţa şi, este de ajuns ca unul dintre ei să fie purtător al unui virus, că se molipsesc şi ceilalţi.

„Au fost internaţi doi copii iar alţii doi au fost consultaţi care prezentau aceleaşi semne clinice de boală. Evoluţia a fost bună după tratament. Un copil a fost externat în cursul acestei dimineţi, iar cel de-al doilea urmează să fie externat în cursul zilei de astăzi. Copiii frecventează aceeaşi grădiniţă, aceeaşi grupă. Aceleaşi semne clinice le aveau toţi copiii: greţuri, vărsături. După simptomatologie şi având în vedere rezultatele analizelor, cred că este vorba de o enteroviroză“, a spus dr. Constantin Grigoriţă, şeful Secţiei de Pediatrie Făgăraş.

 Cei mai îngrijoraţi de o posibilă toxinfecţie alimentară în masă au fost părinţii. Imediat aceştia s-au alarmat şi au decis ca în zilele următoare să-şi ţină copiii acasă. Asta deşi medicii de la Pediatrie i-au asigurat că nu există suspiciunea unei toxiinfecţii alimentare. Acest lucru este dovedit de rezultatele analizelor. Potrivit protocolului, în cazul în care probele de sânge dovedesc prezenţa unei infecţii, trebuia anunţată şi Secţia de Boli Infecţioase, implicit Sanepidul. Întrebaţi, medicii de aici nu au confirmat îmbolnăvirea micuţilor ca fiind una în masă. Conducerea grădiniţei, la fel. Directoarea instituţiei de învăţământ preşcolar susţine că oricând poate dovedi faptul că grădiniţa este monitorizată de Sanepid şi sunt respectate condiţiile de igienă. Doar că, unii părinţi îi aduc pe micuţi bolnavi la grădiniţă şi, există riscul ca boala să se transmită şi celorlalţi.

„Copiii bolnavi să fie ţinuţi acasă. Toţi copiii care prezintă fenomene respiratorii, digestive, sau semne clinice de boală să rămână acasă. Dacă ei nu sunt izolaţi de colectivitate, riscul este ca ei, la rândul lor, să transmită boala la ceilalţi copii. Şi atunci există riscul ca un grup mare de copii să nu mai poată să frecventeze grădiniţa“, a mai spus dr. Constantin Grigoriţă.

alerta-2„Ne bucurăm că şi opinia doctorilor este aceea că nu e ceva grav, deoarece grădiniţa noastră are cantina proprie, personalul are analize la zi, corespunzătoare postului. Din punct de vedere al mâncării nu avem nicio problemă, suntem în permanenţă în contact cu SANEPID-ul.  Dar, deşi avem asistentă în grădiniţă şi le explică părinţilor să respect regulile potrivit cărora copiii care au simptome de boală să fie ţinuţi acasă pentru că îmbolnăvesc şi alţi copii, lucru care s-a şi întâmplat într-una din clase, unde copiii au venit de acasă cu aceste simptome şi fiind viroză, statul unul lângă altul a facilitat ca şi alţi copii să ia această boală. Luăm toate măsurile care se impun pentru protecţia copiilor pentru că interesul nostru este ca să avem copii sănătoşi în grădiniţa noastră“, a spus Petronela Trâmbiţaş, directoarea Grădiniţei Prichindeii.

Medicii spun că enterocolita virală – numită şi gripa intestinală este o maladie foarte contagioasă, care se transmite cu repeziciune în colectivitate şi adeseori afectează mai mulţi membri ai aceleiaşi familii. Microbii sunt vehiculaţi de materiile fecale şi transmişi de la persoana bolnavă la cea sănătoasă prin mâinile murdare, aşa cum suspectează medicii pediatric că s-a întâmplat la grădiniţă. Copiii au mers la toaletă şi probabil nu s-au spălat suficient de bine pe mâini. Boala nu durează mai mult de trei zile şi poate fi tratată acasă cu multe lichide şi repaos.

(Roxana PALADE)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.