10 milioane de euro pentru Făgăraş!

CETATE 1Turismul este una din şansele reale de renaştere a Făgăraşului, dar şi a Ţării Făgăraşului. Aşadar, orice portiţă care poate duce la creşterea numărului de turişti trebuie valorificată. În aceste şanse cred şi reprezentanţii administraţiei locale care au investit bani în dezvoltarea turismului. În plus, de aproape doi ani, se lucrează la proiecte care să vină în întâmpinarea turiştilor, dar care să creeze şi un confort pentru cetăţenii Făgăraşului.

Multe oraşe de rangul Făgăraşului, din ţară dar şi de peste hotare, cu obiective turistice similare, trăiesc din turism. Un exemplu apropiat este oraşul Râşnov, care valorifică orice obiectiv pentru atragerea turiştilor. Peste 350.000 de turişti au vizitat oraşul în anul 2015, iar numărul acestora este în creştere de la an la an.

Şi la Făgăraş lucrurile au început să meargă într-o direcţie ascendentă din acest punct de vedere, mai ales în urma punerii în valoare a încăperilor  Cetăţii Făgăraşului, dar şi a promovării intense în presa naţională şi internaţională, dar şi la târgurile de turism din lume. Numai că fondurile locale sau judeţene pentru investiţiile în cetate sau în centrul istoric al oraşului nu sunt suficiente. Bugetul local nu are putere să susţină astfel de lucrări de anvergură. Aşadar, încă de doi ani se lucrează la întocmirea a două proiecte importante care pot aduce la Făgăraş 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Este vorba despre un proiect pentru lucrări la Cetatea Făgăraşului, dar şi pentru punerea în valoare şi modernizarea centrului istoric.

DSCN3947În cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Făgăraşului, Cătălin George Cîrje, a prezentat stadiul celor două proiecte, dar şi şansele pe care le are Făgăraşul în obţinerea acestor fonduri importante pentru comunitatea făgărăşeană.

Aşadar, la Cetatea Făgăraşului, pe lângă fondurile alocate din bugetul local pentru reabilitarea Turnului Roşu şi a Turnului-Temniţă, autorităţile locale speră să obţină şi fonduri europene, pe Axa 5.1, care se preconizează că se va deschide în perioada 21-25 martie. Potrivit viceprimarului Făgăraşului, Cătălin Cîrje, proiectul privind reabilitarea şi punerea în valoare a Cetăţii Făgăraşului este unul din cele mai avansate din regiunea Centru 7.

„Pentru acest proiect, cred că suntem cei mai avansaţi din Regiunea Centru 7 pentru că am cunoştinţă de cum se prezintă celelalte castele. Avem în momentul acesta proiectare fază DALI , aprobată la Ministerul Culturii, avem procedura înaintată pentru proiectant. Suntem, zic eu, înaintea tuturor şi în primul rând în faţa tuturor din judeţ“, a spus Cătălin Cîrje.

5 milioane de euro pentru centrul istoric

Un alt proiect care este destul de avansat este cel privind reabilitarea şi punerea în valoare a centrului istoric. Practic, 5 milioane de euro ar putea veni de la Uniunea Europeană pentru schimbarea feţei centrului istoric cu tot ceea ce presupune: lucrări de infrastructură, iluminat, zone verzi etc.

„Sunt în acest moment cu proiectul în fază DALI, la Ministerul Culturii pentru avizare. La sfârşitul lunii, cu siguranţă că vom primi aviz pe studiul respectiv şi noi va trebui ca în perioada următoare să semnăm un contract pentru consultanţă ca să putem aplica“, a mai spus viceprimarul Făgăraşului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *