Problemele făgărăşenilor şi propuneri de rezolvare

psd conferintaDezvoltarea parcurilor industriale care să  fie un prim pas spre atragerea de investitori, dezvoltarea şcolilor profesionale – pentru a oferi investitorilor forţă de muncă calificată, dar şi problemele cu care se confruntă sistemul actual de sănătate şi implicit spitalul municipal, sunt doar câteva din temele abordate de social-democraţi în conferinţele de presă organizate zilele trecute.

Problemele făgărăşenilor ca şi ale majorităţii românilor sunt multe. Însă una stringentă pentru Făgăraş este lipsa locurilor de muncă. Într-o conferinţă de presă, organizată la sediul PSD, reprezentanţii partidului au venit cu propuneri în ceea ce priveşte în primul rând dezvoltarea parcurilor industriale şi oferirea de facilităţi pentru atragerea investitorilor în oraşul nostru.

„În privinţa parcurilor industriale, începând cu Nitroparcul să ştiţi că el a fost constituit în mod legal în baza Hotărârii de Guvern 256/2003 numai că aici avem foarte multe probleme: sunt problemele cu mediul, cu managementul, cu neimplicarea autorităţilor şi a conducerii parcului în atragerea investitorilor. Tocmai de aceea, având în vedere că actualul parc nu oferă condiţii şi aici putem specifica: clădirile, utilităţile, ne referim la partea de mediu, la fostele activităţi care au afectat calitatea mediului, noi propunem o reorientare a parcului industrial. În primul rând, înfiinţarea unui parc industrial şi reorientarea lui către o altă zonă industrială care chiar s-a dezvoltat şi aici vorbim de zona industrială a UPRUC-ului şi a zonei franceze. Pe lângă această zonă care s-a dezvoltat şi au venit investitori, primăria poate să vină în ajutorul acestor investitori şi în crearea parcului industrial cu achiziţii de terenuri private. Aceste terenuri pot fi puse la dispoziţia parcului industrial. Şi de ce parc industrial? Pentru că sunt o grămadă de facilităţi pe care le poţi face investitorilor: scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, scutire de plata impozitului pe terenuri aferente parcului industrial, scutire de la plata pe clădiri, scutirea de la plata unor taxe datorate bugetelor locale, dar şi alte facilităţi care se pot discuta concret în momentul venitiri investitorilor. Dacă la Prejmer s-a putut face un parc industrial şi a putut fi gândit acolo, cu atragere de investitori care au ridicat economia din acea zonă, eu cred că o putem face şi aici fără niciun fel de problemă“, a spus vicepreşedintele PSD Făgăraş, Ion Negrilă.

 

Întâmpinarea investitorilor cu oameni calificaţi

O altă problemă discutată în conferinţa de presă este cea a lipsei forţei de muncă calificată care să vină în întâmpinarea investitorilor. În acest sens, înfiinţarea şi susţinerea şcolilor profesionale ar fi  prioritate pentru administraţia locală.

„Trebuie să venim în întâmpinarea acestor investitori cu şcoli profesionale, trebuie regândită reţeaua şcolară pentru că nu avem forţă de muncă calificată. De aceea vorbesc şi din experienţă, avem nevoie de aceste şcoli profesionale, avem nevoie să fim sprijiniţi de administraţia locală în crearea acestor şcoli profesionale. Noi,la Colegiul„Aurel Vijoli“, am reuşit după o bună perioadă de timp să punem pe roate o asemenea şcoală profesională, dar ajutorul a venit din partea firmelor franceze, dânşii s-au implicat foarte mult. De aceea trebuie să facem o propagand a şcolilor profesionale pentru că oamenii aceştia au nevoie de forţă de muncă calificată. Dânşii investesc în această şcoală cu burse, cu tot ce au nevoie, laboratoare, dar vor să aibă şi oameni calificaţi“, a  spus Andreea Suciu, consilier local PSD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.