PROIECTE ÎNDRĂZNEŢE LA CINCU

cincu 1 (2)Una din comunele aflate în plin proces de dezvoltare este comuna Cincu. Proiecte realizate şi finanţate atât din fonduri de la Guvern, cât şi de la Uniunea Europeană, au ca finalitate un trai mai bun al locuitorilor comunei. Autorităţile locale au realizat proiecte şi au reuşit să atragă fonduri importante pentru a pune satele pe picioare.

Cantină pentru preşcolari şi şcolari

Pentru că din acest an şcolar, la instituţia de învăţământ din Cincu s-a înfiinţat un program after school şi era mare nevoie ca elevii să aibă un spaţiu special amenajat pentru a servi masa, autorităţile locale au făcut un proiect şi l-au şi câştigat pentru realizarea unei cantine cu fonduri de la Uniunea Europeană. Aşadar, elevii care servesc masa acum la căminul din sat vor avea un spaţiu, special amenajat,  cu toate condiţiile igienico-sanitare în vigoare. O veche clădire din sat a fost reabilitată şi dotată corespunzător cu bani de la UE.

„Avem trei proiecte finalizate din anii trecuţi. Avem o cantină socială realizată cu fonduri europene în valoare de 97.000 euro fără TVA. Lucrarea a început în septembrie 2015, iar lucrările sunt pe ultima sută de metri. Aici vor lua masa 150 de copii, de la şcoală şi grădiniţă. Acum masa se serveşte la căminul cultural.

Grădiniţă cu program prelungit avem din 2013 iar after school avem din 2015“, a spus primarul comunei Cincu, Sorin Aurel Suciu.

 

Utilaje cu fonduri de la UE

Iar amenajarea cantinei pentru copiii din comună nu a fost singurul proiect realizat de primărie cu fonduri europene. Alţi bani câştigaţi de autorităţi au fost pentru achiziţionarea unui buldoexcavator, extrem de important pentru o comună.

„Acest proiect l-am făcut tot pe fonduri europene, dotare pe servicii de urgenţă. Tot ce înseamnă lucrări în comună, şanţuri, poduri, se vor realiza cu acest utilaj. Este extrem de necesar şi în acest fel reducem şi cheltuielile pentru că până acum închiriam de la diverse firme şi ne costa aproape dublu. Valoarea proiectului este de 86 000 de euro fără TVA“, a mai spus Aurel Suciu.

 

Căminul Cultural, dotat corespunzător

Tot cu fonduri europene e reusit Primăria Cincu să doteze căminul şi ansamblul de dansuri al comunei.

„Acolo am făcut dotări o parte din fondurile noastre – dotarea bucătăriei cu o sobă corespunzătoare, cu mese de inox şi o dotare cu fonduri europene. Şi aici vorbim de sonorizarea căminului şi costume pentru echipa de dansuri. Avem o echipă de dansatori la Cincu: încălţăminte, şerpare, lăibărici. Am ezolvat o prbluma deloc usoar de logistica , cu doar 15.000 de euro. Fiecare dansator venea cu ce avea: unul venea cu adidaşi, unul cu şerparul colorat“, a mai spus primarul Suciu.

Echipa de dansuri de la Cincu a fost înfiinţată acum patru ani şi repetă de două ori pe săptămână. Ea cuprinde 40 de copii, de la cei mai mici până la elevi de liceu.

 

Alimenatre cu apă în Toarcla

Problema lipsei apei din Toarcla va fi rezolvată. În luna mai se finalizează o lucrare extrem de mare şi importantă pentru oamenii care locuiesc aici, în jur de 200 de săteni.

„Lucrările le-am demarat în septembrie şi sper ca în luna mai să fie pus în funcţiune total. Deja, mai mult de jumătate din proiect a fost realizat. Avem banii toţi, contractul este semnat pentru toată lucrarea în valoare de 12 miliarde lei vechi. De la Cincu cu o pompă împingem peste deal apa până în sat“, a mai spus primarul comunei.

Aşadar, apa vitală vieţii nu va mai fi o problemă pentru oamenii din Torcla.

 

Proiecte de viitor

cincu 2Şi pentru acest an au fost deja realizate alte proiecte pentru care se aşteată aprobare.

„Avem realizat proiect pentru canalizarea din Cincu. Aşteptăm acum finanţarea de la Ministerul Dezvoltării, 2,5 milioane de euro. Mai avem un proiect în lucru pe care îl vom depune în luna martie, pe fonduri europene în valoare de 1 milion de euro- asfaltare pentru toată comuna. Proiect pentru luna iunie – realizare drumuri agricole , aproximativ 20 de km – 1 milion de euro. Avem în proiect anveloparea şcolii. De asemenea, mărirea şi modernizarea căminului pentru a fi mai multe locuri“, a mai spus Aurel Suciu.

Investiţii se vor realiza în comună si prin fonduri private de la diverse companii. Este vorba despre dotarea şcolii cu table inteligente, laptopuri, bănci şi scaune.

De asemenea, primăria vrea să amenajeze patru apartamente sau garsoniere pentru tinerii din comună care solicit acest lucru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.