VIDEO. ÎN MEMORIA CELOR CARE S-AU JERTFIT PENTRU LIBERTATEA NOASTRĂ

 

DSCN3932Ziua de astăzi a fost una dureroasă pentru foştii deţinuţi politic, dar şi pentru rudele lor, dar şi a celor care au reprezentat rezistenţa din Munţii Făgăraş. La monumentul rezistenței anticomuniste din Țara Făgărașului, aflat la intrarea în Cetatea Făgăraş, a avut loc slujba anuală de comemorare a celor morți în timpul represiunii politice. 

Zeci de făgărăşeni au luat parte la acest eveniment, dar şi militarii din garnizoana făgărăşeană, elevi şi bineînţeles în primul rând au stat foştii deţinuţi politic sau rudele acestora. Cu greu şi-au putut stăpâni lacrimile la amintirile de groază despre acea perioadă.

Ca în fiecare an, de când avem monumentul, sărbătorim ziua foştilor deţinuţi politic care e aprobată prin Parlament, ocazie cu care ne plângem morţii, ne aducem aminte de ei, aprindem o lumânare. La 20 de ani am fost închis. Am primit 8 ani, dar am scăpat după trei ani şi jumătate. A fost foarte greu. Am avut baftă de cele mai grele închisori: Jilava, Aiud şi Gherla. Se comportau cu noi ca cu nişte animale. Când ne băteau nici nu ziceai că suntem oameni. Se năpusteau asupra ta ca nişte lei“, a spus Augustin Răduţ, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic Făgăraş.

DSCN3922La slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu cei doi protopopi de Făgăraş, au luat parte oficialităţi locale, dar şi reprezentanţii instituţiilor din oraş. „Astăzi este o zi importantă pentru mine, foarte importantă pentru că în istoria Ţării Făgăraşului, lupta anticomunistă, lupta de rezistenţă a celor care au stat în munţi, a oamenilor din oraş, a elevilor, în special a celor de la „Radu Negru“, a celor care au fost urmăriţi şi progoniţi de Securitate, reprezintă un punct cheie în istoria Făgăraşului. Trebuie să-i comemorăm, să ne aducem aminte de ceea ce a însemnat această luptă pentru noi şi Făgăraş“, a spus vicepreşedintele PSD Făgăraş, Ion Negrilă.

Începând cu anul 2012, printr-o lege adoptată în Parlamentul României, ziua de 9 martie este dedicată deţinuţilor politic anti-comunişti.

DSCN3927Deţinuţilor politici anti-comunişti din perioada 1945-1989 le datorăm drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm astăzi. Graţie curajului de a-şi susţine ideile şi a verticalităţii cu care deţinuţii politic şi-au apărat principiile în ciuda persecuţiilor la care au fost supuşi, românii se pot bucura astăzi de drepturi care în urmă cu jumătate de secol păreau imposibil de obţinut.

Nu trebuie să uităm că, în timpul perioadei comuniste, în România au existat 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă forţată pentru deţinuţii politic. Aproximativ 800.000 de persoane au murit în timpul regimului comunist, din cei peste 3 milioane de deţinuţi.

Tuturor deţinuţilor politici care au îndurat ani grei de temniţă şi au fost supuşi unor tratamente inumane se cuvine să le cinstim memoria şi să le arătăm recunoştinţa noastră deplină!DSCN3944DSCN3942

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.