„Activitatea poliţiei locale este permanentă şi trebuie să fii mereu la dispoziţia instituţiei“

 


DSC_0047Li s-a spus mai întâi gardieni publici, apoi poliţişti comunitari, iar mai apoi poliţişti  locali. Indiferent de denumire, misiunea lor a fost în principal aceeaşi: menţinerea ordinii şi liniştii publice, atât de des invocată şi atât de mult dorită de orice cetăţean în oraşul său. Au fost pe nedrept ironizaţi sau chiar contestaţi de concitadini, din ambele părţi. Unii susţineau că nu fac mai nimic, alţii că îşi arogă puteri prea mari. Dar toate sunt şi trebuie făcute după lege, indiferent că ne place sau nu. Chiar dacă Făgăraşul este un oraş liniştit, e loc şi de mai bine în activitatea Poliţiei Locale, în pofida efectivelor cu totul insuficiente. O părere din interior aflăm astăzi din partea celui ce conduce instituţia Poliţiei Locale Făgăras, Ioan Binig.

 

Vă vedeaţi în urmă cu 20 de ani făcând ceea ce faceţi astăzi?

 

O întrebare dificilă. În urmă cu 20 ani nu mă vedeam profesând această meserie, aveam alte gânduri în legătură cu viitorul meu, mă pregăteam pentru admiterea la Facultatea de Drept, pe care am şi absolvit-o.

Concret şi pe scurt, ce atribuţii are un poliţist local?  Ce îl aseamănă şi ce îl deosebeşte, din punct de vedere al sarcinilor, de un poliţist din MAI?
Potrivit Legii 155/2010 privind Organizarea şi funcţionarea Poliţiei Locale, atribuţiile sunt structurate pe următoarele activităţi principale:
– menţinerea ordinii şi liniştii publice;
– circulaţia pe drumurile publice;
– activităţi comerciale;
– mediu şi disciplină în construcţii.
Mentinerea ordinii şi liniştii publice, precum şi circulaţia pe drumurile publice se întrepătrund şi se identifică cu activităţile Poliţiei Naţionale, fiind ghidate de situaţia operativă la nivelul Municipiului Făgăraş.      Activitatea comercială, disciplina în construcţii şi mediu sunt specifice administraţiei publice locale, fiind transferate poliţiei locale începând cu anul 2010.
Cu ce dificultăţi vă confruntaţi în activitatea de zi cu zi?
Principala dificultate este lipsa personalului. Prin reorganizarea efectuată în anul 2009 efectivele Poliţiei Locale au fost diminuate de la un număr de 64 de agenţi la 33 de agenţi, număr stabilit prin ordonanţă de guvern.
Care credeţi că sunt principalele reuşite ale dumneavostră de când ocupaţi această funcţie?

DSC_0140Principala reuşită este transformarea instituţiei din poliţie comunitară în poliţie locală în anul 2010, prin preluarea de noi atribuţii, precum şi cooperarea cu celelalte instituţii din sistemul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prin încheierea de parteneriate şi protocoale.  În anul 2015 s-a încheiat un protocol de cooperare cu IPJ Braşov în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, aplicându-se sancţiuni contravenţionale la legislaţia rutieră.

De ce are nevoie Făgăraşul pentru a merge mai bine, pentru că viaţa locuitorilor săi să fie mai bună?
Pentru ca viaţa locuitorilor din Făgăraş să fie mai bună avem nevoie de investiţii atât în domeniul privat prin crearea de locuri de muncă, cât şi în domeniul public prin modernizarea infrastructurii rutiere, învăţământ, sănătate.

Crearea de facilităţi fiscale pentru firmele care doresc să investească în Făgăraş, dezvoltarea unei zone metropolitane prin cooptarea comunelor învecinate şi accesarea de proiecte europene sunt alte domenii care ar putea duce la un trai mai bun al făgărăşenilor.
Dintre foştii primari şi viceprimari, care credeţi că a fost cel mai bun administrator al urbei?


Făgăraşul aniversând 725 de ani de la prima atestare documentară, consider că toţi conducătorii acestei urbe au contribuit la dezvoltarea ei.
Sunteţi de părere că o ducem mai bine sau mai rău decât înainte de 1989?
Da, deoarece  au fost câştigate drepturi fundamentale ale cetăţeanului, dreptul de a alege, dreptul la opinie, libera circulaţie. Să nu uităm represiunile din perioada comunistă, mai ales la Făgăraş, dovadă Muzeul Rezistenţei anticomuniste din cetate.
Cum împăcaţi viaţa de familie cu obligaţiile de serviciu?

Întotdeauna trebuie să existe un echilibru între obligaţiile faţă de familie şi cele rezultate din exercitarea funcţiei publice, ţinând cont că activitatea poliţiei locale este permanentă şi trebuie sa fii mereu la dispoziţia instituţiei..
Ce pasiuni aveţi? Cum vă petreceţi timpul liber?

Având în vedere că sunt căsătorit şi am doi copii, timpul liber îl petrec cu familia. Sunt pasionat de muzică şi de sport. Urmăresc cu interes şi emisiunile politice.

 

Bilanţul Poliţiei Locale Făgăraş pentru anul 2015

 

Acţiuni organizate şi desfăşurate- total 136 din care:

  • pe ordine şi linişte publică – 8
  • pe linie de circulaţie rutieră – 52
  • pentru respectarea Hotărârilor Consiliului Local Făgăraş – 34
  • pe evidenţa persoanei -2
  • pe activităţi comerciale – 22

– pe activităţi de mediu şi salubrizare – 9

–     pe disciplina în construcţii – 4

– alte linii – 5

 

Asigurarea de măsuri preventive de ordine publică – total 30

  • la activităţi cultural sportive, religioase, probleme sociale şi educative

 

Asigurare fluidizare trafic  – 40

Intervenţii, stări conflictuale aplanate – 241

Patrulări auto – 730

Patrulări pedestre – 1008

Pânde, supravegheri operative – 50

PROCESE VERBALE – de îndeplinire a procedurii de afişare a proceselor verbale de contravenţie refuzate a fi semnate sau întocmite în lipsa contravenientului – 1130

 

Unităţi de învăţământ monitorizate  – 9

Infracţiuni constatate  – 8

Persoane predate Poliţiei Naţionale  – 8

Persoane care apelează în mod repetat la mila publicului – 30

– identificate şi sancţionate contraventional

Persoane îndrumate spre locul de domiciliu – 30

Persoane fără adăpost identificate – 8

Număr construcţii verificate – 31

Număr verificări practici comerciale conform O.G. 99/2000 actualizată şi HCL 123/2008 – 645

Contravenţii constatate -2284

Valoarea amenzilor aplicate  – 265877

Persoane legitimate – 4317

Persoane avertizate – 640

Plângeri, sesizări, reclamaţii primite – rezolvate – 523

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.