Tradiția este păstrată la Beclean. În seara de Sfântul Nicolae „s-a ridicat vătaful“

Tradiția este dusă mai departe de tinerii din Țara Făgărașului. După o pauză de cel puțin doi ani, din cauza pandemiei, în satele Țării Făgărașului încep timid să se organizeze cetele de feciori, obiceiul  specific zonei noastre, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Una din puținele comunități, unde s-au pus bazele cetei, este satul Beclean, iar aseară, în Ajun de Moș Nicolae „s-a ridicat vătaful“. Momentul a fost organizat la Căminul Cultural, unde au participat și câteva zeci de localnici, care au privit cu nostalgie o parte din obiceiul cetei de feciori.

La Beclean, startul sărbătorilor de iarnă, s-a dat aseară când s-a organizat ceata iar feciorii din sat „au ridicat vătaful“, însă nu înainte de a depune jurământul cetei, întocmai cum cere tradiția.

IMG_5010Bogdan Șipoș este vătaful cetei din Beclean. Este a patra oară și ultima dată când face parte din ceată. Tradiția spune că după ce feciorul primește funcția de vătaf în ceată trebuie să se însoare în anul următor.

În această seară, ca în fiecare an, se ridică vătaful, după care după ora 12 noaptea se merge la gratulat la cei care poartă numele Sfântului Nicolae. Apoi ne pregătim pentru Crăciun. Repetăm aproape zilnic colindele, dansurile. Ne-am adunat în ceată puțin mai târziu, dar cred că suntem cea mai numeroasă ceată, din ultimii ani, niciodată nu am fost 10 feciori în ceată. Eu sunt vătaful mare, după mine urmează casierul, avem bucătar, avem dansatori, fochist ale cărui sarcini se pierd, pentru că nu mai prea facem foc cu lemne. Avem gazdă, unde o să stăm începând cu 24 decembrie și până în 7 ianuarie. O să plecăm acasă doar pentru un duș, să ne schimbăm, dar nu o să stăm foarte mult acasă, ci doar la gazdă. Cei care nu respectă regulile vor fi pedepsiți. Orice întârziere, orice neascultare de vătaf se pedepsește. O să avem 6 seri de joc, în 25, 26, 27 decembrie, 1, 6 și 7 ianuarie. Pe 25 decembrie și cred că și pe 7 ianuarie o să avem baluri.“, n-a spus Bogdan Șipoș, vătaful cetei din Beclean.

smart

În această seară s-a dat startul sărbătorilor de iarnă și este foarte important că după câțiva ani de lipsă, nu din cauza noastră, a celor din Beclean, iată că niște feciori vrednici s-au hotărât să ducă mai departe tradițiile acestui sat. Este un lucru extrem de important și suntem alături de ei, cu tot ce putem“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

După „ridicarea vătafului“, feciorii din ceată au mers la gratulat prin sat, la cei care poartă numele Sfântului Nicolae.

 

 

Video:

 

Galerie foto:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.