Mărginenii, la Festivalul ”Leru-i ler…” de la Brașov

Portul popular și tradițiile din satul Mărgineni au fost prezentate la Festivalul Național „Leru-i ler…” de la Brașov. Locuitorii acestui sat, care fac parte din Asociația ”Baronul David Urs” au urcat pe scenă cu reprezentația unei șezători din perioada sărbătorilor de iarnă.

Au reprezentat cu mândrie tradiția satului Mărgineni. Este vorba de membrii Asociației „Baronul David Urs”, care au participat în acest weekend la a X-a ediție a Festivalului Național ”Leru-i ler…”, de la Brașov.
Un eveniment de muzică, tradiții, obiceiuri și meșteșuguri populare, organizat de Consiliul Județean Brașov și Școala Populară de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu” . Mărginenii au urcat pe scenă cu o șezătoare din perioada Crăciunului și colinde.
Grupul folcloric al Asociației Comunitare ”Baronul David Urs de Margina” participă a treia oară la acest festival, întrucât în timpul pandemiei, doi ani a fost întrerupt. Au participat formații din toată țara cu ceea ce au avut mai specific din activitățile localității de unde provin. S-a remarcat, după părerea mea, spectacolul de la Școala Populară de Arte Brașov iar noi am prezentat o frumoasă seară de colinde în șezătoarea din satul Mărgineni. Am avut un succes extraordinar, aplauzele publicului au demonstrat acest lucru întrerupând șezătoarea noastră de mai multe ori, pentru a aplauda exact ceea ce se întâmpla pe scenă”, ne-a spus prof. Ioan Ursu, preşedintele Asociaţiei Comunitare ,,Baronul David Urs”, Mărgineni.

Asociația mărginenilor s-a format în urmă cu câțiva ani și se poate mândri deja cu câteva participări la festivaluri la Brașov și Călimănești.

M-am întors în satul natal în 2015 și m-am consultat cu diverși colaboratori care m-au susținut să fac o asociație statutară și am început activitățile, de la o șezătoare generală până la spectacolele pe care le-am prezentat de 4 ori la Călimănești și de 3 ori la Brașov. Prin șezătoarea din acest an a grupului de la Mărgineni am încercat să-i obișnuim pe tineri, iar o tânără chiar a avut o replică extraordinară, că a venit în șezătoare pentru a învăța”, a mai spus prof. Ioan Ursu.

(Iulia Grecu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.