PSD susține reglementarea prețului energiei. Predictibilitate trebuie să fie cuvântul de ordine pentru cetățeni și companii

Pentru a rezolva problemele acute din domeniul energiei și pentru a veni în sprijinul cetățenilor și a companiilor, PSD s-a implicat activ și a venit cu soluții concrete. Populația trebuie protejată de tendințele speculative și ajutată să treacă de această perioadă complicată.

Acum, setul de măsuri clare propus de către PSD a ajuns să fie implementat. Premisele propunerilor PSD sunt clare: protejarea consumatorului casnic, salvarea economiei naționale și stoparea inflației și a creșterii necontrolate a prețurilor.

„PSD susține reglementarea prețului energiei. Predictibilitate, acesta este cuvântul de ordine pentru cetățeni și companii. Prețurile mai mari la energie sunt factorul dominant care stă în spatele inflației. Dacă reușim să ținem prețul energiei în frâu, atunci vom putea să reducem inflația într-un orizont de timp rezonabil. De altfel, acesta este și opinia Băncii Naționale a României”,a declarat senatorul PSD Brașov, Marius Dunca, președinte al Organizației Județene a PSD Brașov.

Sunt probleme uriașe în piața de energie, care alimentează inflația galopantă. Au fost cauzate de către cei din USR care, în momentul în care au ajuns la guvernare. Au susținut în afara oricărei rațiuni liberalizarea haotică a pieței de energie. USR susținea că prețurile vor scădea. De fapt, au crescut mult peste limita suportabilității, creând o problemă gravă din punct de vedere economic și social.

Fosta guvernare a mințit cetățenii și a venit cu soluții care s-au dovedit a fi, în realitate, probleme grave.

Pentru a rezolva problemele acute din domeniul energiei, am convenit politic în Coaliția guvernamentală ca, de la 1 ianuarie 2023, să fie implementat un set de măsuri menite a veni în sprijinul cetățenilor și a mediului de afaceri.

Aceste decizii politice vor trebui transpuse într-un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului. Acesta va fi inițiat de Ministerul Energie. Orice alte propuneri legislative sau de OUG care nu corespund acestor decizii, nu vor avea susținere politică din partea PSD.

Propunerea PSD pentru reglementarea prețurilor la energie:

  • consumatorii casnici cu un consum până în 100 KWh/lună să plătească 0,68 lei/KWh;
  • consumatorii casnici cu un consum până 255 KWh/lună să plătească 0,8 lei/KWh;
  • consumatorii casnici cu un consuma până în 300 KWh/lună vor plăti primii 255 de KWh cu 0,8 lei/KWh, iar diferența cu 1,3 lei KWh/lună;
  • consumatorii casnici care au un consum de peste 300 KWh/lună vor plăti 1,3 lei/KWh;
  • IMM-urile, școlile, unitățile sanitare, lăcașele de cult, instituțiile publice, producătorii de medicamente vor plăti 1 leu/KWh iar agenții economici vor plăti 1,3 lei/KWh;
  • 80% din producția de energie din România va fi supusă prețului plafonat de 1,3 lei/KWh, iar 20% va fi lăsată pentru libera negociere pe piața bursieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.