Slujbă de sfințire la biserica „Sf. Nicolae” din Hălmeag

Biserica „Sf. Nicolae” din  Hălmeag, a fost sfințită duminică 03 iulie anul 2022 de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Duminica a treia după Rusalii.

halmeag bis8Lucrările de consolidare și refacere au fost începute în  2004 și  reluate  în 2017 la biserica „Sf. Nicolae” edificată în anul 1852 pe locul vechii biserici de lemn, distrusă în urma unui incendiu. Biserica are formă de corabie, naosul și pronaosul fiind separate de câte un zis despărțitor, iar altarul are formă de potir. Un an mai târziu Sfântul Andrei Șaguna a oferit bisericii un antimis motiv de bucurie pentru comunitatea ortodoxă din Hălmeag. Biserica adăpostește mormântul preotului protopop Gheorghe Ivașcu care a slujit această biserică vreme de 54 de ani, a cărui pomenire s-a săvârșit tot astăzi. În satul Hălmeag, s-a născut Ecaterina Varga, supranumită Doamna Moților. În anii 1840-1847, Ecaterina Varga a devenit o luptătoare pentru drepturile românilor iobagi din Munții Apuseni, față de autoritățile habsburgice. Prin petiții adresate guvernului Transilvaniei de la Sibiu, precum și prin memorii susținute personal la Curtea de la Viena, Ecaterina Varga cerea, în numele moților, înlăturarea abuzurilor autorităților vremii.

După Slujba de Sfințire, a fost oficiată Sfânta Liturghie la noua biserică aflată în construcție, care poartă hramul „Sf. Apostol Andrei”, iar cuvântul de învățătură rostit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a cuprins, pe lângă explicarea rânduielii de sfințire a unei noi biserici, tâlcuirea Evangheliei din Duminica a treia după Rusalii, Despre grijile vieții.

Preotul paroh  Gheorghe Lucian Streza i-a mulțumit ierarhului în numele comunității ortodoxe, pentru împreuna-slujire din această zi de sărbătoare pentru comunitatea satului.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, a oferit acte de cinstire, preotul paroh Gheorghe Lucian Streza a primit Ordinul Sfântului Andrei Şaguna, primarului Comunei Șercaia Cristinel Paltin,  consiliului parohial, ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de construcție ale bisericii. Domnului Prefect de Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, i-a fost oferită o icoană a Sfântului Nicolae.

(mitropolia-ardealului.ro)

 

 

halmeag bis6 halmeag bis5 halmeag bis4 halmeag bis3 halmeag bis2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *