Noul preot militar, instalat astăzi oficial în funcție

Noul preot militar al garnizoanei făgărășene, pr. Alexandru Socaciu, a fost instalat oficial astăzi în funcție în prezența IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Evenimentul a adunat la biserica din curtea Centrului de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu“ preoți, protopopul Făgărașului, dar și preotul militar Florin Vlădoiu, inspectorul general al clerului militar. Alături au fost militarii, în frunte cu comandantul centrului, dar și numeroși credincioși. 

Părintele Alexandru Socaciu a fost paroh în localitatea Veneția de Jos, timp de aproape 8 ani  și în luna martie a acestui an a câștigat postul de preot militar la centrul din Făgăraș, post rămas vacant după pensionarea părintelui Gherasim Frățilă.

IMG_3027„Părintele Gherasim Frățilă și-a îndeplinit misiunea aici și i-a ocrotit și pe credincioșii din împrejur. Eu sunt convins că a cinstit haina sa și o să-i acordăm și noi o cinste, o distincție, Crucea Șaguniană pentru clerici, pentru misiunea pe care a desfășurat-o și pe care o mai are de desfășurat, pentru că preotul nu iese la pensie niciodată, trebuie să moară la altar, unde va sluji până în ultima clipă. Nouă ne pare rău că un preot de-al nostru părăsește o parohie, dar ne bucurăm că vine aici, într-un loc bine stabilit și să continue lucrarea aceasta, părintele Alexandru. Este un băiat priceput, trecut prin toate probele noastre și nu au fost puține. Vi-l oferim cu toată dragostea și încrederea. Sperăm să continue lucrarea aceasta dintre Biserică și Armata noastră de aici“, a spus IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Sunt bucuros că sunt în eparhia dumneavoastră, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel s-a desfășurat și concursul unde a fost declarat câștigător părintele Alexandru Socaciu. Părintele Alexandru este un om deosebit, l-am cunoscut la examen, un om foarte bine pregătit. A plâns parohia Veneția de Jos după părintele Alexandru Socaciu, dar pentru noi este un câștig“, a spus pr. Florin Vlădoiu, inspectorul general al clerului militar.

IMG_3044Aduc mulțumiri lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra tuturor. Mulțumesc Înaltpreasfințite pentru încredere și ajutorul dat, de la hirotonirea din data de 19 octombrie 2014 și vă rog să mă îndrumați și de acum încolo. Mulțumesc și pentru binecuvântarea de a participa la examenul de preot militar, mulțumesc și părintelui Florin Vlădoiu, inspectorul general al clerului militar, pentru tot sprijinul pe care l-am avut după ce am fost declarat apt pentru a ocupa acest post de preot militar. De asemenea, mulțumesc în mod special soției mele și familie, prietenilor dragi, care m-au sprijinit și ajutat tot timpul. Vreau să aduc o mulțumire specială și parohiei Veneția de Jos și le mulțumesc frumos pentru sprijinul și frumoasa colaborare pe care am avut-o. Doar bunul Dumnezeu  a fost cel care a făcut lucrurile. Noi, ceilalți, am fost uneltele Lui și îmi doresc ca pe viitor totul să meargă la fel de bine și să sperăm ca Dumnezeu să ne sprijine pe toți în tot ceea ce facem“, a spus pr. Alexandru Socaciu.

Evenimentul a avut loc și cu ocazia Zilei Infanteriei, care se sărbătorește în fiecare an în data de 30 aprilie. La Făgăraș funcționează și un Centru de Perfecționare a Infanteriei, deschis pe 1 aprilie 1906.

IMG_3031 IMG_3032 IMG_3034 IMG_3053 IMG_3057 IMG_3060 IMG_3069 IMG_3071 IMG_3072 IMG_3075 IMG_3077 IMG_3084 IMG_3097

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.