Ministerul Sănătății extinde lista medicamentelor gratuite și compensate

În ciuda crizei economice provocate de pandemie, de explozia prețurilor din energie și de războiul din Ucraina, Ministerul Sănătății a găsit soluții pentru a veni în sprijinul bolnavilor.
La propunerea profesorului Alexandru Rafila, Guvernul a decis introducerea pe lista de medicamente gratuite şi compensate, începând cu data de 1 aprilie, a 34 de noi denumiri comune internaționale destinate tratamentului bolnavilor cu afecțiuni pulmonare cornice, cancer, scleroză multiplă, diabet și alte boli rare“, spune senatorul PSD Marius Dunca.
Guvernul a aprobat vineri proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom).

De asemenea, sunt medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, molecule noi pentru pacienţii cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar, informează Ministerul Sănătăţii.

Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.