Vârstnică din Hârseni, victima metodei „accidentul“. Infractorii au fost reținuți

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Secția de Poliție Rurală Voila, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “înșelăciune” în formă continuată – 3 acte materiale.

Din cercetările efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că o femeie, în vârstă de 83 ani din localitatea Hârseni, județul Brașov, ar fi fost indusă în eroare de către persoane necunoscute, prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase potrivit căreia nepoata sa ar fi fost victima unui accident rutier grav și s-ar impune intervenții chirurgicale urgente pentru care este necesară plata unei sume de bani.

Persoana vătămată, fiind contactată telefonic în repetate rânduri și fiind menținută în stare de eroare cu privire la aspectele anterior precizate, ar fi înmânat unei persoane necunoscute, de sex masculin, suma totală de 6.000 euro.

În continuarea activităților operative desfășurate, polițiștii au identificat autorii faptei ca fiind 3 tineri, cu vârste cuprinse între 20 ani și 24 ani din județul Vrancea.

Astfel, la data de 10 martie 2022, polițiștii brașoveni, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Focșani, în colaborare cu luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vrancea, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, ocazie cu care au fost depistate persoanele în cauză.

Totodată, polițiștii brașoveni au pus în executare 3 mandate de aducere, persoanele bănuite fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, în vederea audierii și dispunerii măsurilor legale.

În baza probatoriului administrat în cauză, cei trei tineri au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

Ulterior, la data de 11 martie 2022, instanța de judecată a emis 2 mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile pentru doi dintre aceștia, pentru al treilea tânăr fiind dispusă măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Brașov.

 Poliția Brașov avertizează! Atenție la apelurile telefonice suspecte!

Cunoscuta metodă accidentul, utilizată de infractori pentru a înșela cetățenii, face victime în continuare printre persoanele vârstnice, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

Mecanismul de producere al acestor fapte este același, însă scenariile prezentate victimelor și valoarea prejudiciilor depind de disponibilitatea victimelor de a oferi informații autorilor infracțiunilor în legătură cu membrii familiei și sumele de bani economisite și păstrate în casă.

De regulă autorii apelează numere din rețeaua de telefonie fixă deoarece utilizatorii acesteia sunt cu preponderență persoane de vârsta a treia și profită de vulnerabilitatea victimelor, exploatându-le statutul familial de părinte/soț/bunic, empatia dar și gradul scăzut de relaționare socială.

De cele mai multe ori infractorii nu dețin informații despre victime, pe care le contactează întămplător. Folosesc un discurs-legendă adaptat pe parcursul convorbirii în funcție de disponibilitatea pe care o arată victima și de datele pe care aceasta le furnizează.

Conversația debutează cu o știre șocantă despre un membru de familie al victimei care de cele mai multe ori este prezentat ca fiind  implicat într-un accident rutier, fie în calitate de făptuitor, fie în calitate de victimă, iar consecințele acestui accident sunt foarte grave, ele putând fi de natură medicală sau legală.

În această înscenare autorul poate juca mai multe roluri, schimbându-și tonul vocii sau folosind tehnologii speciale de distorsionare a vocii, dându-se drept ruda victimei, politist, medic, avocat. Uneori, în scenariu sunt implicați mai mulți infractori, fiecare vorbind cu victima pe rând și interpretând alt rol, iar pentru credibilitate în fundalul conversației se pot auzi diverse sunete, de exemplu sirene, plânsete etc.

În cadrul discuției sunt prezentate consecințele grave ale accidentului (exemplu: s-a soldat cu moartea victimei, persoana accidentată este un copil, o femeie însărcinată, victima trebuie transportată de urgență cu elicopterul la un spital în strainătate etc.).

De cele mai multe ori discuția debutează cu interacțiunea victimei cu cel pretins a fi ruda acesteia, care susține că a comis accidentul, se declară speriată și folosește o voce afectată de plâns cu scopul de a manipula și stârni interesul celui înșelat. Ulterior pentru a da credibilitate poveștii în discuție intervine ”un oficial”: ”polițist”, ”procuror”, ”medic legist”, ”avocat” etc.  Se poate întâmpla ca pe parcursul discuției să intervină chiar mai mulți ”oficiali”, pe rând.  Aceștia dau victimei diferite informații tehnice care țin de cadrul legal (măsuri procedurale, urmări legale pentru autor, diagnostice medicale etc.) și totodată solicită bani pentru a interveni și a înlătura aceste urmări.

 

ATENȚIE! Odată ce persoana înșelată este dispusă să plătească suma solicitată, infractorul încearcă să controleze toate posibilitățile acesteia de a comunica telefonic. În acest sens i se cere victimei să nu întrerupă conversația, iar dacă deține și un telefon mobil, aceasta va fi sunată și pe acel număr. Astfel, victima este pusă în imposibilitatea de a comunica cu alte persoane sau de a verifica informațiile primite.

În timp ce comunică cu victima, infractorul ține legătura și cu un complice, căruia îi furnizează toate datele pe care le primește și pe care îl dirijează la adresa acesteia pentru a ridica suma de bani. De regulă după acest moment acțiunea infracțională se încheie, dar au existat și cazuri în care victimele au arătat o disponibilitate de care infractorii au profitat și le-au cerut bani în repetate rânduri.

Ce trebuie să faci dacă te afli într-o astfel de situație:

  • Nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”;
  • Verifică dacă situaţia prezentată este reală, sunându-ți ruda până răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol;
  • Nu efectua niciun transfer bancar;
  • Nu înmâna bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa ta;
  • Sună la Poliţie, apelând numărul unic de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuieşti, spune despre ce este vorba, interesează-te de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen.

sursa foto: facebook- Satul Hârseni

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.