În memoria celor care au luptat cu toată ființa pentru crezul lor

O mică parte din istoria românilor, a celor care au luptat cu toată ființa pentru crezul lor: pentru libertate, pentru credință și pentru pământul lor, a fost astăzi retrăită de urmașii lor, dar și de noi toți, cei care ne bucurăm astăzi de aceste lucruri. Luptătorii anticomuniști au fost comemorați astăzi la Făgăraș, după ce timp de doi ani, din cauza restricțiilor, acest eveniment nu a mai avut loc. Bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât, dacă în anul 2020, acest parastas a fost primul din municipiu care a fost anulat, astăzi a fost primul care s-a desfășurat fără mască de protecție sau distanțare. 

Zeci de persoane s-au strâns astăzi la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Țara Făgărașului, aflat la intrarea în Cetatea Făgăraş, pentru a participa la comemorarea luptătorilor anticomuniști. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Făgărașului, pr. Iulian Boac.

IMG_2789Am venit astăzi, în această zi, pentru a oficia o slujbă în memoria și în cinstea celor care dincolo de zidurile acestei cetăți și nu doar aici, ci și în alte închisori s-au jertfit pentru un ideal. Nu sunt chiar în măsură să vorbesc despre acele vremuri, dar fiind copil îmi amintesc că cel mai mult ne afecta libertatea. Libertatea este un dar pe care omul o primește de la Dumnezeu și în momentul în care cineva te îngrădește sub orice formă deja te simți lezat. Cu siguranță că cei pe care noi astăzi i-am pomenit, au avut această libertate îngrădită și mă refer în primul rând la libertatea de a te exprima(…) Cu siguranță acești oameni au avut un ideal, au avut un vis și au avut o speranță și cu această speranță și-au trăit viața în lagăre, închisori și nu s-au dezis de neamul acesta românesc. Cu toate acestea, s-au martirizat și avem impresia, când citim în cărțile de istorie, că anumite evenimente au fost odată ca niciodată, cum sunt poveștile noastre și ele nu se mai repetă. Istoria se repetă, asta am învățat noi în cărțile de istorie, dar bineînțeles la un alt nivel și sub o altă formă. De aceea, învățăm în cărțile de istorie despre înaintașii noștri, pentru a nu le repeta greșelile și mai mult decât atât, de a învăța din ceea ce au săvârșit ei în vremea respectivă, ca noi să avem un ideal. Ceea ce vreau să aduc în sufletele dumneavoastră este acea idee și acest ideal pentru care acești oameni s-au jertfit. Și-au jertfit viața, și-au jertfit familiile, poate și-au jertfit viitorul lor pe acest pământ, pentru că nu au vrut și nu s-au dezis de ceea ce au crezut ei în viața aceasta. S-ar fi bucurat poate să trăiască și vremurile de după 1989, așa cum au fost și cum sunt, dar Dumnezeu așa a vrut ca o parte din ei să treacă în viața cea veșnică. De aceea, în ziua de astăzi, de 9 martie, noi îi cinstim și le păstrăm vie memoria, dar trebuie să ducem mai departe acest deziderat al lor: faptul că au avut această speranță în neamul românesc, în România și în această libertate de exprimare“, a spus pr. Iulian Boac, protopopul Făgărașului.

La eveniment au luat parte, ca de fiecare dată și urmașii celor care au devenit victime ale comunismului sovietic, dar și reprezentanți ai instituțiilor din Făgăraș.

IMG_2786Sunt fiica lui Gheorghe Hașu, care a luptat în munți 5 ani și 2 ani a fost la pușcăria de la Jilava și a fost executat. E o zi deosebită, de suflet, dar în libertate. Ei au luptat pentru niște idealuri foarte importante: libertate, credință, binele poporului, împotriva colectivizării, dar și alte probleme ce erau în anii 50, când el a plecat. În aceste momente, sunt mâhnită când mă gândesc ce vremuri trăim, dar am speranță și la fel cum ei s-au jertfit și noi va trebui să îndurăm ce se întâmplă, acest război, care e o problemă mare și care nu depinde de noi“, ne-a spus Violeta Hașu.

Au trecut doi ani de zile de când, din motive obiective, de pandemie, nu am mai putut oficia parastasul în memoria celor care au suferit prigoana foștilor guvernanți comuniști, de tristă amintire. Cei pe care îi pomenim astăzi, 9 martie, ziua celor 40 de de mucenici, zi declarată prin lege Zi Națională a foștilor deținuți politici din România, care au considerat că cel mai scump lucru al omului este libertatea, libertatea de a trăi unde vor, libertatea de credință, libertatea de a se exprima, libertatea de a fi om. Libertatea de a fi om merită orice jertfă. Mare parte dintre aceștia și-au sacrificat viața pentru acest crez. Dumnezeu să-i odihnească pe cei care s-au jertfit pentru acest crez “, a spus Ioan Bucelea, reprezentant al Asociației Foștilor Deținuți Politic.

IMG_2798Am venit cu câțiva copii să asistăm la această slujbă de comemorare, dar dincolo de slujba în sine este o lecție de viață, o lecție de istorie și deși este frig afară, totuși noi ne-am încălzit din suferința celor care îndurat de năpasta aceasta a comunismului și de lipsirea aceasta de libertate. Acum, rămâne să ne reîntoarcem în băncile noastre,  să vedem în ce situație și să medităm puțin asupra istoriei care, așa cum a spus și părintele protopop, s-ar putea să o retrăim“, ne-a declarat Ioan Streza, prof. de istorie la Colegiul Național „Radu Negru“.

Pentru comunitatea noastră este o zi foarte importantă pentru că astăzi ne amintim de cei care au luptat împotriva comunismului. După cum știm cu toții și suntem mândri de acest lucru, Țara Făgărașului a reprezentat un bastion al luptei anticomuniste, luptători anticomuniști s-au refugiat în munți, punându-și în pericol viața, familiile și au luptat pentru un ideal, pentru libertate. Îi comemorăm și noi prin aceste evenimente, dar memoria lor cred că este vie în primul rând prin urmașii lor: copiii, nepoții, strănepoții lor, care sunt între noi și ne amintesc de  ceea ce s-a întâmplat atunci. Pe de altă parte este o zi importantă, pentru că este primul eveniment fără restricții, ne bucurăm cu toții că am trecut de această perioadă dificilă, în care a trebuit să avem aceste restricții și toate evenimentele au fost oprite“, ne-a spus Lucian Mija, administratorul Făgărașului.

Momentul s-a încheiat cu depunere de coroane la Monumentul Rezistenței Anticomuniste.

IMG_2784 IMG_2785 IMG_2787 IMG_2796 IMG_2802 IMG_2805 IMG_2813 IMG_2815 IMG_2817 IMG_2818 IMG_2819 IMG_2820 IMG_2822 IMG_2825

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.