Sfântul Ştefan, primul martir al Bisericii, serbat în a treia zi de Crăciun

Pe data de 27 decembrie credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii creștine.

Sfântul Ștefan a fost unul dintre apostolii care au predicat cuvântul Evangheliei și au ținut slujbe( alături de ceilalți 6: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae). Sfântul Ștefan l-a cunoscut pe Iisus Hristos, a fost martor al Învierii și Înălțării, iar pentru că a predicat cuvântul Mântuitorului a stârnit furia fariseilor care și-au dorit moartea apostolului.

Sfântul Ștefan a fost primul mucenic care a fost ucis pentru credință. Acesta a fost omorât cu pietre de farisei, iar înainte să moară Sfântul Ștefan a dat dovadă de iertare și a rostit rugăciunea: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Ca urmare a faptelor sale din timpul vieții Sfântul Ștefan este cinstit de credincioși în a treia zi de Crăciun, pe data de 27 decembrie.

Potrivit datelor emise de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date în România este 500 de mii de oameni poartă numele de Ștefan/Ștefania și derivate.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Potrivit tradiției, de Sfântul Ștefan se fac pomeniri pentru sufletele celor car au murit în împrejurări dramatice și se dau pachete cu mâncare de pomană.

Tradiția spune că de Sfântul Ștefan certurile nu-și au locul, iar persoanele certate sunt sfătuite să se împace, în semn de prețuire față de cel care i-a iertat pe fariseii care i-au luat viața. Pentru sporul casei și sănătatea rudelor grav bolnave, creștinii obișnuiesc să facă fapte bune și să ierte cu ocazia sărbătorii de Sfântul Ștefan.

Este bine ca persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate să aducă în casele lor icoane cu Sfântul Ștefan, sfințite pe data de 27 decembrie. Totodată, creștinii obișnuiesc să dea în dar o astfel de icoană, pentru a scăpa de necazuri.

În unele zone din Muntenia se obișnuiește să se prepară așa numitele: „Pâinici ale lui Ștefan”, din aluat de cozonac. Acestea semnifică pietrele cu care arhidiaconul a fost ucis. preparatele se duc la biserică în ziua praznicului, pentru a fi sfințite și se împart copiilor săraci.

De asemenea, se mai prepară și mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească. Și acestea se dau de pomană pe 27 decembrie.

sursa:a1.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.