ITI Microregiunea Țara Făgărașului, printre prioritățile menționate explicit în Programul de Guvernare

ITI Microregiunea Țara Făgărașului, mecanismul prin care în zona noastră ar ajunge fonduri europene considerabile, pentru UAT-uri și cetățeni, este o prioritate în programul de guvernare  a actualei coaliții. Acest lucru a fost afirmat de fostul Ministru al Fondurilor Europene Roxana Mînzatu, pe pagina de socializare, unde a specificat faptul că acest  teritoriu ITI  este cel mai avansat ca maturitate si aprobări obținute, după Delta Dunării și Valea Jiului. 
Reamintim faptul că la începutul anului 2019, la inițiativa Primăriei Făgăraș, s-a elaborat Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului, document ce conține un set de măsuri teritoriale, cu scopul asigurării unor condiții atractive de viață pentru populație și susținere a dezvoltării economice. În 25 februarie 2019 a avut loc o întâlnire de lucru la Cetatea Făgăraș la care au luat parte comisarul european  Corina Crețu, dar și primarii din Țara Făgărașului, din Sibiu, alături de reprezentanții Consiliilor Județene din Brașov și Sibiu. În anul 2020, Asociația de Dezvoltare ITI Microregiunea Țara Făgărașului a fost inclusă prin amendament într-un Proiect de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, tot la inițiativa deputatului PSD de Brașov, Roxana Mînzatu. Acum, acesta spune într-o postare pe facebook că ITI Microregiunea Țara Făgărașului este una din prioritățile programului de guvernare a noii coaliții.
roxanaPentru că (așa cum mi-a făcut plăcere să ajut PSD în ultimele runde electorale) am contribuit tehnic la capitolul fonduri europene si pentru programul de guvernare pentru actuala coaliție, aș menționa două elemente punctuale care au fost reținute, importante pentru Brașov, importante pentru România.
✔️ ITI Microregiunea Țara Făgărașului (așa cum este definita in legea 176/2020 si nu altfel) este printre prioritățile menționate explicit în Programul de Guvernare. Am continuat să lucrez cu Microregiunea și în anul 2021, din ipostaza de voluntar, și am făcut progrese tehnice importante către bugetarea instrumentului în Acordul de parteneriat 2021-2027, totul cu ajutorul MIPE si al consultantului Ernst&Young. Azi, acesta este teritoriul ITI cel mai avansat ca maturitate și aprobări obținute, după Delta Dunării și Valea Jiului. Orice guvern vine nu trebuie decât să lase demersul să continue, să nu îl blocheze (cum se încearcă insistent în Parlament prin modificări legislative aberante). Mai sunt si alte teritorii care aspiră la acest statut, lucrează, important e să avem miniștri și funcționari deschiși și ambitioși. Mai e de muncă, dar pentru județele Brașov și Sibiu, de exemplu, includerea ITI Microregiunea Țara Făgărașului în programele de finanțare va fi o șansă unică la dezvoltare publică și privată. La capitolul descentralizarea fondurilor europene, dincolo de sprijinirea ADR-urilor, am propus si s-a retinut (sper) extinderea bugetului si rolului Grupurilor de Actiune Locala rurale si urbane. Un mare bine ar face guvernantii sa ia in serios acest deziderat si sa bugeteze mai puternic GAL-urile, in sistem multifond chiar. GAL-urile sunt functionale cel mai aproape de comunitati si, garantat, asigura absorbtie si impact benefic cu fiecare proiect aprobat.“.
Într-o postare făcută ieri pe pagina de socializare și europarlamentarul Corina Crețu a dat exemplu de bune practici „Microregiunea ”Țara Făgărașului”.
corina cretuSper ca Microregiunea ”Țara Făgărașului” să se transforme într-un exemplu de bune practici. Pentru Romania, este foarte important sa încheie negocierile cu Comisia Europeana pentru Programele Operaționale 2021-2027. Deja s-a pierdut un an din acest exercitiu financiar, iar noul Guvern datoria sa încheie cât mai curand programele din perioada 2014-2020 (care au la aceasta ora o rata de absorbție de aproximativ 52%) și sa reprogrameze urgent sumele alocate României pentru 2021, care nu au fost folosite deloc pana acum. Pe lângă fondurile clasice, implementarea PNRR trebuie sa devină prioritate naționala, având in vedere ca, potrivit Regulamentelor, cele 30 miliarde alocate României trebuie angajate pana in 2023, iar finalizarea efectivă, implementarea proiectelor nu poate depăși data de 31 decembrie 2026 🟦
Acum doi ani, 33 de municipii, orașe, comune, alături de Consiliile Județene Sibiu și Brașov se asociau în vederea înființării Microregiunii „Țara Făgărașului”. Sunt foarte bucuroasă și împlinită sufletește știind că această idee a fost lansată în februarie 2019, cu ocazia unei vizite oficiale pe care am realizat-o atunci chiar în Cetatea Făgăraș și unde i-am întâlnit pe reprezentanții autorităților locale din această regiune.
Înființarea unei microregiuni înseamnă, concret, mai multă autonomie în gestionarea fondurilor europene pentru infrastructură, turism și alte proiecte care să reducă decalajele dintre localități. Alături de Țara Făgărașului, o altă microregiune de care sunt foarte atașată este Valea Jiului – despre care voi vorbi, în detaliu, mâine.
Aceste forme de asociere reprezintă fundamentul pentru o mai bună atragere a fondurilor europene, reducerea birocrației și mai multă putere la nivel local în stabilirea priorităților. Voi fi, și pe mai departe, un avocat al proiectelor de acest fel pentru România, în calitate de Membră a Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European (REGI). / https://bit.ly/2URgw8s
Felicitări tuturor primarilor, consilierilor locali și județeni, precum și tuturor celorlalte părți implicate! Mult succes în dezvoltarea regiunii și în îmbunătățirea vieții cetățenilor – ceea ce reprezintă, de fapt, rolul central al politicii de coeziune!“, a scris europarlamentarul Corina Crețu pe pagina de facebook.
Astfel, pe modelul altor regiuni din statele europene, dar și pe singurul  model, în acest moment din România – Deltei Dunării – Microregiunea Țara Făgărașului s-ar putea dezvolta unitar, cu fonduri acordate de la Bruxelles. Prin strategia realizată ar putea ajunge în zona noastră 2 miliarde de euro direct de la Comisia Europeană.
primar iti intalnire„În calitate de președinte al asociației ITI Microregiunea Țara Făgărașului pot să vă spun că este cel mai înaintat proiect care a fost depus la Comisia Europeană. Este acel proiect care a fost depus pe mecanismul ITI, acele investiții teritorial-integrate, pentru o microregiune care se întinde la Șinca până la Șelimbăr. Cuprinde 33 de unități administrative, plus două Consilii Județene și sperăm ca în următoarea perioadă, și este foarte important, această strategie să fie inclusă în programul de guvernare, ca în Țara Făgărașului să  vină sume importante pe programe operaționale sau pe alte programe care sunt cuprinse în strategia națională iar toți locuitorii Țării Făgărașului vor beneficia de bani suplimentari pentru a se dezvolta și vorbim aici atât de mediul economic, cât și de investițiile publice.
A fost o echipă destul de largă care a lucrat la această strategie. Avem manager de proiect pe doamna Mariana Câju, Roxana Mînzatu este în echipa de proiect, doamna Nemeș, cea care a scris strategia efectiv, funcționari din Primăria Făgăraș care au ajutat la scrierea și dezvoltarea strategiei împreună cu firma de consultanță a Ministerului Fondurilor Europene. Am avut în echipă secretarul de la Viștea și toți primarii care sunt în asociație ne-au furnizat toate informațiile pentru a definitiva strategia și a o depune la Comisia Europeană. De asemenea, acest demers a fost început în primă fază cu vizita comisarului european la acea vreme,  Corina Crețu“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, președintele Asociației ITI Microregiunea Țara Făgărașului.
O dată cu aprobarea strategiei naționale pentru următorul exercițiu financiar vor fi aprobate și fondurile pentru Microregiunea ITI ȚARA FĂGĂRAȘULUI. După acești pași, se vor putea lansa ghidurile de finanțare și posibilitatea ca cetățenii să acceseze fonduri pe diferite programe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.