Livrarea testelor în şcoli, amânată pentru încă o săptămână

Livrarea testelor în şcoli este amânată pentru încă o săptămână, anunţă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. „Testele încă nu am ajuns în şcoli. După ultimele informaţii pe care le-am primit astăzi (ieri – n.r.), ele vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare, deşi iniţial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge” a declarat ministrul Educaţiei. Acesta a mai precizat că a discutat şi cu ministrul Sănătăţii: „La finalul acestei săptămâni va trebui să avem lucrurile clare, la nivel educaţional şi la nivel sanitar pentru săptămâna viitoare.”
Pe de altă parte, potrivit Edupedu.ro, secretarul de stat Raed Arafat a că livrarea testelor de salivă va avea loc la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.
Ultima decizie, la Ministerul Educției
După ce a dat o procedură, contestată de elevi, părinţi şi chiar şi Ministerul Educaţie, acum Ministerul Sănătăţii pasează ultima decizie la Educaţie. Mai exact, Ministerul Sănătăţii spune că e în regulă să fie făcute testele acasă, dar Ministerul Educaţiei are decizia finală. Asta după ce s-a „trezit” şi Ministerul Sănătăţii că nu are suficient personal specializat care să facă testarea în şcoli. Personal specalizat care înseamnă medici sau asistenţi.
„Legislaţia în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”, drept urmare „decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional”, se arată într-o informare de presă a Ministerului Sănătăţii. „La nivelul sistemului educaţional, unităţi de învăţământ sau Ministerul Educaţiei, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării şi către cine se va face raportarea, în funcţie de numărul de utilizatori, personalul didactic şi nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităţilor de învăţământ etc”, mai precizează Ministerul Sănătăţii.
Decidenţii din Sănătate au reiterat că „domeniul educaţional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptăţit să decidă şi cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătăţii va sprijini acest demers.”
Întrebat de jurnalişti ce decizie va lua, Sorin Cîmpeanu a răspuns că va analiza materialul primit şi va discuta cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, apoi va anunţa o decizie finală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.