Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Restricţiile care rămân în vigoare

Guvernul a prelungit cu 30 de zile starea de alertă pe tot teritoriul ţării, începând cu 9 noiembrie 2021. Rămân în vigoare toate restricţiile adoptate în 25 octombrie.
Astfel, în continuare, accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate şi celor trecute prin boală, în baza certificatului verde. În magazinele esenţiale – alimentare sau farmacii – va fi permis accesul şi nevaccinaţilor, dar doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari. În cazul copiilor cu vârsta sub cea de la care este autorizată vaccinarea, aceştia pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde numai dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.
În clădirile publice, instituţii oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde (care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea) pentru toţi cei care NU lucrează în acea clădire („vizitatori”). Măsura se aplică şi în cazul clădirilor private în care se află peste 50 de persoane.
Există şi o excepţie notabilă: accesul în sediile tribunalelor şi parchetelor NU se face în baza certificatului verde deoarece noile restricţii stabilite de autorităţi nu vizează activitatea acestora.
De asemenea, acolo unde este posibil, programul de lucru trebuie să se desfăşoare în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi.
Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile. Şi la piscine, săli de fitness, săli de sport, săli de jocuri şi locuri de joacă pentru copii accesul se face pe baza certificatului verde. Documentul este solicitat şi în instituţii muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producţie de film şi audiovizuală, instituţii de spectacole şi/sau concerte, şcoli populare de artă şi meserii, fie că îşi desfăşoară activitatea în spaţii închise sau deschise. De asemenea, în restaurante, cafenele, cofetării, unităţi de alimentaţie publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate este necesar pentru acces certificatul verde.
Masca de protecţie – purtată astfel încât să acopere nasul şi gura – redevine obligatorie peste tot în ţară, în toate spaţiile publice, indiferent dacă sunt închise sau deschise, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.
Circulaţia persoanelor nevaccinate şi netrecute prin boală în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-05:00, este interzisă cu anumite excepţii (deplasare la/de la locul de muncă, urgenţe medicale etc.) pentru care este nevoie de completarea unei declaraţii pe proprie răspundere. Cei care circulă după ora 22:00 trebuie să poată prezenta certificatul verde (pe hârtie sau format electronic).
Toţi agenţii economici (magazine, restaurante, săli de fitness etc) trebuie să închidă la ora 21:00.
Barurile, cluburile şi discotecile se închid. Sunt interzise evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), concertele şi spectacolele cu public, precum şi accesul spectatorilor la competiţiile sportive. Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Cinematografele, sălile de fitness sau locurile de joacă rămân deschise pentru cei cu certificat verde la 30% din capacitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.