FOTO-VIDEO. Zi istorică la Victoria. Spitalul Orășenesc și-a redeschis porțile

Ziua de 14 octombrie va rămâne cu siguranță în istoria orașului Victoria. Spitalul orășenesc și-a redeschis porțile, după ce timp de 10 ani a fost închis. Ceea ce este impresionant este solidaritatea oamenilor din Victoria, care au pus umăr de la umăr, atât persoanele fizice, cât și cele juridice și au reușit într-un timp relativ scurt să reabiliteze mare parte din clădirea unității medicale și să o doteze cu aparatură medicală și mobilier. Astăzi, în prezența oficialităților atât de la nivel național, cât și de la nivel județean și local, dar și în prezența a zeci de localnici a avut loc inaugurarea Spitalului Orășenesc. Urmează ca în zilele următoare, o dată cu finalizarea dezinfecției, dezinsecției, să fie primiți primii pacienți. 

Un vis împlinit

Visul victorienilor de a avea acces mult mai ușor la serviciile medicale s-a împlinit. După ce în urmă cu 10 ani, spitalul din Victoria a fost închis prin Hotărâre de Guvern, tot prin Hotărâre de Guvern în iulie 2021 s-a aprobat reînființarea acestuia. După o muncă titanică, în care a fost implicată și comunitatea, astăzi ușile spitalului s-au redeschis.
Redeschiderea unității medicale a fost posibilă datorită eforturilor primarului orașului Victoria Camelia Bertea, care a reușit să adune 90.000 de euro din donații făcute de localnici și de românii din diaspora și să mobilizeze comunitatea locală în diferite proiecte de voluntariat. Spitalul își va desfășura activitatea în subordinea Consiliului Local, Primăria și Consiliul Local alocând 152.000 euro pentru investiții și funcționare.
IMG_2397
„Istoria acestui spital a început atunci când el s-a închis în anul 2011,  perioadă de 10 ani în care am tânjit după servicii medicale diversificate, pentru că din păcate în acest spital a funcționat o clinică privată cu servicii minimale, pe foarte puține secții iar cetățenii noștri și locuitorii comunelor noastre au fost nevoiți să facă naveta pe distanțe mari iar o mare parte din populația orașului Victoria este îmbătrânită. A fost un adevărat efort pentru a redeschide acest spital. În demersurile începute au fost alături de mine doi oameni extraordinari, unul dintre ei extrem de modest, domnul director medical de la Săcele, domnul doctor Ionuț Poenăreanu și domnul manager Florin Popa sunt cei cu care am început primele discuții, discuții care început de la Ministerul Sănătății, de la Vlad Voiculescu, de la Andreea Moldovan, de la colegii noștri care erau la vremea respectivă, de la domnul Dan Barna, care la vremea aceea era vicepremier. Acest demers al nostru a continuat cu Ioana Mihăilă iar într-un final a fost concretizat cu Hotărârea de Guvern din 8 iulie 2021.“, a spus Camelia Bertea, primarul orașului Victoria.
Comunitatea nu a mai așteptat ajutorul care nu mai venea de la Stat
Și dacă munca titanică până la aprobarea reînființării acestui spital, a urmat o perioadă în care comunitatea din Victoria poate fi dată ca exemplu de implicare și dăruire: oameni care au muncit voluntar până târziu în noapte, firme care au donat sume, unele foarte mari de bani, inițiative cetățenești pentru ca acest vis să devină realitate.
În momentul în care am obținut Hotărârea de Guvern, a început o adevărată provocare pentru noi, pentru administrația locală, pentru că din păcate nu aveam fondurile necesare. Bugetul este destul de limitat și foarte greu ne permitem cheltuieli suplimentare care apar peste an. În configurarea bugetului inițial nu a fost luat în calcul spitalul, pentru că nu aveam nicio certitudine de redeschidere a lui și ne-a fost greu. În acest scop am făcut foarte multe demersuri pentru a obține fonduri, atât de la Ministerul Sănătății, de la Guvern. Din păcate nu am primit niciun leu pentru spital. Nu cred că este un lucru normal, atunci când suntem într-un context pandemic și ai nevoie de bani, mai ales pentru redeschiderea unui spital, să nu se întâmple acest lucru. Este o zi fericită pentru noi, este o zi de Sfânta Parascheva pe care am ales-o special, să fie ocrotitoarea spitalului din Victoria. Vreau să mulțumesc tuturor firmelor din orașul Victoria pentru contribuția mai mare sau mai mică pe care au adus-o la spital. Avem în spital aparatură de peste 90.000 de euro, sponsorizată de firmele din oraș și nu în ultimul rând inițiativelor cetățenești care au fost organizate de oamenii locului, oameni extraordinari, care au venit zi de zi, care au muncit pentru acest spital și îl văd pe Adi Stoia care este un om extraordinar. Trei luni de zile a muncit 13-14 ore aici, pleca noaptea. El a verificat în mare parte ce s-a întâmplat în spital. De asemenea, am făcut un calcul pentru lucrările din spital: zugrăvit, gresie, faianță etc, și depășeau 70.000 de euro. Nu aveam acești bani și acest lucru l-am făcut cu firme și cetățeni voluntari“, a mai spus Camelia Bertea.
La inaugurarea care a avut loc astăzi și care a debutat cu o slujbă de sfințire, au participat premierul desemnat Dacian Cioloș, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, senatorul Irineu Darău, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, prefectul județului, Cătălin Văsii, consilieri locali, dar și numeroși cetățeni.
IMG_2389Eu nu sunt aici pentru că am vreun merit, ci sunt în primul rând ca să onorez meritul celor care s-au mobilizat pentru ca astfel de lucruri bune să se petreacă. Sunt conștient de faptul că acest eveniment este unul foarte important pentru dumneavoastră, pentru comunitatea dumneavoastră, pentru că ați reușit să vă mobilizați și să duceți la capăt un proiect împreună. Asta deja e un lucru bun care ar trebui să facă parte din normalitate, dar în vremurile pe care le trăim e un lucru extraordinar, să vezi oameni că lucrează împreună și aici știu că e meritul doamnei primar Camelia, pe care o felicit și căreia îi mulțumesc, pentru că pentru oameni ca ea am făcut și eu pasul spre politică. Ce mi se pare extraordinar aici este că acest spital a fost redeschis prin implicarea dumneavoastră a comunității, prin voluntariat, prin donații. În felul acesta am reușit să vedem astăzi un spital care e în prag de inaugurare și lucrul acesta este și o palmă pe care statul central o primește, pentru că nu-i capabil să facă și să susțină astfel de proiecte, pentru că am avea nevoie de zeci, de sute de astfel de proiecte, însă succesul este al dumneavoastră“, a spus Dacian Cioloș, premierul desemnat al României.
„Mă bucur să fiu aici într-un moment extrem de important nu doar pentru comunitatea din Victoria, ci pentru întreaga zonă. Mă bucur că am sprijinit alături de doamna primar acest demers, am făcut ca ori de câte ori mi s-a cerut sprijinul pe ceea ce am putut avea ca și resursă să mă implic în fiecare comunitate din județul Brașov. Este un moment fericit ziua de astăzi mai ales în situația în care ne aflăm în pandemie“, a spus Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.
În momentul de față, spitalul din Victoria numără  36 de medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare urmând ca în perioada următoare să mai fie făcute angajări pentru încă 34 de posturi.
S-au adresat multe cuvinte de mulțumiri, dar am simțit-o pe propria piele că aceste cuvinte de mulțumiri sunt cu prisosință meritate, poate chiar nu sunt destule. Îmi permit  să mai adresez și eu mulțumiri doamnei Andreea Neculau, care a pus umărul mult la tot ce s-a întâmplat aici, doamnei ministru cu echipa dânsei, consiliului local care a fost trup și suflet cu noi, consiliului de administrație al spitalului și nu în ultimul rând comitetului director, cu care am pornit și am lucrat pe brânci“, a spus Florin Popa, managerul Spitalului din Victoria.
Spitalul din Victoria deservește atât orașul Victoria, cât și comunele limitrofe, aproximativ 20.000 de locuitori.
IMG_2382 IMG_2384 IMG_2387 IMG_2389 IMG_2390 IMG_2392 IMG_2394 IMG_2395 IMG_2396 IMG_2397 IMG_2399 IMG_2400 IMG_2401 IMG_2402 IMG_2403 IMG_2404 IMG_2405 IMG_2406 IMG_2407 IMG_2408 IMG_2409 IMG_2410 IMG_2411 IMG_2412 IMG_2413 IMG_2414 IMG_2415 IMG_2417

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.