Astăzi se împlinesc 111 ani de la nașterea lui Arsenie Boca

Astăzi se împlinesc 111 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Duhovnicul s-a născut în 29 septembrie 1910, în Vaţa de Sus, într-o casă modestă, ridicată pe Dealul Bujoara de la marginea satului, care nu mai există în prezent, ci a fost înlocuită cu o construcţie asemănătoare.

În ultimii ani, atât Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul călugărului, dar şi satul său natal din Munţii Zarandului, au devenit locuri de pelerinaj pentru români.

În zilele de sărbătoare, mii de oameni ajung la Mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul fostului stareţ din Ţara Haţegului, omul care în anii ´50 a trecut prin calvarul închisorilor regimului comunist şi a fost alungat apoi pentru totdeauna din rândul preoţilor.

Arsenie Boca a fost un părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.