Ajutorul social, cumulat cu salariul timp de 6 luni de la angajare

Persoanele care primesc ajutor social îl vor putea cumula cu salariul pentru o perioadă de şase luni de la angajare, potrivit unui OUG publicat în Monitorul Oficial. Acest lucru se va aplica cu condiţia semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puţin 24 de luni.
OUG 101/2021 a modificat Legea venitului minim garantat (416/2001). Cu toate că ordonanţa este deja în vigoare, noua regulă se va aplica efectiv după ce Giuvernul va modifica prin hotărîre normele procedurale ale Legii 416/2001.
„În situaţia în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungeşte pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021, potrivit avocatnet.ro. Conform autorităţilor, această facilitate se introduce pentru a stimula angajările şi pentru a evita dependenţa de ajutorul social.
Totuşi, cei care vor fi concediaţi disciplinar înainte să treacă cele şase luni de cumul de venituri, vor trebui să dea înapoi banii de ajutor social. Într-o astfel de situaţie, fostul beneficiar de ajutor social va trebui să aştepte 12 luni pentru a mai putea cere din nou ajutorul social.
Nou regulă privind cumulul ajutorului social cu salariul se va aplica după ce Guvernul va modifica prin HG normele procedurale ale Legii venitului minim garantat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.