Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a devenit ocrotitorul comunităţii din Ucea de Sus, judeţul Braşov

Un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost oferit Bisericii „Buna Vestire” din Parohia Ucea de Sus, judeţul Braşov, Sfântul devenind astfel ocrotitor al întregii comunităţi de la poalele Munţilor Făgăraş. Fragmentul din moaştele Sfântului Andrei Şaguna a fost oferit duminică, 5 septembrie, de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, chiar în biserica din Ucea de Sus. Momentul duhovnicesc a fost o sărbătoare a comunităţii, iar pregătirile au fost pe măsură. Straiele populare din Ţara Făgăraşului au fost îmbrăcate de mulţi dintre credincioşii prezenţi, iar corul bisericii a dat răspunsurile liturgice la slujba Acatistului Sfântului Andrei Şagua, oficiată de un sobor condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu.

Ierarhul a sfinţit racla în care au fost aşezate moaştele oferite bisericii din Ucea şi a oferit preotului paroh, Alexandru Stanciu, documentul prin care se atestă oferirea acestui mare dar duhovnicesc.

De asemenea, ierarhul a sfinţit şi icoanele pictate la exteriorul locaşului de cult, iar la final le-a vorbit credincioşilor despre viaţa, misiunea şi virtuţile Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

ucea sus3„Deşi a venit din alte părţi, era aromân, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a fost devotat neamului românesc. A ajuns în Transilvania într-o perioadă foarte grea, când toate naţionalităţile aveau drepturi, iar românii, care erau majoritari, nu aveau drepturi. S-a dăruit în cele spirituale, pe care le-a dus la culme, dar şi pentru ridicarea neamului românesc prin înfiinţarea a peste 800 de şcoli în Transilvania, între care şi două licee, cel din Braşov dăinuind şi astăzi ca o şcoală de prestigiu. A înfiinţat o tipografie şi a tipărit cărţi pentru Biserică şi penttru şcoala de Teologie, ridicată la rang de Academie, care a ajuns mai apoi Institut şi mai târziu Facultate. A tipărit Biblia în limba română pentru ca românii să poată citi în limba lor toată Sfânta Scriptură”, a subliniat ierarhul.

Biserica „Buna Vestire” din Ucea de Sus poartă şi hramul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.