Ziua Portului Tradițional, la Calbor

România este una dintre puținele țări din lume unde, oamenii de la sat încă mai poartă costume tradiționale, chiar și în zilele de lucru, nu numai cu ocazia anumitor sărbători. În acest fel, țara noastră se remarcă print-o varietate extraordinară de costume populare. Ieri, la Calbor a fost sărbătorită Ziua Portului Tradițional, o zi dedicată  strămoșilor care au lăsat aceste frumoase costume populare. În acest fel, localnicii își arată prețuirea și recunoștința pentru asemenea moștenire. 

Localnicii și nu numai, pentru că au sosit invitați și din satele vecine, dar și din alte colțuri ale țării au îmbrăcat duminică, 18 iulie, frumoasele costume populare și au mers în număr mare la biserica din sat. Ziua Portului Tradițional, eveniment ajuns la cea de-a treia ediție, a gătit satul în haine de sărbătoare.

IMG-20210718-WA0004Astăzi, 18 iulie 2021, în satul nostru Calbor a fost o zi de sărbătoare. Mă bucur că noi cei din Parohia Calbor am reușit să organizăm acest eveniment ZIUA PORTULUI TRADIȚIONAL. Este o zi de reunire a satului, în care fii ai satului plecați din Calbor la sute de kilometri, astăzi s-au întors în sat, pentru a-și aduce aminte de unde au plecat și de locurile în care au copilărit. Pot spune că sunt mulțumit, pentru că toți credincioșii din sat au dat curs invitației parohiei noastre de a fi prezenți astăzi, îmbrăcați în costum popular. Am avut invitați 3 preoți slujitori, fii ai satului și colegi. După Sfânta Liturghie, toți cei îmbrăcați în costum popular au primit diplome și au fost înscriși automat la tombolă, în urma căreia s-au acordat 4 premii. După servirea cozonacului și a vinului, s-a încins hora românească în fața bisericii, urmând apoi să mergem în marș de muzică încolonați prin sat până la Muzeul Satului. Dăm slavă lui Dumnezeu, că astăzi ne-am putut ruga cu toții la Sfânta Liturghie, iar după aceea ne-am bucurat de toate momentele pregătite. Cred, că a fost o zi frumoasă și tradiția o să meargă mai departe și la anul, pentru că în anul acesta suntem la a III-a ediția. Doamne ajută!“, ne-a spus pr. Florin Popa, paroh în Calbor.

Este sărbătoare importantă în satul Calbor, a treia ediție a Zilei portului Tradițional“. Biserica, plină cu oameni, așa cum nu a mai fost de mult timp și majoritatea îmbrăcați în costumele populare, respectând tradițiile și păstrându-ne identitatea națională și zonală, ca săteni din Țara Făgărașului, prin portul acestor costume deosebit de frumoase“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Ziua de ieri va rămâne cu siguranță una de neuitat pentru toți cei prezenți.

IMG-20210718-WA0008

 

 

IMG-20210718-WA0007

 

 

 

IMG-20210718-WA0006

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG-20210718-WA0005 IMG-20210718-WA0004 IMG-20210718-WA0003 IMG-20210718-WA0001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG-20210718-WA0002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.