Pregătiri pentru colectarea selectivă a gunoiului și la Victoria

 Dacă în alte localități din țară și inclusiv din zona noastră s-au introdus de ani de zile sisteme de colectare selectivă a gunoiului, la Victoria nu a existat așa ceva. Pubelele pentru o astfel de colectare, aflate în număr extrem de mic pe raza orașului, au dus la un rezultat aproape de zero privind selectarea gunoaielor. Și pentru că acest lucru este o obligație, iar nerespectarea sa duce la amenzi și plăți din bugetul local, autoritățile orașului, prin intermediul ADI, sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru realizarea sistemului de colectare selectivă a gunoiului pe cinci fracții.

În urmă cu aproximativ o lună de zile, la Victoria au ajuns în jur de 300 de europubele și eurocontainere, pentru depozitarea gunoiului pe cinci fracții: plastic și metal, sticlă, hârtie și carton, gunoi menajer, compost. Pentru blocuri vor fi 22 de platforme unde cetățenii vor putea arunca deșeurile colectate selective, iar la case pe lângă cele două pubele pentru gunoi menajer și compost, oamenii vor primi saci colorați pentru hârtie, plastic și sticlă.

camelia bertea1„Colectarea selectivă ar fi trebuit să demareze la 1 iulie, dar din acest ADI  fac parte 6 comune și Victoria și toți avem un contract de delegare către firma Ecosistem. Această firmă nu are decât două autogunoiere, deci în consecință trebuie să începem simultan, pentru că degeaba facem noi, dacă celelalte sate nu sunt pregătite. Din 6 comune, una era încă nepregătită, nu veniseră tomberoanele și nici saci suficienți. Noi am început un proiect-pilot cu o firma care ne-a făcut pliantele, în jur de 60.000 de pliante, pentru tot ADI. Ei sunt cei care ne vor furniza gratuit în această primă etapă, o lună-două, sacii care vor fi distribuiți populației .

Noi în Victoria, avem 22 de locuri, la blocuri, unde vor fi amplasate pubelele. Pubelele vor fi pentru toate cele 5 fracții:

galben – plastic și metal, verde – sticlă, albastru – hârtie și carton, negru – gunoi menajer, maro – compost

La blocuri, am atașat și un calendar pe acest pliant și vor fi ridicate zilnic, atât deșeurile menajere, compostul, cât și cele reciclabile. La case va exista colectarea o dată pe săptămână – deșeurile menajere și o dată pe săptămână, dar în zile diferite, reciclabilul.

La case nu vom da cinci pubele, cum va fi în zona de blocuri, pentru că mulți sunt reticenți să primească cinci pubele, mulți nu au loc în curte și la case vor fi distribuiți saci colorați pentru reciclabile, gratuit, timp de 1-2 luni, pe acest proiect-pilot, pe care îi vor scoate la poartă în ziua în care se ridică. La case au deja două containere pentru gunoi menajer și compost, iar acolo unde vom identifica că nu au, vom suplimenta, iar pentru celelalte trei fracții vor primi saci. La blocuri nu vor primi saci, fiecare își aruncă în săcuțul lui“, ne-a declarat Camelia Bertea, primarul orașului Victoria.

Chiar dacă pentru început, autoritățile spun că vor fi indulgente cu persoanele care nu depozitează gunoiul selectiv corespunzător, dacă se vede reaua intenție și se repetă acest lucru, vor urma și sancțiuni. În acest sens, deja au fost montate camere de supraveghere pentru cinci din cele 22 de puncte de depozitare, urmând să fie amplasate sisteme video în toate zonele.

„Toată lumea o să primească pliante: pentru selectiv, cum se ridică, categoriile, graficul de desfășurare. Într-o primă fază dacă fac greșeli la gunoiul selectiv, că încurcă compostul cu menajerul, suntem înțelegători, dar la plastic și la celelalte, nu. Clar, trebuie făcută o sortare și sper că în timp, în câteva luni lucrurile să se definitiveze. Dacă există rea intenție și nu e o greșeală și special făcută și toate sunt aruncate la grămadă, din păcate vor fi aplicate sancțiuni, pentru că numai cu metode coercitive ne educăm, altfel nu avem șanse“, a mai spus Camelia Bertea.

Primarul orașului specifică faptul că colectarea selectivă este un proces firesc deoarece cantitatea mare de deșeuri pe care le duc săptămânal la groapa de gunoi din Cristian costă administrația locală sume mari de bani de la bugetul local, iar pe de altă parte, primăria este taxată și de fondul de mediu pentru faptul că nu colectăm selectiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.