Făgăraș. Prima ediție a Festivalului „Seri Interetnice de Filme“, din acest weekend

Făgărașul a fost și este un oraș cu un caracter influențat de mai multe limbi, religii si culturi. Acest lucru se vede spre exemplu în urmele istoriei evreiești, din sinagoga veche care va fi restaurată în perioada aceasta. În acest context,  în zilele următoare Biserica Evanghelică împreună cu partenerii Forumul German și Partida Romilor organizează prima ediție a Festivalului „Seri Interetnice de Filme“.

Prima ediție a Festivalului Seri Interetnice de Filme, 10-11 și 17-18 iulie, va avea loc în aer liber în fața Casei de Cultură.

fest3Prima vizionare, sâmbătă, 10 iulie, de la ora 20:00, urmărim două filme: Scurtmetrajul Bilet de Iertare (RO 2020) și  lungmetrajul Gipsy Queen (RO, 2019), un film despre despre o femeie care este determinată cu orice preț să ofere copiilor ei un alt viitor: Directoarea și actrița Alina Șerban va fi prezentă și ea la vizionarea filmelor, cu o introducere și o rundă de de Q&A, a fost premiată ca ’’Cea mai bună actriță‘’ în cadrul Premiilor Academiei Germane de Film.
Ea a fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis) și a primit premiul pentru cel mai bun rol feminin, cel din lungmetrajul ’’Gipsy Queen’’, de Hüseyin Tabak, la cea de-a 23-a ediție a Tallin Black Nights Film Festival din Estonia.

Cea de-a doua vizionare, duminică, 11 iulie, de la 20:30, urmărim un film: Profu (RO 2019), de Iura Luncașu și Letiția Roșculeț. Filmul documentar spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învățământ convențional și își deschide o clasă de meditații în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci și chiar o tablă. De-a lungul unui an școlar, îi urmărim efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învățătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, cât și lecții de viață. Filmul a fost premiat ca cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei la Festivalul de la Jihlava (Cehia) – 2019. A fost premiat și ca cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival din Sibiu – 2019. Intrarea la evenimente este liberă.
Proiectul este susținut financiar de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania si de ifa – Institutul German de Relații Culturale Externe –  prin mijloacele Ministerului Federal al Afacerilor Externe din Germania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.