D. Flucuș – declarație politică în Parlament : „Cum apărăm oamenii de atacurile urșilor?”

Deputatul Dumitru Flucuș a susținut astăzi o declarație politică în Parlamentul României privind numărul tot mai mare de urși, dar și  inacțiunea autorităților competente. Mesajul a fost postat și pe pagina de facebook a deputatului făgărășean.

Am prezentat astăzi, în Parlament, o declarație politică cu titlul: “Cum apărăm oamenii de atacurile urșilor?”

În ultimii ani ne confruntăm cu o problemă de securitate internă nemaiîntâlnită în niciuna din țările europene: înmulțirea necontrolată a prădătorilor mari, în special a urșilor și a lupilor a dus la creșterea atacurilor pe care aceste animale sălbatice asupra oamenilor și a animalelor domestice și sălbatice din zonele de deal și munte.
Autoritățile statului s-au lăsat intimidate de anumite organizații neguvernamentale foarte vocale. Sub pretextul iubirii de animale și de natură, aceste organizații au reușit să blocheze un sistem care funcționa foarte bine. Specialiștii din România au reușit să creeze și să gestioneze foarte bine un fond forestier de mare valoare și diversitate, având la acest moment cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa. Specialiștii în cinegetică au reușit să păstreze echilibrul între cele mai mari populații de carnivore mari și celelalte specii de animale sălbatice și oameni.
În ultimii ani, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale au reușit să își plaseze oameni chiar în guverne. Este interesant de observat cum organizații care se numesc neguvernamentale devin de fapt guvernamentale, luând sau influențând decizii majore ale Executivului.
Simultan cu asta, specialiștii au fost îndepărtați de la luarea deciziei. Toată lumea se pricepe acum la protejarea pădurilor, la urși și la fotbal.
Unii oameni politici aflați în funcții de execuție (din ministerul mediului) speriați de presiunile puse de unele ONG-uri, de presă și de emoțiile false induse de aceștia opiniei publice, au hotărât să nu facă nimic. Lipsa unui plan pe termen mediu și inacțiunea au dus la înmulțirea necontrolată a urșilor și a lupilor.
Odată cu înmulțirea lor, un număr mare de urși s-au urbanizat și și-au schimbat comportamentul. Acum, aceștia nu se mai tem de oameni și au învățat că găsesc mai ușor hrană în sate și orașe, decât în sălbăticie.
Numărul întâlnirilor dintre oameni și urși a crescut exponențial în ultimii ani. La fel și numărul atacurilor față de oameni și din păcate și a numărului de victime umane.
Dacă persistăm într-o lipsă de acțiune din partea autorităților, numărul oamenilor omorâți de urs va crește rapid. Cine va răspunde pentru asta? Cum va răspunde?
Vă puteți închipui cum e să fii omorât și mâncat de urs? Și asta în anul 2021, într-o țară a Uniunii Europene?
Vă puteți imagina ce simt un copil sau o femeie, dacă sunt speriați de urs? Ei pot rămâne cu traume pe viață! Și știți ce? Nu avem niciun program de consiliere sau de sprijin pentru recuperarea persoanelor speriate de urs.
Aceste situații trebuie să înceteze cât mai curând cu putință! Statul trebuie să intervină în restabilirea echilibrului dintre oameni și animalele sălbatice, prin promovarea unor măsuri ferme, ținând cont și de sugestiile specialiștilor în cinegetică.
Solicit guvernului României să ia măsurile necesare, astfel încât în România, oamenii să nu mai riște să fie atacați și chiar mâncați de urși!
Ca deputat, voi susține inițiativele de modificare a legislației pentru reglementarea soluțiilor privind rezolvarea acestei probleme.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.