Înălțarea Domnului- semnificație, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea este numită în popor și Ispas

În fiecare an, Înălţarea Domnului se sărbătorește la fix 40 de zile de la Paşte, fiind o considerată o zi de mare sărbătoare de către toți creștinii!

Înălțarea este unul dintre cele 12 mari Praznice Împărătești ale Bisericii. Și după cum o cere datina, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului în Joia din a patra săptămână după Paște.

Înălţarea Domnului 2021 este sărbătorită pe data de 10 iunie. După această dată, toți creștinii vor înlocui urarea „Hristos a Înviat!” cu „Hristos s-a Înălțat!”, iar răspunsul trebuie să fie “Adevărat s-a Înălțat!”

Înălţarea Domnului mai este cunoscuta si sub numele de Ispas. In aceasta zi, Mantuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Maslinilor. La minune au mai luat parte si Apostolii si cei doi ingeri.

Înălțarea Domnului 2021, tradiții și obiceiuri: Ce să NU facem în ziua sfântă

Ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului este ultima în care se mai mănâncă ouă roșii, până la Paștele viitor.

Datina spune că, în unele zone din țară, se poartă frunze de nuc la brâu, după cum a purtat şi Hristos atunci când s-a Înălțat! Tradiția mai spune că în ziua sfântă a Înălțării, vitele trebuie bătute cu o legătură de leuștean, pentru a fi sănătoase și grase tot anul. Tot de Înălțarea Domnului, se va tăia din vârful cozilor la vaci și bivoli. Firele se vor îngropa într-un furnicar și se va rosti vorba: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Trebuie știut și ce să NU facem în ziua sfântă! Superstiția spune că nu se dă nimic din casă, în special sare și foc, în această zi, pentru a nu avea parte de pagubă și ceartă pentru restul anului. De Înălțare nu se vor semăna culturi, căci se spune că orice se va cultiva în pământ nu va da roade.

În ziua Înălțării Domnului, femeile cu morți în familie împart ceapă verde și rachiu, pentru ca sufletele celor pierduți să se înalțe spre Rai. Tradiţia mai spune că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare, acela va ajunge în Rai.

sursa: redactia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.