„Ziua Energiei Inteligente la Făgăraș“

Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului! Pentru a marca această zi, reprezentanții Primăriei Făgăraș au organizat ieri o sesiune de comunicări, pentru a promova inițiative de economisire a energiei și de a merge spre surse regenerabile pentru o energie curată, sigură și eficientă. La evenimentul denumit „Ziua Energiei Inteligente la Făgăraș“ au luat parte  reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din Făgăraș.
„ Ca semnatar al Convenției Primarilor, autoritatea locală s-a angajat voluntar să îndeplinim obiectivele Uniunii Europene, privind clima și energia, respectiv reducerea emisiilor de gaze, cu efect de seră, cu până la 40% aferent anului 2030. Prin acest eveniment de astăzi, dorim să promovăm atenuarea schimbărilor climatice iar dorința este o forță puternică pe care vrem să o menținem în procesul schimbării. Măsurile  în fiecare plan pe care Primăria îl aprobă, contribuie de fapt la reducerea emisiilor și se stabilesc pe diferite sectoare. Astăzi dorim să abordăm câteva sectoare, cum ar fi lucru cu părțile interesate, de fapt conștientizarea cadrelor didactice, apoi în sectorul clădiri și transport.

Pe partea de conștientizare se dorește o educație de calitate privind schimbările pe domeniile de energie; am avut evenimente precum „Ora Pământului“ sau astăzi prezint câteva sfaturi de economisirea energiei. Avem pe domeniul de resurse concursuri care se organizează la nivel de școală, de exemplu „Cea mai prietenoasă curte a școlii“ sau evenimente precum „Vinerea verde“, „Vinerea fără plastic“ sau acel proiect „Bugetarea participativă“. De asemenea, în domeniul mobilității avem mai multe campanii, cum ar fi „Jocul traficului în trafic“, „Autobuzul pietonal“ sau ateliere sau instruiri privind siguranța deplasării la și de la școală. Pe sectorul clădiri se intervine prin programul privind „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei“, în clădirile publice, rezidențiale. În sectorul transport, avem planul acela de mobilitate urbană, unde se precizează clar că în urma implementării acelor măsuri din acel plan, emisiile de gaze vor fi reduse cu 19, 3% până în 2030“, ne-a spus Dacia Săpătoru, consilier în cadrul Compartimentului Energetic de la Primăria Făgăraș.

Am fost prezent la acest eveniment și ne-am luat angajamentul că la începutul anului școlar viitor vom promova atât în rândul elevilor, cât și al părinților reducerea consumului de energie, pentru un mediu sănătos și atenuarea schimbărilor climatice“ , ne-a spus Aurel Paler, directorul Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

Ziua Mondială a Mediului este unul din principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului şi, totodată, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.
Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972, la Stockholm, în Suedia, cu ocazia organizării primei conferinţe privind problemele de mediu.
De atunci, oamenii au devenit din ce în ce mai conștienți de faptul că degradarea mediului duce și la degradarea vieții lor și chiar la un viitor nesigur al planetei pe care locuiesc.
Cei mai mulți dintre noi știm că alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră locuibilă, toate, vin din natură.
Cu toate că natura este foarte darnică, noi, oamenii, încă nu o ocrotim pe cât ar trebui. De aceea trebuie să ne schimbăm atitudinea. Trebuie să învățăm să respectăm natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.