Vizită a reprezentanților Gărzii de Mediu, la stația de sortare a gunoiului din Făgăraș

Gestionarea gunoiul este o problemă stringentă la nivel național iar acest lucru nu este o noutate. Nici județul Brașov nu face excepție iar pentru rezolvarea infrastructurii pentru gestionarea gunoaielor va mai dura ceva timp, cel mai probabil, odată cu implementarea SMID, respectiv Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, prin accesarea de fonduri europene de către Consiliul Județean Brașov.  În lipsa unor  stații de transfer sau sortare la standardele impuse, lucrurile nu sunt corespunzătoare în cele mai multe localități din județ. În cadrul unei vizite neanunțate, la stația de sortare, amenajată pe platforma fostului Combinat Nitramonia din Făgăraș a șefului Gărzii Naționale de Mediu și a președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, George Gârbacea, Octavian Berceanu a ținut să posteze pe contul său de facebook două filmuleţe cu imaginea de acolo, pe care a descris-o ca fiind un haos total.  În urma filmărilor apărute sâmbătă în mediul online, Salco Serv SA a venit cu precizări.

Screenshot_20210524_125144Au vizitat platforma Combinat din Făgăraș ,pentru a vedea stația de sortare a gunoiului strâns din Făgăraș. Este vorba de Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu și președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, George Gârbacea care au ajuns sâmbătă, 22 mai 2021 pe platforma Nitramonia SA din Făgăraş. Octavian Berceanu a postat pe pagina de facebook două filmări din acea zonă, alături de mesajul: 

Platforma Nitramonia, Făgăraș, jud Brasov.
Mii de tone de deșeuri depozitate intr-o pseudostatie de sortare. Levigatul rezultat din fermentarea deseurilor menajere se scurge in sol. Sunt sigur ca Garda de Mediu are de munca in aceasta locație.“

În urma filmărilor apărute sâmbătă în mediul online, Salco Serv SA a venit cu precizarea că gunoiul filmat era cel strâns de la populație pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă. Mai mult, acesta a fost transportat ieri la depozitul ecologic, singurul loc autorizat din județ. 

În urma filmărilor apărute sâmbătă în mediul online, Salco Serv SA face următoarele precizări:
Deșeurile de pe platforma Nitramonia au fost ridicate de la populație în decursul a două zile, vineri și sâmbătă – 21 și 22.05.2021. Afirmația domnului Octavian Berceanu privind fermentarea acestora și scurgerea levigatului în sol este eronată, fiind practic imposibil să se întâmple acest lucru într-un timp atât de scurt.
Deșeurile au fost transportate la depozitul ecologic FIN ECO Brasov, astăzi, 23.05.2021, în conformitate cu legislația în vigoare; singurul loc autorizat din județ, unde le transportăm regulat. Cum arată acum platforma puteți vedea în imaginile alăturate.
O altă afirmație făcută de comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu și preluată de presă este, de asemenea, eronată. Cantitatea de deșeuri filmată reprezintă conținutul a 8 containere tip Abroll, cu un volum de 33 mc fiecare. Adică, aproximativ 80 de tone, nicidecum de ordinul miilor.
Deșeurile care mai există la această oră pe platforma Nitramonia sunt cele reciclabile. Acestea sunt valorificate (vândute) după ce se atinge un anumit număr de baloți, necesar pentru transport.
Vă asigurăm că gestionarea fluxurilor de deșeuri din municipiu se realizează în conformitate cu prevederile legale.
Mai menționăm că societatea Salco Serv se află în subordinea Consiliului Local – unicul actionar și, în cazul în care sunt necesare schimbări, consilierii locali, inclusiv colegii domnului Octavian Berceanu, sunt singurii care le pot face.“, au transmis reprezentanții Salco Serv.
FB_IMG_1621849975823 FB_IMG_1621849981013 FB_IMG_1621849972146

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.