„Este firesc să merg, să caut finanțare, să bat la uși, să fiu scos pe ușă, să intru pe geam, până când lucrurile se întâmplă, se fac. Este de datoria mea, de asta m-au ales oamenii și asta și fac. De multe ori sunt poate supărător de insistent, dar doar așa, cu perseverență, se fac lucrurile“

Mai multe proiecte pentru dezvoltarea comunei Beclean și pentru un trai mai bun al cetățenilor comunei au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare. Însă pentru ca aceste investiții cu bani externi să ajungă la stadiul de punere în funcțiune este nevoie de câțiva ani, așa cum afirmă majoritatea edililor locali. Începând de la documentații, avize, aprobări, licitații, demararea lucrărilor în teren, un proiect poate să dureze și 4-5 ani. La Beclean, câteva lucrări importante au fost finalizate anul trecut, altele sunt pe ultima sută de metri, iar altele sunt pregătite pentru a obține finanțare, lucrul cel mai greu, în zilele acestea. Speranța cea mai mare, pentru proiectele de infrastructură care nu au încă o finanțare, sunt noile linii de finanțare așteptate pentru exercițiul financiar din fonduri europene 2021-2027. Despre lucrările aflate în desfășurare pe teritoriul comunei, dar și despre proiectele pentru anii viitori, am stat de vorbă cu primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu. 

Suntem în luna aprilie, încă nu aveți un buget aprobat, dar până a ne spune ce planuri aveți din bugetul acestui  an, vreau să ne spuneți ce lucrări mai aveți în implementare, din cele începute în anii anteriori. Am putea începe să discutăm despre infrastructura de apă-canal din comună. Care este situația în acest sens?

Un capitol extrem de important este cel privitor la alimentarea cu apă potabilă, la canalizare. Se lucrează în momentul de față la proiectul început anul trecut la alimentarea cu apă potabilă pentru satele Calbor și Boholț. De asemenea, am parcurs niște pași importanți în ceea ce privește derularea și execuția actelor pentru ca pe Programul Operațional de Infrastructură Mare, împreună cu ADI Apă Canal Sibiu să putem derula înlocuirea conductelor de apă potabilă, care sunt vechi și nu sunt proprii pentru a transporta apa potabilă în satele Beclean și Hurez. Tot la acest capitol, o lucrare de urgentă necesitate avem la Luța. Acolo e în derulare modernizarea Drumului Județean 109, se lucrează la intravilan. Dar înainte să se implementeze acest proiect, am găsit înțelegere la conducerea Apă-Canal printr-un parteneriat, ca să înlocuim conducta de apă potabilă la Luța, pe acest tronson, pe care ulterior vor fi construite rigole, podețe, trotuare, drum modernizat și o să fie totul gata pe acel tronson.

Ce lucrări ar mai trebui făcute în comună la infrastructura de apă-canal?

Am omis să vă spun că imediat cum avem buget o să derulăm un proiect la Hurez de extindere a rețelelor de apă și canal, un tronson către baza sportivă. În rest, dacă discutăm de apă și canal, proiectul foarte important este acela de a rezolva canalizarea în satele Beclean și Luța. Suntem avansați din punct de vedere al documentațiilor, licitațiilor, avem și bani prinși în buget și găsim soluții cu consultanții, proiectanții, ca să putem să derulă acest proiect în cel mai scurt timp. De asemenea, cererile de finanțare au fost făcute încă din 2017 către diverse instituții ale statului –  Ministerul Dezvoltării, Compania Națională de Investiții, Ministerul Mediului – însă fiind o sumă mare, până în prezent nu a fost finanțat acest proiect în totalitate. De asemenea, din fonduri europene nu s-a putut finanța acest proiect deoarece comuna noastră nu are 2000 de locuitori și acesta este un prag care face delimitarea pentru finanțare. Însă sunt soluții pentru derularea acestui proiect foarte important.

Ați amintit mai devreme că se lucrează la rețeaua de introducere a apei în Calbor și Boholț. Care este stadiul lucrării?

Suntem aproape de final, s-a lucrat bine și așteptăm, dacă ne ajută și vremea, să finalizăm și să dăm în folosință această lucrare de la Calbor și Boholț.

Ați pregătit proiecte de asfaltare, pentru atunci când finalizați aceste lucrări în subteran?

Da, luăm lucrurile într-o logică și prima dată să finalizăm ce este în subsol, rețelele acestea care sunt extrem de importante, după care am și gândit și depunem proiecte spre finanțare, pentru asfaltare în intravilan, în extravilanul satelor comunei Beclean, trotuarele, rigolele, șanțurile, pentru că cele mai multe sunt improprii și trebuie făcute.

Dacă tot am ajuns la acest capitol, anul trecut ați finalizat modernizarea unui drum comunal, în acest moment se lucrează la un alt drum, prin Consiliul Județean!

Da, s-a lucrat foarte bine și s-a finalizat un lucru de calitate, la Hurez, un drum comunal. De asemenea, acum este în derulare Drumul Județean 109 la Luța. Mai avem, tot prin CJ, Drumul Județean 104J, care leagă Făgărașul de Calbor. Și acolo este în procedură de licitație pentru proiectare și execuție modernizarea acestui drum, sunt niște tronsoane unde trebuie refăcut drumul din temelii. De asemenea, o lucrare mai veche, care nu s-a putut implementa din cauza lipsei participanților la proiectare – pentru că a fost scos la licitație acest obiectiv de Compania Națională de Drumuri – este această bandă de încadrare la stânga spre drumul 109, din DN1, în capătul satului Beclean. Acolo au fost și evenimente tragice, chiar au murit oameni, pentru faptul că se circulă cu viteză, e o circulație intensă pe DN1 și nu există această bandă de încadrare. Acum se lucrează din nou, sperăm să fie participanți pentru a se realiza și această lucrare.

La drumul spre Luța, o lucrare mult așteptată de oameni, de anul trecut a început lucrarea. În ce stadiu este lucrarea?

IMG_1454Se va termina în intravilan, după care se va trece din Luța spre Beclean pe extravilan și se modernizează drumul cu coridorul de dimensiunile unui drum județean. Dacă ne referim la drumuri, de curând am fost notificați de CNI despre faptul că suntem nominalizați pentru a fi finanțată modernizarea Drumului comunal 68, care leagă Becleanul de Hurez, un drum de asemenea foarte circulat, unde asfaltarea e necesară.

La capitalul drumuri, acesta este stadiul nostru de implementare a proiectelor. De asemenea, facem cu caracter permanent întreținerea drumurilor vicinale, de exploatație agricolă, mereu le-am pietruit, întreținerea podurilor, podețelor, asta facem an de an și ori de câte ori este nevoie.

Alte proiecte despre care am mai povestit sunt cele de renovare a căminelor culturale!

Da, s-au modernizat cămine cum este cel de la Boholț, încă din primii ani ai primului mandat, l-am modernizat. De asemenea, este finalizată modernizarea căminului cultural de la Hurez. Mai au de adus câteva obiecte sanitare acolo și este totul încheiat.

Ce lucrări au fost efectuate acolo?

A fost modificată structura clădirii, a fost extinsă, conform normelor actuale: sunt vestiare, toalete, zona de bucătărie, sunt bine puse la punct. De asemenea, dotările sunt dintre cele mai bune: dușumele, tot ce ține de o modernizare din temelie. Acolo au fost bani de la Ministerul Dezvoltării.

La căminul de la Beclean, unde lucrăm cu bani europeni, suntem într-un stadiu avansat și în scurt timp se termină la interior, după care, dacă ne permite vremea, vom trece și la exterior pentru curtea căminului care va  fi modernizată în acest proiect. În vara acestui an ar trebui să fie finalizat.

La Calbor s-au schimbat gresia, faianța, obiectele sanitare, băile s-au modernizat, s-au făcut conform cerințelor actuale, se lucrează la împrejmuirea curții, sunt o sumedenie de lucruri care se schimbă din temelie, acoperișul a fost înlocuit, ca să fie unul conform reglementărilor ISU. Și acest proiect este cu fonduri europene, este spre finalizare.

Pentru anul acesta nu aveți încă bugetul aprobat, dar v-ați făcut deja un plan!

IMG_1455Da, am făcut o strategie pentru a dezvolta în continuare comuna noastră. Ne gândim și la lucruri mai mărunte și la proiecte de anvergură. O atenție deosebită am pus-o pe clădirile proprietate a comunei Beclean, pentru că multe dintre ele nu sunt proprii: au fost lăsate în paragină, unele nu mai sunt de trebuință, sunt într-o stare avansată de degradare și nu își au rostul; am trecut la demolări, acolo este o întreagă procedură. Celelalte trebuie reparate. O să-i rog din nou și pe cetățenii comunei Beclean să acorde  mai mare însemnătate acestui aspect. Cred că fiecare avem o mână de var sau niște ciment, nisip, ca să putem face niște reparații la fațadă și nu numai, la clădirile care sunt mai puțin afectate. Celelalte case, care sunt în paragină, trebuie reparate sau demolate, astfel încât satele comunei noastre să arate așa cum trebuie să arate, ca a unor buni gospodari. Ne gândim că facem turism, dar nu putem să chemăm turiști în Țara Făgărașului și să ne facem de rușine și mă refer la comuna Beclean. Pot să și extrapolez, pentru că situația este generală în Țara Făgărașului, pentru că există imobile care nu arată cum trebuie nici pentru noi, cei care locuim aici, nu neapărat pentru turiști. Vedem zilnic aceste imobile degradate și nu e în regulă.

De asemenea, am creionat un proiect pentru a moderniza străzile din comuna Beclean, rigole, trotuare, tot ce ține de acest aspect. Vrem în continuare să mai asfaltăm și alte drumuri comunale, sunt o sumedenie de proiecte.

Sunt de durată aceste proiecte mari. De ce durează 4-5 ani pentru a implementa un astfel de proiect?

Durează, pentru că sunt niște proceduri, niște pași de făcut, peste care nu putem sări și aici aș ruga cetățenii comunei Beclean să aibă înțelegere. Eu am mai spus-o: sunt primul care mi-aș dori ca lucrurile să meargă mult mai lesne. Nu se poate face așa simplu, proiectele de anvergură durează, sunt niște etape, așa cum vedem și în alte comune, și la Făgăraș și în toată țara. Lucrurile nu se pot face bătând din palme și nu putem face dintr-o dată ce nu s-a făcut în 30 de ani. Se fac, ne implicăm foarte serios, muncim foarte mult împreună cu colectivul din primărie, dar lucrurile se implementează în timp.

Știm că nu ați stat la birou și v-am văzut adesea la București, la Brașov, pentru a găsi soluții pentru proiectele comunei!

Este firesc să merg, să caut finanțare, să bat la uși, să fiu scos pe ușă, să intru pe geam, până când lucrurile se întâmplă, se fac. Este de datoria mea, de asta m-au ales  oamenii și asta și fac. De multe ori sunt poate supărător de insistent, dar doar așa cu perseverență se fac lucrurile.

Ce alte proiecte v-ați mai propus din bugetul local?

Ne-am propus construcția unui sediu administrativ și pentru situații de urgență și este proiectat aici imediat lângă dispensar, este un lucru de trebuință, acolo vrem să facem o copertină ca să putem proteja utilajele care le avem. Vrem să achiziționăm și deja avem proiect depus și este finanțat de GAL, cu cofinanțarea comunei Beclean, pentru achiziție utilaj UTV. Ne vom folosi de el pentru stingerea incendiilor.

De asemenea, vrem să facem la Boholț un parc de joacă pentru copiii de acolo. Noi am făcut în fiecare sat, începând cu Beclean, Hurez, Calbor. Urmează acum Boholț și apoi Luța. Așa am promis și ne ținem de cuvânt, ca în fiecare sat să facem un loc pentru copii. De asemenea, un lucru foarte important este actualizarea Planului Urbanistic General, la care lucrăm, e o procedură care implică mult lucru, multe avize, multe instituții, dar e în derulare și în scurt timp o să-l avem finalizat. De asemenea, ne-am propus să introducem în intravilan mai multe terenuri care sunt proprii pentru construcții de locuințe, construcții de zonă industrială. Ne implicăm să dezvoltăm comuna Beclean. Având în vedere că această autostradă care leagă Făgăraș de Sibiu este în vecinătatea satelor Beclean, Hurez, Luța, atunci mai mult decât atât este o zonă propice pentru dezvoltare având în vedere aceste șosele rapide.

Cum stați cu acordarea titlurilor de proprietate din comună?

Lucrăm mult la acest aspect, unul foarte dureros pentru cetățenii comunei Beclean. Am pus aici pe masă încă o serie de titluri de proprietate care în scurt timp le vom împărți în satul Beclean, în satul Hurez, Luța și Boholț. La Calbor deja am purtat discuții și imediat după ce vom avea buget vom face procedura de licitație pentru a continua și acolo aceste lucrări, pentru a ajunge să eliberăm titlurile de proprietate, cu extrasele CF.

Cam cât la sută din cetățeni au titluri de proprietate?

Cred că la momentul de față, aproape 75-80% din titlurile de de proprietate sunt eliberate.

Unde sunt cele mai mari probleme?

Întâlnim probleme juridice, deoarece cu ani în urmă legislația a fost alta și lucrurile s-au făcut conform acelei legislații, iar acum legislația este cu totul alta. Noi facem conform legii și sunt situații juridice care îngreunează foarte tare eliberarea titlurilor de proprietate în unele parcele. Pe de altă parte, mai este o problemă și îi rog pe cetățenii din comuna Beclean să ne ajute în acest sens, pentru că nu putem să lucrăm singuri. Noi facem tot ce ne stă în putință, însă dânșii, după o prealabilă studiere a documentației și înțelegere a acesteia, să fie de acord, pentru că sunt situații unde un teren se mută câțiva metri, pentru că este firesc să fie așa. De asemenea, sunt situații când un procent foarte mic trebuie diminuat. Îi rog să înțeleagă pentru că doar așa, în uniune cu ei, putem să depășim aceste probleme și să ajungem să finalizăm această acțiune de eliberare a titlurilor de proprietate pentru toată comuna.

Cum v-ați dori să arate comuna Beclean și cam de cât timp credeți că este nevoie pentru a arăta cum vă doriți?

Mă feresc să dau un termen, dar îmi pun mare nădejde în banii europeni și abia așteptăm să apară ghidurile de finanțare ca să putem imediat să depunem  proiecte cu bani europeni, pentru că aceea e o sursă de finanțare pe care o considerăm sigură și îmi doresc să arate așa cum trebuie, nu aș vrea să dau exemple de localități din afara țării. Si în țară avem localități care arată așa cum trebuie și sunt convins că și Becleanul va arăta la fel în scurt timp, în câțiva ani. Ne trebuie câțiva ani să implementăm proiecte, va arăta așa cum trebuie să arate un sat.

(M.B)

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.