Primăria dorește eliminarea taxei de salubritate, prin implementarea unui sistem nou de colectare a deșeurilor

„Făgărașul reciclează” este un proiect pilot care va fi implementat începând din 1 iunie 2021, prin care administrația locală dorește eliminarea taxei speciale de salubritate și introducerea costului pe cantitatea de deșeuri generată de fiecare cetățean. Proiectul se va desfășura pe parcursul a patru luni în cartierul Câmpului – unde imobilele sunt atât blocuri, cât și case – urmând să fie extins în restul cartierelor din oraș.

„Costurile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate, inclusiv la nivelul municipiului Făgăraș. Începând din luna ianuarie, am analizat mai multe variante pentru reducerea sumei plătite de către cetățeni. Am ajuns la concluzia că realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea acestei taxe la nivelul municipiului. În perioada iunie – septembrie 2021 vom observa ce funcționează și ce nu, vom lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătății procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor”, a anunțat primarul Gheorghe Sucaciu pe pagina sa de Facebook.

Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi următoarele: nume și prenume utilizator; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului.

Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din localitatea Săcele. Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.

În final, dacă fiecare cetățean va respecta regulamentul de colectare selectivă, se va ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl vor suporta făgărșenii va fi prețul sacilor.

Proiectul intră în dezbatere publică pe 19 aprilie. Campania de informare a fost lansată astăzi, iar întrebările și sugestiile pot fi adresate echipei de implementare pe pagina de Facebook: Făgărașul reciclează – https://www.facebook.com/F%C4%83g%C4%83ra%C8%99ul-recicleaz%C4%83-101025408772361

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.