De ce există probleme în managementul deșeurilor?

Domeniul managementului deșeurilor a fost abordat de statele din Europa pe parcursul a zeci de ani, încercându-se variate modalități de gestionare. Inițial, dorința a fost de creare a unor sisteme puțin costisitoare. Când s-a constatat că rețeta nu este viabilă pe termen lung, din cauza impactului negativ pe care îl are asupra mediului, climei, sănătății umane și economiei o astfel de abordare, s-a decis schimbarea strategiei.

Prin programe europene, au fost finanțate infrastructuri de gestionare a deșeurilor pentru fiecare primărie/sistem administrativ, însă s-a constat din nou că nu este cea mai bună soluție, pentru că infrastructurile de gestionare a deșeurilor nu sunt viabile pe termen lung, dacă nu au capacități suficient de mari și costurile de funcționare fiind mai mari decât veniturile pe care le-ar putea genera. Așadar, deșeurile au început să fie privite ca o resursă.

iso3Urmare acestor etape, programele europene de finanțare au fost perfecționate și s-a ajuns la soluția unor sisteme integrate de gestionare a deșeurilor. Instituțiile regionale sau mai multe primării se puteau asocia pentru a accesa fonduri în vederea creării infrastructurilor, însă și de această dată au apărut blocaje în implementare, respectiv în prestarea serviciului.

Ultima conformație de soluție identificată a fost aceea prin care o instituție regională să acceseze fondurile (ex. Consiliul Județean Brașov) cu acordul unei structuri asociative a primăriilor care urmau să beneficieze de serviciul de salubrizare și să îl gestioneze după implementarea proiectelor (ex. ADI ISO MEDIU Brașov). Această formulă se aplică și azi.

Gestionarea deșeurilor într-o manieră mai eficientă este primul pas spre o economie circulară, unde majoritatea – dacă nu toate produsele și materialele – sunt reciclate sau reutilizate din nou și din nou.

Cum se asigură atingerea ţintelor?

  • Realizarea de instalaţii de tratare a deşeurilor municipale biodegradabile (instalaţii de compostare, fermentare anaeroba, tratare mecano-biologică).
  • Asigurarea fluxului de deşeuri pentru funcţionarea la capacitate a instalaţiilor de tratate (colectare separată în vederea compostării).
  • Promovarea prioritară a compostării în mediul rural:

compostare individuală;

compostare pe platforme săteşti.

  • Colectarea separată a deşeurilor de ambalaje de la populaţie de către administraţia locală, pe următoarele categorii – Sticlă; Plastic/Metal; Hârtie/Carton.
  • Asigurarea capacităţilor de reciclare – industrial.
  • Buna colaborare între administraţia locală şi industria de gestionare a deșeurilor.

iso4Cu toate acestea, baza reuşitei în domeniul managementului deșeurilor este asigurată de 2 elemente care conviețuiesc în sincron total:

  1. Comportamentul fiecărui cetaţean. Publicului larg trebuie să înțeleagă necesitatea colectării separate a deșeurilor.
  2. Existența și administrarea infrastructurilor de gestionare a deșeurilor.

 

( comunicat de presă-   președinte ADI ISO MEDIU Brașov, GHEORGHE SUCACIU)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.