Comunicat ADI ISO MEDIU Brașov

ADI ISO MEDIU Brașov a deschis o linie de colaborare cu reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, în încercarea de identificare a unor soluții posibile și de lansare a unui program de finanțare, după ce în 18.10.2018, în urma unei proceduri de infringement, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luând hotărârea de condamnare a României în cauza C-301/17 (Comisia Europeană împotriva României, acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 14, lit. b coroborat cu art.13 din Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri). Acest lucru a reprezentat, cu precădere pentru județul Brașov, un risc major pentru posibile sancțiuni, deoarece pe raza de acoperire existau 8 depozite neconforme de deșeuri municipale.

Astfel, s-a demarat activitatea de elaborare a unui ghid. Asociația a transmis tuturor unităților administrativ teritoriale, care aveau pe raza de acoperire depozite, o schiță a ghidului de finanțare, pentru crearea oportunității de transmitere a unor eventuale completări. ADI ISO MEDIU Brașov a solicitat prin adresă oficială suplimentarea listei de solicitanți eligibili în cadrul Programului privind închiderea depozitelor de deșeuri municipal neconforme cu includerea depozitului de la Rupea, având în vedere că și reprezentanții acestei unități administrativ teritoriale aveau pregătite toate documentațiile și avizele respective, acordul de mediu fiind deja obținut. Totodată s-a solicitat și suplimentarea listei cu categoriile de cheltuieli eligibile prin această finanțare cu includerea cheltuielilor de proiectare.

În contextul în care depozitul de la Rupea nu făcea parte din lista depozitelor vizate de procedura de infringement, având activitatea sistată doar începând cu anul 2017, solicitarea nu a produs efectele așteptate. Astfel, depozitul neconform de la Rupea a rămas cu singura variantă de obținere a unei finanțări, Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

În data 26.03.2019 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 230 Ordinul 233 din 7 martie 2019 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme, program lansat de Administrația Fondului pentru Mediu.

În urma analizării oportunității de accesare a acestei linii de finanțare, cu ajutorul personalului asociației, au fost întocmite și depuse 6 dosare de finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu. Cele 6 primării sunt Făgăraș, Râșnov, Săcele, Codlea, Zărnești și Victoria, toate în prezent având contracte de finanțare semnate și sunt în proceduri de implementare.

Unitățile administrativ teritoriale au demarat proceduri de licitație pentru contractarea serviciilor de proiectare și execuție lucrări sau doar de execuție lucrări, după caz, iar asociația menține legătura cu unitățile administrative pentru monitorizarea formelor de progres avute în vederea derulării lucrărilor de închidere.

Pentru evitarea atingerii pragului de aplicare de sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru neîndeplinirea obligațiilor de închidere a depozitelor neconforme la termen, ADI ISO MEDIU Brașov transmite constant raportări și date concrete către instituțiile centrale abilitate. Până în luna decembrie a anului 2018, singura linie de finanțare care putea fi accesată pentru acoperirea costurilor de închidere a acestor depozite era cea din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, unde singurul Aplicant eligibil este Consiliul Județean.

Această variantă rămâne deocamdată singura viabilă pentru APL-urile care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate ale programului AFM, spre exemplu – unitatea administrativ teritorială a orașului Rupea, iar Asociația ISO MEDIU Brașov va asigura sprijin tehnic membrului asociat în procesul de predare a depozitului și a documentațiilor către Consiliul Județean Brașov, astfel încât acestea să poată fi incluse în Cererea de finanțare care va fi depusă în cadrul POIM, ca obiectiv de investiție.

foto: arhiva

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *