Elicopter SMURD, pentru misiunile de salvare din Munții Făgăraș

Zona montană din județele Sibiu și Brașov va avea un elicopter SMURD, pentru a fi mai aproape de zona turistică Bâlea din munții Făgăraș. Salvatorii vor economisi astfel zeci de minute la intervențiile de salvare a victimelor care le cer ajutorul, spune spune şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Lucian Trefaş, pentru AGERPRES.

Joi, 4 martie au fost recepționate trei elicoptere de ultimă generatie de către Inspectoratul General de Aviație, destinate gestionării situațiilor de urgență, unul dintre acestea va deservi zona turistică Bâlea. Cele trei elicoptere, destinate gestionării situațiilor de urgență au fost achiziționate în baza proiectului VIZIUNE 2020.

elicopter smurd3„Astazi au ajuns primele trei elicoptere pentru salvare montana. Ele vor executa si misiuni medicale pe langa interventiile montane. Mai sunt trei de receptionat pana in luna Mai. Le multumesc colegilor din cadrul IGSU, IGAv si UPU-SMURD Floreasca, care au derulat proiectul si au realizat achizitia. Doua din cele 6 elicoptere vor fi folosite in detasamentul de instructie pentru pregatirea viitorilor piloti.“, spune Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă,

„Acel elicopter care va fi pentru Braşov – Sibiu va fi la mijlocul distanţei dintre Braşov şi Sibiu pentru masivul Făgăraş. Este foarte important pentru că economisim câteva zeci de minute la intervenţii cu un grad ridicat de complexitate, adică acolo unde se solicită intervenţia elicopterului este clar că urgenţa este una majoră. Avându-l mai aproape, sigur o să răspundem mai bine la situaţiile mai complexe în primul rând şi categoric în salvarea montană, o să ne ajute să avem un acces mai rapid către persoanele care sunt în dificultate în zona montană”, a declarat joi, pentru AGERPRES, şeful ISU Sibiu, Lucian Trefaş.

În prezent, la operaţiunile de salvare din judeţele Sibiu și Brașov, unde este nevoie de transport medical de urgenţă aerian se aduce elicopterul SMURD de la Târgu-Mureş.

În ianuarie 2016 a avut loc la Bâlea Lac cea mai mare operaţiune de evacuare a 72 de turişti cu elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie, după ce se stricase telecabina.

 

Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) a primit, joi, primele trei elicoptere achiziţionate din fonduri europene prin proiectul „Viziune 2020”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că rolul acestor elicoptere în principal va fi de „creare a trei baze noi pentru intervenţie montană”.

„Vor fi baze care vor fi în apropierea zonelor montane, una în zona Caransebeş – Caraş, una în zona Braşov – Sibiu şi una în zona Suceava”, a mai precizat şeful DSU.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *