Sport în timp de pandemie: competițiile de karate…online!

Viața noastră s-a schimbat radical în ultimul an. Multe lucruri pe care le făceam înainte de pandemie ne sunt interzise acum, iar altele pot fi făcute, dar în anumite condiții. Astfel că în majoritatea domeniilor de activitate, măsurile de prevenție au schimbat regulile. La fel s-a întâmplat și la secția de karate din cadrul CSM Făgăraș. Adversarul din cadrul probelor de kumite este unul fictiv, pentru a se evita contactul între sportivi, iar competițiile se desfășoară online. Bucuria este însă faptul că sportivii făgărășeni, bineînțeles respectând toate normele sanitare în vigoare, au putut să-și desfășoare antrenamentele. Mai multe detalii despre toată această perioadă din viața karatiștilor făgărășeni, în interviul realizat cu antrenorul CSM Făgăraș, Ioan Râmbeț.

Vreau să ne povestiți cum s-a desfășurat activitatea secției de karate din cadrul CSM Făgăraș, în tot acest context pandemic.

La început a fost mai greu: din luna martie, de când am intrat în carantină, am stat până în luna mai, acasă. De la sfârșitul lunii mai, ne-am reluat activitatea. Bineînțeles, cu un număr mai mic de sportivi, pe grupe, pentru a păstra distanțarea recomandată de autorități. Am împărțit sportivii pe mai multe grupe și am reușit să ne desfășurăm activitatea în continuare, în condiții cât de cât normale. Nu am avut niciun fel de probleme legate de îmbolnăviri, nici noi ca antrenori, nici sportivii; am reușit să rămânem sănătoși și sperăm și de acum înainte să fim la fel.

Cum arată o zi de antrenament? Copiii vin cu mască, se păstrează distanțarea?

Păstrăm distanțarea, facem igienizarea sălii, fiecare sportiv înainte de a intra se dezinfectează pe mâini, dezinfectăm zilnic sala, saltele, toaletele, plus de asta, între antrenamente sunt făcute igienizări pentru următoarea grupă.

Ceea ce v-a lipsit în toată această perioadă sunt competițiile…

karate5Da, foarte mult. Am fost nevoiți să ne schimbăm puțin metodele de antrenament: nu mai avem voie cu contact între sportivi și a trebuit să ne modificăm puțin programul, pentru ca sportivii să fie la distanță unii de alții, adică fără contact. Facem mai multă pregătire fizică și am lucrat mai mult pe kata, pentru că acolo se poate păstra distanța, fiecare lucrează în spațiul lui.

Câți sportivi sunt la club?

Sunt peste 60 de sportivi și suntem doi antrenori: Ioan Rîmbeț și Ionel Novac.

Ce vârste au copiii care fac pregătire la karate?

Avem copii de la 5 ani până la seniori. Vin copii care vor să facă doar mișcare, cum nu se mai fac activități la școli, alții fac performanță.

Ați avut cereri mai multe de înscriere în această perioadă?

karate2Am avut, dar nu am prea putut să înscriem pentru că nu mai puteam  respecta normele în vigoare. Încercăm să păstrăm pe cât se poate distanțarea.

Ne-ați povestit că totuși se desfășoară competițiile între sportivi, doar că în alte condiții…

Am avut oportunitatea să participăm la competiții, printr-un site, care se numește sportdata.org, care practic ne asigură logistica pentru competițiile online.

Cum se desfășoară o competiție online?

Competițiile sunt organizate de diferite țări. Sunt turnee internaționale, practic sportivi de pe toate continentele se înscriu în aceste turnee. La o competiție de genul acesta se înscriu în jur de 30-40 de țări, de pe toate continentele.

Care este procedura?

karateSe trimit poza sportivului, datele, categoria și primim un număr de concurs, sportivul arată acel număr spre camera de filmat și se prezintă: numele, țara și exercițiul kata pe care îl va executa. Se desfășoară atât pe categorii de începători, cât și avansați, aici dându-ne șansa de a le ridica nivelul sportivilor și în cazul celor mici și în cazul celor mai mari. Aici participă sportivii cei mai buni din lume.

Trimitem filmarea cu sportivul, el va intra în concurs cu alt sportiv care a trimis filmarea și se ia prin comparație, se urmăresc ambele filmări și prin comparație se dă decizia, pe puncte. Sportivul care obține punctajul cel mai mare, merge mai departe în următoarea rundă și așa mai departe până în finală.

Cum vedeți acest mod de competiție, în online?

Din punctul meu de vedere e foarte bun, e foarte interesant, doar că nu ești fizic prezent într-o sală de sport, nu ai spectatori, nu pot să te vadă părinții, pentru că ei nici măcar la antrenament nu pot participa!

Pe de altă parte, acest mod de competiție, online, poate să-i ajute pe cei mai timizi!

Îi ajută foarte mult, e singura lor motivație de a participa la aceste competiții online și totodată creștem nivelul sportivilor, concurând cu cei mai buni sportivi din lume, pentru că toți procedează la fel, e o situație generală.

Ați participat la astfel de competiții. Cum a fost?

Cu ce ne ajută? Primim o diplomă, în funcție de locul clasat. Diplomele sunt trimise tot online de la organizatori. Organizatorii de pe sportdata sunt cei care au logistica, din diferite țări. Am participat la competiții organizate de Statele Unite, de Rusia. Se primesc acele certificate- diplome și totodată se primesc punctaje rating mondiale. După aceea, tot pe site-ul lor, poți să urmărești pe ce loc mondial te clasezi după fiecare competiție.

 

Am reușit să creștem de la competiție la competiție, cu rezultate tot mai bune. Îți dă șansa să crești ca nivel, pentru că de la un concurs la altul îți vezi nivelul, ai șansa să urmărești fiecare sportiv, să vezi filmările, să vezi fiecare sportiv la ce nivel e. Ne ajută și pe noi, ca antrenori, să ne creștem nivelul, odată cu sportivii.

Ați obținut și rezultate la aceste competiții online?

După șase competiții, am obținut 30 de medalii: 5 de aur, 14 de argint și 11 de bronz, la nivel internațional. Pe data de 11 martie participăm la cea de-a șaptea competiție, deja am început filmările.

Ce înseamnă aceste rezultate pentru dumneavoastră, pentru club?

Pentru noi înseamnă foarte mult, pot spune că suntem la un nivel destul de bun. Am avut șansa să ne putem pregăti, antrena și ne-au ajutat să ne ridicăm nivelul.

karate3În continuare, ne pregătim pentru o competiție în data de 11 martie, la Paris, unde vom intra cu un număr de 23 de sportivi, un record pentru noi, pentru că maxim am intrat cu 11! Vrem să dăm șansa mai multor copilași să concureze și să vedem și nivelul lor. Vom participa la probele de kata individual, kata echipe și kumite. Mulți m-au întrebat cum se va proceda la kumite. Aici ai o țintă-bară, un suport bine fixat pe sol, la nivelul capului, e ca o bară.

Practic, adversarul e fictiv? 

Exact, iar în termen de 30 de secunde trebuie să lovească încontinuu la nivelul capului, bineînțeles mișcându-se în  jurul acestei ținte și se punctează după activitatea pe care ai avut-o: trebuie să ai un control perfect asupra țintei, deci ca și cum ar fi capul și nu ai voie să atingi.

E destul de dificil să faci o filmare pentru un sportiv, durează ore întregi, și pentru fiecare tur, altă filmare.

Aveți logistica necesară?

Ne-am asigurat în sală toată logistica: avem camere de filmat, monitor, pe care afișăm numărul sportivului, tabletă. Ne-am asigurat toată logistica ca să putem să participăm la astfel de competiții. Trebuie să respectăm regulament WKF.

Ușor nu e, sportivilor le e dor de competiții, de socializare, pentru că una e o competiție unde te întâlnești cu sute de sportivi din toată țara, alta e când ești doar tu în sala de sport, tu și antrenorul . E foarte greu în privința asta, dar copiii au înțeles, părinții au înțeles.

Noi vă urmă succes la următoarea competiție și așteptăm să ne informați despre rezultatele sportivilor făgărășeni!

(Mihaela BĂRGĂOANU)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.