Făgărășeanca Raluca Borta nu mai intră în Parlament. Francisc Tobă a fost validat deputat de Braşov

Plenul Camerei Deputaţilor a votat miercuri validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens. S-au înregistrat 155 de voturi „pentru”, 8 „împotrivă” (toate din partea AUR), o abţinere, iar 3 deputaţi nu au votat. Conform datelor disponibile pe site-ul Camerei Deputaţilor, toţi parlamentarii braşoveni prezenţi la şedinţă au votat „pentru”.
După votul din Camera Deputaţilor, Francisc Tobă, ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov, a depus şi jurământul.
Votul din plenul Camerei Deputaţilor vine după ce în 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă. În locul acestuia, AUR o propunea pe făgărășeanca Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare.
Potrivit Digi TV, mandatul lui Francisc Tobă a fost validat după o modificare a regulamentului celor două camere, astfel încât să nu mai fie verificate în Comisia de validare a Parlamentului documentele deja validate de birourile electorale. Coaliţia de guvernare spune că regulamentul a fost clarificat, în timp ce parlamentarii AUR acuză că tocmai această modificare a regulamentului ar fi permis validarea mandatului lui Francisc Tobă.

Poziţia AUR: „majoritatea parlamentară a nesocotit memoria victimelor Revoluţiei Române”
De altfel, după validarea lui Tobă, AUR a transmis un comunicat în care arată că „ignorând deliberat cererile formulate de AUR în mod repetat, dar şi semnalele din spaţiul public, majoritatea parlamentară a nesocotit memoria victimelor Revoluţiei Române şi procesul de condamnare a comunismului, încă neîncheiat, votând un personaj deosebit de controversat în calitatea de deputat al Parlamentului României. AUR reaminteşte opiniei publice faptul ca acesta a fost exclus din partid în urma unor suspiciuni rezonabile de implicare în evenimentele sângeroase de la Sibiu din Decembrie 1989, evenimente pe care nu le-a clarificat pe deplin nici în partid, nici în fata opiniei publice”.
Tobă a fost ales pe listele de parlamentari AUR după ce partidul din care face Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: „O ofensă”
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluţiei de la Sibiu din decembrie 1989. „Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluţiei de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER îşi reiterează implicarea în investigarea crimelor şi abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluţiei este o piedică în derularea corectă a procesului comunismului”, arată IICCMER, într-un comunicat de presă. „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2009, având ca scop principal investigarea şi identificarea abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în aceste cazuri”, au precizat reprezentanţii Institutului.

sursa: bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.