Dispensarul TBC Făgăraș, în centrul unui scandal

Președinta Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș, Mariana Câju, a organizat astăzi o conferință de presă, pentru a veni cu informații privitoare la închiderea Dispensarului TBC din unitatea medicală din orașul nostru. Această situație  a generat, spune Mariana Câju, un „linșaj mediatic“ împotriva managerului spitalului municipal . De asemenea, aceasta susține că totul este coordonat politic.

Mariana Câju  spune că a anunțat conducerea DSP despre situația de la Făgăraș, încă din luna august a anului trecut.

Încă din luna august a anului trecut, am anunțat coordonatorul acestui program, care este un program național, coordonat de DSP Brașov, că medicul din cadru Cabinetului TBC al Spitalului Municipal Făgăraș va intra din luna octombrie în concediu de maternitate. Vreau să precizez că la Cabinetul TBC sunt angajați un medic, 5 asistente și o infirmieră. În luna octombrie, când medicul nostru a intrat în concediu de maternitate, am anunțat din nou coordonatorul programului, care nu a reușit să ne pună la dispoziție un medic, să detașeze de la Brașov un medic. Am venit în sprijinul coordonatorului programului și am angajat un medic pensionar, pentru două luni“, spune Mariana Câju.

Tot acesta spune că nu a mai prelungit contractul cu medicul pensionar, după ce s-au constatat mai multe nereguli.

S-au constat anumite nereguli legate de faptul că nu venea la program și lăsa parafa asistentelor să consulte pacienții, dar fiind vorba de o afecțiune atât de gravă, acest lucru nu poate fi acceptat. Începând cu 1 ianuarie, a început o corespondență între Spitalul Municipal Făgăraș și Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov, precum și cu coordonatoarea programului la nivelul județului. Vreau să precizez că medicul, cele 5 asistente și infirmiera de la Cabinetul TBC costă Ministerul Sănătății, pentru că acest personal este plătit din fonduri ale Ministerului Sănătății, costă aproximativ 7 miliarde lei și sunt 6 pacienți, care beneficiază de acest program.“, a mai spus Câju. 

În plus, susține că în urma discuțiilor cu coordonatorul acestui program de la nivel județean, soluția propusă temporar a fost de preluare a celor 6 pacienți  de Dispensarul TBC de la Brașov, prin asigurarea transportului.

Din corespondența purtată cu coordonatoarea programului, dr. Macavei, acesta ca soluție ne propune în data de 15 ianuarie, citez: „ având în vedere că există pacienți în tratament anti-tuberculos și anchete epidemiologice în derulare, propun ca activitatea de depistare, prevenție și tratament a pacienților din teritoriul Dispensarului TBC Făgăraș să fie preluată de Dispensarul TB Brașov, până la soluționarea problemelor de personal și structură“, a mai spus președ. Consiliului de Administrație al Spitalului.

Doamna director executiv al DSP BRAȘOV ne-a spus următoarele, citez „pentru că vă costă de aceea nu vreți să-l luați pe medicul respectiv pensionar“. Noi v-am spus motivele pentru care nu vrem să angajăm și datorită faptului că din cele două luni în care domnul doctor a fost angajatul spitalului, printr-un contract de prestări servicii, o lună am plătit din veniturile proprii ale spitalului și nu din programul național, cum ar fi fost firesc, ca DSP-ul să deconteze, ci a decontat numai o lună. Spitalul Municipal Făgăraș deja are problemele lui. Dacă există un program național, nu este normal ca DSP-ul să nu aprobe aceste fonduri, nu este firesc. Și fiind doar 6 pacienți și fiind probleme atât de mari, am considerat că cea care poate să ne dea o soluție este coordonatoarea programului TBC la nivel județean iar doamna doctor s-a exprimat în scris că aceasta este soluția: preluarea celor 6 pacienți, prin trimiterea unei mașini care să- transporte la Brașov“, mai spune Mariana Câju. 

În schimb, Mariana Câju acuză conducerea DSP și nu numai că toate acestea situații sunt politice.

„Eu doamnei  director al DSP Brașov aș vrea să-i transmit un mesaj: doamna director, dumneavoastră ați început un linșaj mediatic împotriva unui manager de spital, spital pe care l-ați cunoscut îndeaproape în cazul crizei COVID, când spitalul a fost pus în mod nedrept pe lista spitalelor suport COVID și am reușit atunci să schimbăm ordinul de ministru și să-l scoatem, când colega dumneavoastră, fosta directoare a DSP-ului i-a spus primarului Municipiului Făgăraș că domnia sa domnia sa a pus spitalul Făgăraș pe această listă pentru că: „așa vrea ea“. Așa și dumneavoastră, „așa vreți“ să nu  trimiteți mașina ca să ia acești pacienți și să fie tratați la Brașov. Spuneam că față de acest linșaj mediatic pe care l-ați pornit împotriva unui medic care de 20 de ani este în prima linie, în urgență, la spitalul municipal Făgăraș, care este cunoscută de toți pacienții din Țara Făgărașului, dumneavoastră doamnă, care nu îndepliniți nici măcar condițiile pentru a avea acea funcție de director executiv, pentru că vi s-a dat de către ministrul sănătății o delegare pe perioada stării de urgență, vă respectăm pentru studiile dumneavoastră în istoria medicinei și pentru funcția pe care o aveți la Universitatea Transilvania, dar nu aveți niciun fel de experiență în sănătate publică, v-ați gândit să vă îndreptați împotriva unui manager de spital care a câștigat în mod corect un concurs, și unde în comisia de concurs au participat doi medici cu o reputație de necontestat“, a mai spus Mariana Câju.

Mariana Câju spune că această situație va fi adusă la cunoștință Prim-ministrului, ministrului Sănătății, în speranța unui control la DSP Brașov, pentru a vedea dacă acest program național TBC este coordonat corect. De asemenea, președinta CA al spitalului din Făgăraș spune că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu.

Contactată, directoarea DSP Brașov nu a răspuns pentru un punct de vedere.

În prezent Spitalul Municipal Făgăraș a cerut Ministerului Sănătății scoaterea la concurs a acestui post, post temporar, până la rezolvarea acestei probleme, personalul din cadrul Dispensarului TBC a fost detașat două luni pe alte secții. De asemenea, președintele Consiliului de Administrație mai spune că toți pacienții cu afecțiunii pneumologice sunt consultați la Făgăraș, în ambulatoriu de Medicină Internă din cadrul spitalului. Vezi întreaga conferință în linkul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *