Impactul COVID-19: Scădere drastică a numărului turiștilor care au vizitat Cetatea Făgărașului

Cetatea Făgăraşului a fost întotdeauna un loc de atracţie pentru turişti. Numărul celor care au vizitat edificiul a crescut considerabil în ultimii ani. Spre exemplu, dacă în 2011, peste 30 de mii de turişti  au vizitat Cetatea Făgăraşului, în 2019, numărul acestora a ajuns la peste 155.000. Așa cum era de așteptat, restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, de anul trecut, au afectat drastic circuitul turistic și acest lucru reiese și din bilanțul întocmit de reprezentanții Cetății Făgăraș, pe anul 2020. Doar 61.000 de turiști au vizitat Cetatea Făgăraș și muzeul Valeriu Literat în anul care a trecut.

Anul trecut, numărul turiștilor a fost, comparativ cu 2019, destul de scăzut, era și de așteptat în condițiile crizei sanitare, însă totuși Cetatea a fost vizitată de peste 61.000 de turiști. Cea mai drastică scădere s-a înregistrat la grupuri, unde față de 2019 când am avut aproape 2100 de grupuri, acum am avut doar 112 grupuri, știut este faptul că elevii erau cei care veneau în grupuri iar anul trecut numărul elevilor care au vizitat cetatea, a fost foarte scăzut comparativ cu 2019. Sperăm o revenire în acest an, dacă nu la nivelul anului 2019, măcar să ajungem foarte puțin peste 70% din ceea ce a fost în 2019“, ne-a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Valer Literat“.

Cetatea a fost închisă la începutul lunii martie până la 1 iunie și apoi de la începutul lunii noiembrie până pe 22 decembrie.

Acum suntem deschiși și pentru că tot a venit vorba de vizitare, pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, muzeul este deschis conform programului obișnuit, adică de la ora 9.00 până la ora 17.00, cu ultima intrare, înainte cu o oră de închidere, adică ora 16.00. 

Anul acesta se împlinesc 730 de atestare documentară a Făgărașului și fără îndoială toate activitățile culturale vor fi dedicat acestui eveniment major. Ne-am propus să organizăm proiecte culturale, proiecte expoziționale culturale, sesiunea noastră de comunicări în septembrie, ne dorim să avem un program șa cum l-am avut în anii trecuți, de lansări de carte, spectacole, pe lângă activitățile noastre obișnuite“, ne-a declarat Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Valer Literat“.

În 2020, Muzeul „Valer Literat“ a găzduit  doar șase expozitii temporare, organizate în colaborare cu alte muzee din țară iar numărul IX al anuarului muzeului a apărut în format digital pe platforma Academia.ed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.